Efter de tidiga problemen med hög effektförbrukning i AMD:s Polaris-flaggskepp drar nu PCI-SIG in sin certifiering för det röda lagets referenskort.

PCI-SIG är organisationen som står bakom certifieringen för PCI Express-standarden, och har bland annat som uppgift att reglera vem som kan och inte kan använda sig av certifieringen i sin marknadsföring. En aspekt av certifieringen reglerar hur mycket ström en PCIe-produkt får dra: till exempel, 75 watt direkt via en PCIe X16-kontakt och ytterligare 75 watt via en 6-pins PCIe-strömkontakt.AMD_RX_480_05

Radeon RX 480 har ett specificerat TDP-värde på 150 watt, men vid lanseringen fastställde flera testare att kortet överskred sin specifikation och drog mer än de 75 watt från PCIe-kontakten som tillåts av standarden.

Kort därefter släpptes en mjukvaruuppdatering för att åtgärda problemet, men trots det har PCI-SIG nu dragit in sin certifiering för RX 480. Det innebär på pappret att kortet inte får använda sig av ”PCI Express Certified”-logotypen i sin marknadsföring.

Uddlöst i praktiken

Med det sagt så är ändringen relativt uddlös i praktiken. Dels innebär AMD:s mjukvaruuppdatering att problemet är åtgärdat för slutkund, och dels så gäller ändringen specifikt referensvarianten av RX 480. Skräddarsydda modeller från AMD:s partnertillverkare certifieras separat, så förutsatt att tillverkarna exempelvis byter ut den ensamma 6-pinskontakten mot en 8-pinskontakt eller dubbla strömkontakter finns kommer deras modeller inte att påverkas.

Det här är inte heller första gången ett grafikkort går utan PCIe-certifiering. AMD:s äldre entusiastkort Radeon R9 295X2 saknade exempelvis certifiering av samma anledning, och ändringen i sig kommer troligtvis inte påverka försäljningen av RX 480 något nämnvärt.

Lägsta pris på Prisjakt.nu

4
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
3 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Kim Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem

Har du en källreferens för detta månhända? Jag gogglade lite, och det enda jag hittade var din artikel i ämnet. 🙂

Kim
Gäst
Kim

Googla igen på pci-sig rx 480 så hittar du några st

Medlem
Wargreymon

Källan står under reklamen som är under artikeln. Lite svårt att se, men den är där.

Medlem

Ah. Under inte bara en, utan två annonsbanners!
Inte idealisk sid-design…

Tackar för informationen.