Många väntar ivrigt på nästa generations spelkonsoler, och efter den bomb som släpptes om nästa Xbox kanske det här kan få våra läsare på bättre humör. De första detaljerna om nästa spelkonsol från Sony har dykt upp, endast ett fåtal bitar i ett stort pussel.

Nästa PlayStation ska gå under utvecklingsnamnet Orbis enligt källor till Kotaku. Orbis är latin för cirkel eller ring, och i kombination med den nyligen lanserade PlayStation Vita blir the Orbis Vita eller mer korrekt Orbis Vitae ”The circle of life”. Om det här bara är en ordlek från Sony, eller om de båda konsolerna kommer har en närmare relation med varandra kan vi inte svara på i dagsläget. Sony har även lagt beslag på sidan Orbis.SCEDev.net för utvecklare, och även om den inte leder till någonting relaterat till Orbis ännu så stärker det uppgifterna om att det är utvecklingsnamnet.

Sett till dess hårdvara så har AMD kammat hem en designvinst värd att skryta om, om det stämmer. Orbis sägs utrustas inte bara med en grafikdel från AMD i HD 7000-serien och Southern Islands-familjen, utan även AMD:s processor ska användas. Det här ska vara tillräckligt för att konsolen ska kunna hantera spel i 4 096 x 2160, och för att vara kapabel till att spela upp 3D-spel i 1080p (1 920 x 1 080). Med tanke på AMD har för avsikt att börja skräddarsy kretsar för intresserade parter låter det hela inte helt osannolikt, även om uppgifterna bör tas med en stor nypa salt.

Det här innebär att PlayStation 3-titlar inte kommer vara kompatibla med PlayStation Orbis eller 4 om man så vill. PlayStation 3 hade ett tag kompatibilitet med speltitlar för PlayStation 2, då de helt enkelt byggt in samma Emotion Engine som användes i PlayStation 2. Det här stödet försvann dock plötsligt med en ny revision av PlayStation 3. Hårdvaran i PlayStation 3 är fortfarande väldigt dyr att tillverka, så vi finner det otroligt att de bygger in både Cell-processorn och tillhörande grafikkrets från NVIDIA.

Farväl begagnade spel?

Tyvärr ser det ut som att Sony tänker göra exakt samma sak som Microsoft med sin(a) kommande spelkonsol(er). Det ska finnas någon form av spärr som ska hindra folk från att spela begagnade spel, eller att låna ut spel. Som det ser ut nu ska det finnas två alternativ att köpa ett nytt spel; en fysisk kopia på en Blu-Ray-skiva, eller genom nedladdning på PSN. Om man köper en fysisk kopia måste den låsas till ditt PSN-konto, varefter du kan spela spelet, spara spelet på din hårddisk eller tillåtas ladda ned det vid ett senare datum om så behövs av någon anledning.

Det ska inte gå att köpa ett spel och spela offline för att kringgå problemet, det väntas krävas att man loggar in för att kunna spela. Det här ska dock endast gälla validering av ditt spel, så det blir inget mardrömsscenario som vissa ”always on” DRM-skydd från exempelvis Ubisoft på PC-sidan.

gamestop1

Om man skulle vilja sälja sin fysiska kopia, så kommer den nya ägaren begränsas i det innehåll den kan använda, och tvingas betala en summa för att få tillgång till hela spelet. Det här sägs vara för att främja fysiska spelbutiker som på senare tid börjat få det allt svårare, när en bättre idé hade vart om de helt enkelt anpassat sin affärsmodell till nyare tider.


12
Leave a Reply

Please Login to comment
12 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
10 Comment authors
SS_The_DemonfackamatoNoxmanAndreas GS0urcerr0R Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Svensken
Medlem
Svensken

Jag som trivs så bra med Sony och AMD vilken drömkonsol! 🙂 Skämt åsido känns detta med att alltid vara uppkopplat lite knasigt. Angående begagnat marknaden är det inget som berör mig. Jag handlar alla mina spel snabbt och smidigt på nätet till bra priser. Sen känns det väldigt spännande om nu detta stämmer att Sony satsar på rejäl hårdvara för marknaden produkten riktas mot tänk som för PSVITA. Skulle inte förvåna mig om denna får bra specs till ett rimligt pris faktiskt. Jag ser hellre än konsol med kraftfull hårdvara så vi kan få bättre grafik och framför allt… Läs hela »

Tripptrapptrull
Gäst
Tripptrapptrull

Förutom bra hårdvara (som jag tar för givet) i en ny konsol) skulle jag ranka bakåtkompabilitet med gamla spel som den kanske viktigaste featuren. Visst kan jag ha kvar den gamla konsollen om jag vill spela de spelen, men vem vill hålla på och rådda med flera olika konsoller när man skulle kunna ha alla spel under en huv. Jag spelar fortfarande 10-12 år gamla spel på pc, mycket tack vare gog.com som gör att äldre spel funkar under W7.

fackamato
Medlem

Spel i 4k? Skippa det, fixa istället skarpa texturer och FSAA i 1080p, det räcker rätt långt, särskilt när man spelar på TV.

Broken Haiku
Gäst
Broken Haiku

fackamato: Med den generationens GPU kommer man mycket väl komma se mer spel i Full-HD med FSAA et.c. Det ena utesluter inte det andra. Dessutom kan det dubbel HD-upplösning göra att vi kan köra 3D-spel i full-HD med.

I övrigt tycker jag det är vidrigt att man inte ens ska kunna låna spel av vänner längre, jag tror jag kommer ge upp konsoller och hålla mig till PC, men vem vet – kanske står jag där vackert med mössan i handen när PS4:an släpps, trots allt.

fackamato
Medlem

[quote name=”Broken Haiku”]fackamato: Med den generationens GPU kommer man mycket väl komma se mer spel i Full-HD med FSAA et.c. Det ena utesluter inte det andra. Dessutom kan det dubbel HD-upplösning göra att vi kan köra 3D-spel i full-HD med. I övrigt tycker jag det är vidrigt att man inte ens ska kunna låna spel av vänner längre, jag tror jag kommer ge upp konsoller och hålla mig till PC, men vem vet – kanske står jag där vackert med mössan i handen när PS4:an släpps, trots allt.[/quote] Jo, men jag menar inte ens PS3 kan lira spel i 1080p/60fps… Läs hela »

Medlem
WIRN

Hoppas ryktet med AMD stämmer, det kan de behöva…

Vem0th
Gäst
Vem0th

Skulle det vara en HD7700 krets så bör juh grafiken motsvara medium/FSAA. Vilket är helt okej i min bok om systemet kostar runt 3000kr

S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

hmm… undrar om den även blir x86/x64 baserad???

Då kanske det blir den nya ”xbox 1”. Det kommer då försöka moddas o tweakas för fullt för att köra linux/windows/pc-program/nas/xbmc osv på den isf.

Andreas G
Medlem

[quote name=”S0urcerr0R”]hmm… undrar om den även blir x86/x64 baserad???

Då kanske det blir den nya ”xbox 1”. Det kommer då försöka moddas o tweakas för fullt för att köra linux/windows/pc-program/nas/xbmc osv på den isf.[/quote]

Har AMD någon annan form av CPU än x86 ?

Noxman
Gäst
Noxman

[quote name=”Vem0th”]Skulle det vara en HD7700 krets så bör juh grafiken motsvara medium/FSAA. Vilket är helt okej i min bok om systemet kostar runt 3000kr[/quote]

Man kan inte direkt jämföra Konsoll med PC.
GPU’er i PC’n ligger bakom en massa API’er som gör så att de inte presterar så bra som den är byggd för.. Så när man programmerar direkt till hårdvaran så får man ut mer prestanda, om man då skall jämföra samma GPU på konsoll och pc. Kolla bara på PS3 och 360, de får ut en hel del från deras GPU’er fastän dom inte är så värst kraftfulla. 😉

fackamato
Medlem

[quote name=”Noxman”][quote name=”Vem0th”]Skulle det vara en HD7700 krets så bör juh grafiken motsvara medium/FSAA. Vilket är helt okej i min bok om systemet kostar runt 3000kr[/quote] Man kan inte direkt jämföra Konsoll med PC.GPU’er i PC’n ligger bakom en massa API’er som gör så att de inte presterar så bra som den är byggd för.. Så när man programmerar direkt till hårdvaran så får man ut mer prestanda, om man då skall jämföra samma GPU på konsoll och pc. Kolla bara på PS3 och 360, de får ut en hel del från deras GPU’er fastän dom inte är så värst… Läs hela »

SS_The_Demon
Medlem
SS_The_Demon

[quote name=”Nyhet”]Nästa PlayStation ska gå under utvecklingsnamnet Orbis enligt källor till Kotaku.[/quote]

[quote name=”Nyhet”]…enligt källor till [u]Kotaku[/u].[/quote]

[quote name=”Nyhet”]…[u][b]Kotaku[/b][/u].[/quote]

Nothing to see here, move along…