Trots att PCI Express 5.0 nyligen tagit sig ut på konsumentmarknaden har PCI-SIG nu visat en liten förhandstitt på specifikationerna för PCI Express 7.0 som ska nå 128 GT/s.

Den femte generationen av PCI Express nådde marknaden för inte allt för längesedan. För ungefär ett halvår sedan fick vi de officiella specifikationerna för PCI Express 6.0 och nu har PCI-SIG som bär ansvaret för anslutningarnas specifikationer avtäckt nästnästa iteration av gränssnittet.

I sedvanlig ordning handlar det om dubblerade hastigheter jämfört med generationen innan. Dagens PCI Express 5.0 har en Bit-hastighet på 32 GT/s och en effektiv bandbredd på 4 GB/s per kanal. Detta innebär att en fullstor x16-anslutning kan erbjuda upp till 63 GB/s. Den sjätte generationen dubblerar detta till 64 GT/s och upp till 126 GB/s och PCI Express 7.0 ska då kunna nå hela 128 GT/s och 256 GB/s över en x16-anslutning.

Annons

Vi väntar fortfarande på att PCI Express 6.0 ska nå marknaden. Efter det blir det då dags för 7.0 att få sina kompletta specifikationer spikade officiellt år 2025 om allt går som planerat. När vi kan komma att se faktisk konsumentteknik utrustade med den kommande standarden återstår däremot att se. Då PCI Express 5.0-enheter är något av en raritet idag bör man dock inte hålla andan för komponenter baserade på någon av de kommande generationerna.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid