Strax efter att specifikationerna för PCI Express 5.0 färdigställts och endast veckor innan PCI Express 4.0 når konsumentmarknaden har PCI-SIG redan nu avtäckt de specifikationer som PCI Express 6.0 kommer att sikta på att nå.

Gränssnittet PCI Express 4.0 kommer att hitta sin väg till konsumentmarknaden i början av nästa månad när AMD sjösätter den tredje generationens Ryzen-processorer tillsammans med moderkort utrustade med styrkretsen X570. I början av juni månad färdigställdes specifikationerna för den femte generationen av gränssnittet och denna iteration förväntas nå marknaden någon gång under år 2021.

Trots detta har PCI-SIG eller ”Peripheral Component Interconnect Special Interest Group” som organisationen egentligen heter inte valt att ta det lugnt. Redan nu har organisationen avtäckt specifikationerna som kommer att utgöra den sjätte generationen av gränssnittet.

Annons

Likt den femte iterationen som kommer att fördubbla hastigheterna vi har att se fram mot hos 4.0 kommer PCI Express 6.0 dubblera bandbredden ytterligare en gång. Detta innebär att en PCI Express 6.0 x16-anslutning får en bandbredd på upp till 256 GB/s och Bit-hastigheten ökas till 64 GT/s från den femte generationens 128 GB/s och 32 GT/s.

PCI-SIGs motivation bakom de haglande specifikationerna för kommande generationer av gränssnittet har i sig väldigt lite att göra med datorentusiaster eller utrustning som grafikkort. Meningen bakom organisationens plötsliga eld i baken är istället marknader som artificiell intelligens, maskininlärning och datacenter. Marknader vars krav på bandbredd och prestanda skjuter i höjden mer och mer för varje dag.

PCI Express 6.0 förväntas vara helt färdigställt och redo för lansering under år 2021. Exakt när vi kan förvänta oss se utrustning och plattformar utrustade med gränssnittet återstår däremot att se.

Annons

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid