AMD har nyligen avslöjat en hel del information om sin kommande grafikkretsarkitektur Northern Islands och efter en del grävande har vi nu fått fram information om vilka kretsar vi får se under 2010, däribland Antilles med dubbla grafikkretsar, Radeon HD 6970.

Enligt trovärdiga källor till NordicHardware kommer Radeon HD 6000-familjen genom lanseringen av tre olika grafikkorsserier, Antilles, Caymen och Barts. Där den sistnämnda ligger först i led.

Barts kommer att ersätta AMD Juniper på mellanklassmarknaden och med största sannolikhet döpas till Radeon HD 6700-serien. Lanseringen sägs vara lagd till oktober 2010. Utvecklingsnamnet kommer med största sannolikhet från Saint-Barthélemy (Saint Barts), vilket är en fransk ö i Karibien. Intressant notis är att Saint Barts mellan 1784-1878 var en svensk koloni, något som syns i öns vapen med dess tre kronor.

vastindien
Västindiska öarna som gett namn åt fler av AMDs nya kretsar (bildkälla: wikipedia)

Caymen blir ersättare till Cypress och får i uppdrag att ta över på högprestandamarknaden från Radeon HD 5870, 5850 och 5830. Exakt vilka modeller som kommer att lanseras är något oklart, men korten väntas hitta ut på butikshyllorna i november 2010 i form av Radeon HD 6800-serien. Catalyst 10.8 listar hela 14 olika Cayman-modeller. Vad GL-modellerna står för är något oklart, men det skulle kunna vara FireGL-modeller i AMD:s professionella familj. Caymanöerna hittas också i Karibien, Västindien och har fått sitt namn efter det inhemska namnet på en alligator (caiman).

Antilles bär nämligen grafikkretsar från Caymen serien, men som ersättare till Hemlock hittar vi två av dessa på varje kort. Detta dubbel-GPU kort ser ut att planeras i två versioner, likt Radeon HD 4850 X2 och 4870 X2. Om Antilles får bättre genomslag för instegsmodellen är svårt att säga men redan i december 2010 kan vi vänta oss de första Antilles-modellerna i butiker. Antilles får sitt namn från Antillerna, en ögrupp som passande nog består av två större grupper, stora antillerna och små antillerna.


AMD satsar på dubbla grafikkretsar även i Radeon HD 6000-familjen

AMD Radeon HD 6970 väntas bli namnet på toppmodellen i serien och väntas vara det som först dyker upp på marknaden i december.

Vi vet fortfarande ganska lite om de förändringar som gjorts i arkitekturen sedan Evergreen. Men vad det verkar ska AMD som väntat lagt ribban över NVIDIA Fermi rent prestandamässigt, samtidigt som man ytterligare sänkt sin strömförbrukning.

Vi hoppas kunna bjuda på mer detaljer inom kort, och inte minst mer information om övriga mellanklass- och instegsmodeller som väntas dyka upp på marknaden under början av nästa år.

12
Leave a Reply

Please Login to comment
12 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
Henrik BerntssonAnton KarmehedSwedish Berserkthisflopper Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Mean Machine
Gäst
Mean Machine

Härlig geografilektion blandad med intressant info om vad som kommer vara vad i höst. 🙂

flopper
Medlem

Blir en bra och skön uppgradering att se fram emot.
finns inte mycket annat att uppgradera i datorväg när man har ett 1366 system sedan snart 2 år heh.

så för bra för att vara sant prestanda?
Blir en bra silly season igen med amd. 😆

Voleyro
Medlem
Voleyro

Det blir dags att förbereda sig inför 2011. En hel del spel släpps och en ny dator är ett måste snart, och för min del jag får lämna Nvidia åt sidan för den här gången och gå Radeon.

Svensken
Medlem
Svensken

Är detta Northern Islands? Vad hände med Southern Islands?

flopper
Medlem

[quote name=”Anton Karmehed”]Flopper, min källa säger att de insatta han pratat med knappt tror på det själva så det blir nog att ligga lite lågt med det. Med samma tillverkningsteknik som tidigare handlar det om optimeringar eller en helt ny skräddarsydd arkitektur om man ska nå såna prestandaförbättringar mot dagens generation. Med optimeringar av arkitekturen och en effektivare tillverkningsteknik kan man utan problem pressa sig förbi NVIDIA i samma strömförbrukning som idag. Men som sagt, har svårt att tro att man kan leverera revolutionerande prestanda när man fortfarande är fast på 40nm. Det börjar verkligen bli mycket nu som sagt,… Läs hela »

this
Medlem
this

[quote name=”Anton Karmehed”][quote name=”Swedish Berserk”]Är detta Northern Islands? Vad hände med Southern Islands?[/quote]
Jag har nystat lite om det idag, NI verkar vara det som lanseras nu. Sen är det oklart ifall SI kommer nästa år och isåfall vad den familjen kommer innebära.[/quote]
Den kanske blev skrotad helt, eller så har de blandats ihop i de rykten som florerat. Jag hoppas för övrigt på 20-30% bättre prestanda än föregående kort.

Svensken
Medlem
Svensken

[quote name=”this”]
Den kanske blev skrotad helt, eller så har de blandats ihop i de rykten som florerat. Jag hoppas för övrigt på 20-30% bättre prestanda än föregående kort.[/quote]

Ja som det skrevs innan skulle Southern Islands vara 40nm hos TSMC detta året och Northern Islands 28nm GlobalFoundries någon gång nästa år. Och nu verkar det som att Northern Islands kommer först känns lite märkligt!

Henrik Berntsson
Admin

ser ut som att hårdvaruvärlden får lite julklappar i alla fall 🙂 ska bli intressant att se lite prestandasiffror på de här godsakerna