Radeon HD 6850 är ett av de mest prisvärda grafikkorten i mellanklassegmentet och när nu PowerColor lanserar en ny modell av nämnda kort är det med flera nyheter. PowerColor HD6850 single slot edition är det första HD 6850-kortet på marknaden med en så kallas enkelslotskylare. För att nytta kortets tunna profil har man även gjort plats för 4-vägs CrossFireX.

PowerColor har gått ifrån AMD:s referensdesign på de flesta sätt och kretskortet som är grunden till deras nya HD6850-modell har inte bara fått sig en extra CrossFire-kontakt, man har även försett kortet med en extra effektiv strömförsörjning. Platinum Power Kit kallar PowerColor sin godispåse av ytmonterade komponentkretsar. Voltera spänningsregulatorer trängs med solida elektrolytkondensatorer och Proadlizer-kretsar på kortet vars kylare bara mäter någon centimeter i djup.

powslim

PowerColor har satsat på en heltäckande kylare som med en solid kopparbas och maffiga 8mm värmeledningsrör ska hålla kortets kretsar väl kylda även i trånga miljöer. Trångt kan det nämligen bli om man nyttjar kortets 4-vägs CrossFireX-stöd, något som alltså referensdesignen av HD 6850 inte stödjer.

powslim2

Grafikkortet kommer annars med samma klockfrekvenser som referensmodellen där GPU arbetar i 775 MHz medan det 1 GB stora GDDR5-minnet snurrar på i 4 000 MHz. Trots att kortet endast kommer med en ensam expansionspanel har man fått plats med 4 olika skärmanslutningar, DVI, HDMI samt dubbla Mini-DisplayPort, vilket även ger stöd för 4-vägs Eyefinity.

PowerColor väntar sig ett prispåslag av runt 200 kronor jämfört med referensmodellen, vilket bör ge PowerColor HD6850 Single Slot Edition en prislapp på runt 1 700 kronor.

powslim3

5
Leave a Reply

Please Login to comment
5 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
MASSSWEDEflopperAnton Karmehedshaglord Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Micke
Medlem
Micke

Om det bara kunde komma mATX moderkort med CrossFireX-stöd eller 4-way sli så kan man se lite coola setups med just dessa kort eller vattenkylda flaggskepp. Det skulle jag vara intresserad av iaf.

/s

flopper
Medlem
flopper

så om man har 2 st 6850, trifire är därmed möjligt med ett sånt kort?

Medlem
Olle P

Jag tycker fläkten ser lite liten ut. Risk att den väsnas ganska rejält när kortet jobbar hårt.

Magnus
Medlem
Magnus

Tror det blir till att vänta på HD7000 serien med förmodan 28nm för att kunna nyttja single slot designen bättre utan att det varken blir för varmt eller fläkten spinner som en 60mm delta i 46dB