EU-domstolen slår ner på så kallad piratstreaming, även för slutanvändare. Domen innebär att miljontals svenskar numera strömmar video olagligt.

Tidigare domar i såväl Sverige som övriga EU har slagit ner på tjänster som olovligt strömmar upphovsrättsskyddat material. Ett exempel som nyligen hamnat i rampljuset är svenska Swefilmer, vars tjänster kan komma att resultera i fleråriga fängelsestraff och miljonböter för dess grundare.

Vad som däremot inte har varit lika självklart är huruvida det är olagligt även att titta på dessa piratströmmar som konsument. Den saken har nu prövats i EU-domstolen. Från och med idag är det olagligt att medvetet strömma piratkopierat material.

Piratstreaming olagligt – om du vet vad du tittar på

Domen har sin grund i frågan om tillverkare av mediaspelare kan hållas ansvariga om de förkonfigureras med tillgång till piratstreaming. En naturlig följdfråga blev huruvida tittaren sedan kan hållas ansvarig för att denne brukar piratkopierat material. Kärnan i domen är just uppsåt. Handlingen blir olaglig när användaren gör ett val att strömma film eller serier trots vetskap om att materialet är upphovsrättsskyddat.

Undersökningar tyder på att Sverige har en förhållandevis stor mängd användare som brukar piratstreaming regelbundet. Enligt data från World Internet Institute kan så mycket som 32 procent av alla svenskar omfattas av den nya lagstiftningen.

Än så länge är det oklart vilka effekter domen kommer få för svenska internetanvändare framöver. Det beror dels på hur svensk polis och rättsväsende väljer att prioritera frågan, men även på hur stort tryck som kommer från EU och upphovsrättsorganisationer.

Uppdatering: Grunden till domen, gällande strömmande mediaspelare, har förtydligats.

Swefilmer-ansvariga kan få mångåriga fängelsestraff och miljonböter

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
pege63 Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
pege63
Medlem
pege63

Tror knappast det är miljontals som strömmar ut filmer och knappast miljontals som streamar tittar pirat, är nog ett önsketankande för att få in mer kosing.