PCI SIG har gått ut med att PCI Express-standarden ska få ytterliggare ett lyft innan det ska bli dags för ett byte. Den nya versionen heter som väntat PCI Express 4.0 och ska erbjuda en överföringshastighet på 16 Gbit/s vilket är det dubble från PCI Express 3.0. Efter PCI Express 4.0 är det tal om att flytta över till en ny standard då man har svårt att se hur man ska kunna skala den nuvarande högre.

PCI SIG har haft vissa svårigheter med den nya standarden PCI Express 3.0 som väntas dyka upp på allvar under nästa år. Man var tvungen att göra om signal-kodningen och andra egenskaper samtidigt som man försökte hålla kompatibilitet med PCI Express 2.x och 1.x.

Med PCI Express 4.0 eller Gen 4 som den just nu kallas säger man att enligt tidigare rapporter är en sådan standard genomförbar men att man måste fortsätta jobba på detaljerna. Man håller just nu på att göra simuleringar av Gen 4 tillsammans med medlemmar så som AMD, HP, IBM och Intel och säger att en bandbredd på 16 Gbit/s är möjlig men väntas kunna ge en slutgiltig rapport om ämnet framåt slutet av året.

Annons

En begränsning man känner till redan nu med Gen 4 är att banorna på moderkort och andra typer av kretskort kommer att bli begränsade till en längd på högst 12 tum till skillnad från 20 på PCI Express 3.0. Det ska fortfarande vara möjligt att göra längre kretsbanor men då med en så kallad ”Repeater” som även ökar på kostnaderna för slutprodukten och ökar komplexiteten på kretskortet.

PCI Express använder sig idag av koppar som material och man väntas göra det även med Gen 4, men efter detta kan det bli dags att börja titta på optik för att utforma en ersättare till PCI Express-standarden.

Källa: EETimes

Annons

4
Leave a Reply

Please Login to comment
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Jacob HugossonTempeldlq84 Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Tempel
Medlem
Tempel

Hur skall dom ersätta det hela sen då? Gå tillbaka till parallelll? Nu har jag inte koll på om PCIe kör med dubbel eller quad som minnen men det är väl bara det kvar i sådana fall?

Daniel Lundqvist
Medlem
Daniel Lundqvist

[quote name=”Tempel”]Hur skall dom ersätta det hela sen då? Gå tillbaka till parallelll? Nu har jag inte koll på om PCIe kör med dubbel eller quad som minnen men det är väl bara det kvar i sådana fall?[/quote]

Förmodligen optik, som det står i artikeln.

Tempel
Medlem
Tempel

Ser jag mer som spekulation från artikelförfattaren. Du får ju lite omvandlingar nånstans med optik vilket bör leda till latencyproblem.