Att köpa DDR3-minnen har aldrig vart så billigt som det är idag då det går att få tag på 8 GB för mindre än 400 kr. De senaste uppgifterna från IHS säger att trenden kommer fortsätta med allt lägre priser någonting som bådar gott för konsumenterna, men tillverkarna har det svårare än någonsin och man börjar närma sig den livsfarliga nivån där säljpriset är detsamma som tillverkningskostnaden.

Idag kostar DDR3-minne praktiskt taget ingenting och är knappt en märkbar kostnad vid ett datorbygge. Priset för ett DDR3 DRAM-chip på 2 Gb(256 MB) har gått ned från 2,10 dollar under andra kvartalet till endast 1,60 dollar det tredje kvartalet. Det här kan jämföras med ett pris på 4,70 dollar under det tredje kvartalet förra året.

Men det är inte på väg att ta stopp utan tvärtom väntas priserna sjunka i fritt fall mot rekordlåga nivåer under fjärde kvartalet i år. Priserna kan sjunka med ytterliggare 22% till 1,25 dollar vilket ska vara farligt nära tillverkningskostnaden för större delen av minnestillverkarna. Anledningen till prisfallet sägs primärt vara av två anledningar; överfulla lager och övergången till nya tillverkningstekniker.

vengeance

Blir slutet av 2011 det perfekta tillfället att uppgradera sin dator?

De överfulla lagren ska bero mycket på att allt fler konsumenter hellre lägger pengar på en ny smartphone men även surfplattor. Det här är enheter som använder sig av DRAM av en lägre kapacitet och en annan standard något många tillverkare ha svårt att anpassa sig efter. Med lägre persondatorer sålda har lagren byggts upp, och taiwanesiska DRAM-tillverkaren Nanya ska ha haft en lagerstatus på hela 30 dagar innan man bestämde sig för att bromsa tillverkningen.

Ett av ämnena som varit i hetluften är nya tillverkningstekniker där den ena DRAM-tillverkaren är aggressivare än den andra då det är enda sättet att hålla priserna lägre än sina konkurrenter. Sydkoreanska Hynix ska ha haft dåliga yields på sin 38nm-process, och i takt med att man jagar mindre tillverkningstekniker ökar även kostnaderna för forskning och utrustningen exponentiellt. Det här gör det även svårare att sälja gamla lager av kretsar byggda på en större tillverkningsprocess.

DRAM-tillverkarna kämpar för att få igång lägre tillverkningsprocesser

ProMOS har rapporterat att man helt drar sig ur DRAM-marknaden och istället ska satsa enbart på minneskretsar för smartphones och andra handburna enheter. IHS väntar sig att den större delen tillverkare kommer att påbörja tillverkning och försäljning av NAND-minnen framöver då de erbjuder mycket högre marginaler än de på DRAM-marknaden. NAND-kretsar är det som används som i exempelvis smartphones, USB-minnen, SSD-enheter, minneskort och andra typer av produkter som inte kan använda sig av rörliga, mekaniska delar. De väntas även leta efter andra alternativ för att få en mer blandad produktportfölj istället för att enbart förlita sig på DRAM-marknaden med dess bladtunna marginaler.

Det ser ut som att konsumenterna drömmar går i uppfyllelse i samband med detta, och det fjärde kvartalet kan bli det perfekta köptillfället om man är ute efter RAM-minne. Det finns ännu inga planer uppsatta för tillverkarna att justera priserna uppåt, någonting man tvingats göra tidigare.

Källa: XbitLabs

Annons

8
Leave a Reply

Please Login to comment
8 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
johnjensenJacob HugossonMean MachineViking1962zowix Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Tempel
Medlem
Tempel

Det är ju inte bra om tillverkare slås ut såvida dom inte är substandard… Men låga priser gillar vi och mycket minne 😀

Tord Nilsson
Medlem
Tord Nilsson

Bra för oss konsumenter men kanske mindre bra för tillverkarna. Jag kommer dock inte köpa mer minne då jag har 8GB i min nuvarande dator. Jag har 4GB till som jag ska ha i min nuvarande dator och 8GB:en i datorn som kommer att bli min huvuddator när Bulldozer släpps

Låter konstigt det där men jag hoppas ni förstår 😀

zowix
Medlem
zowix

Otroligt att de gjort samma misstag två gånger nu.Det gällde ju likadant med DDR2 minnen

Mean Machine
Gäst
Mean Machine

Jag klagar inte. Köpte precis 16GB hyfsade 4GB-moduler för under tusenlappen. 🙂

Tord Nilsson
Medlem
Tord Nilsson

[quote name=”Mean Machine”]Jag klagar inte. Köpte precis 16GB hyfsade 4GB-moduler för under tusenlappen. :)[/quote]

Billigt, vilket märke köpte du?

Får man fråga vad du använder 16GB till?, filmredigering? Tycker att mina 8GB är lite mycket för det jag använder datorn till 🙂

Mean Machine
Gäst
Mean Machine

[quote name=”Viking1962″]Billigt, vilket märke köpte du?

Får man fråga vad du använder 16GB till?, filmredigering? Tycker att mina 8GB är lite mycket för det jag använder datorn till :-)[/quote]
Kingston HyperX 1600MHz CL9. Satt till och med Hynix BFR på dem, bästa 4GB-kretsarna i dagsläget.

Gör väl inget speciellt egentligen, blir väl lite video då och då, men det funkade fint med 12GB på min förra rigg också. Stör mig lite på att köra 4x2GB, känns inte riktigt värt att splitta upp två 3x2GB-kit för att uppnå det.

Stormense
Medlem
Stormense

Apple är väll de enda som tar bra betalt för minne nuförtiden?