Powercolor har nu officiellt lanserat det första grafikkortet på marknaden utrustat med dubbla AMD Tahiti XT grafikkretsar. Powercolor Devil13 HD7990 är ett direkt svar på Nvidias lansering av GeForce GTX 690 där Powercolor inte ser ut att lämna något åt slumpen vad gäller prestanda.

Powercolor har satsat på två fullutrustade Tahiti XT-kretsar med vardera 2 048 Radeon-kärnor och 3 gigabyte minnesbuffert för totalt 6 gigabyte GDDR5-minne med en klockfrekvens på 5 500 megahertz. De båda grafikkretsarna arbetar som standard i 925 megahertz, samma frekvens om Radeon HD 7970, men har även en gigahertzbios som drar upp klockfrekvenserna på grafikkretsarna till jämna 1 gigahertz. Vilket betyder att kortets två kretsar hålla samma tempo som AMD:s referensmodell av flaggskeppet Radeon HD 7970 GHz Edition.

devil132

Powercolor Devil13 HD7990 har en teoretisk beräkningskraft på makalösa 8 198 gigaflops och en minnesbandbredd på lika hissnande 528 gigabyte per sekund med sina dubbla 384-bit minnesbussar.

Grafikkortet bygger som väntat på en egen kretskortdesign där Powercolor slängt på en kraftfulla spänningsdel med 16 faser (12+2+2), digitala PWM-kretsar, tre 8-pins PCIe-strömkontakter (kapacitet på över 500 watt), högkvalitativa kondensatorer och överlag nog kraftfulla komponenter för att hålla kortet i stabilt skick. Devil13 får för detta ändamål även en kraftfull grafikkortskylare som med tre stora fläktar samt inte mindre än 10 kopparvärmeledningsrör ska hålla de två grafikkretsarna och kringliggande komponenter väl kylda. Noterbart är också att grafikkortets robusta kylarlösning tar upp tre expansionsplatser i din dator.

devil15

devil3

För att runda av paketet har Powercolor slängt med en liten verktygslåda från Wiha med skruvmejslar samt Powercolor PowerJack – ett chassistöd för det tunga grafikkortet. Sett till bildutgångar hittar vi dubbla DVI, en HDMI samt två mini-DisplayPort-anslutningar.

devil134

Powercolor Devil13 HD7990 ska enligt tillverkaren inte bara vara det första utan även enda grafikkortet på marknaden med dubbla Tahiti XT-grafikkretsar. Om det betyder att AMD helt sonika lagt ner sina egna planer på ett grafikkort med dubbla Tahiti-kretsar eller om det bara är en lek med ord återstår att se. Powercolor har ännu inte avslöjat någon prislapp för Devil13 HD7990, men en inte allt för vågad gissning pekar på ett pris runt 9 000 kronor som konkurrenten GeForce GTX 690 säljs för idag.


Relaterade artiklar:

4
Leave a Reply

Please Login to comment
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
ME4MEViking1962Sims Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Tord Nilsson
Medlem
Tord Nilsson

Hur är det egentligen? ska kortet släppas över huvud taget eller inte? Sweclockers påstår ju att det inte kommer några 7990 kort alls. Man blir bara förvirrad av alla falska rykten som sprids på nätet

Sims
Gäst
Sims

Sweclockers artikel påstod att det inte kommer något officiellt referenskort från AMD, partnertillverkare kan fortfarande släppa egna modeller.

Tord Nilsson
Medlem
Tord Nilsson

Ok, då läste jag tydligen inte tillräckligt noga 🙂

Btw, ska det behövas 3 x 8-pin kontakter för att driva kortet? det följer väl för det mesta bara 2 st. till nätdelarna som man köper idag?

Henry de Kruijf
Medlem

Skaffar man det här kortet bör man ha ett nätaggregat som duger också.