Den nya HD 7900-serien ska enligt uppgifter lanseras tidigt i januari, och bygga på AMD:s nya GCN-arkitektur. AMD introducerade med HD 5000-serien en teknik de kallade för Eyefinity, och med den nya grafikarkitektur kommer den första revisionen av tekniken som stödjer 3D.

Eyefinity stödjer idag upp till sex skärmar, och vad den gör är helt enkelt att kunna skala upp en bild över samtliga skärmar som används. Medan det är en teknik som används främst bland professionella användare, så har den fått ett mindre genomslag bland gamers. Nästa revision heter Eyefinity 3D, och som namnet antyder låter det som att man lagt till 3D-stöd i tekniken.

Eyefinity 3D ska komma med stöd för flera 3D-optimerade skärmar (120 Hz) samtidigt i stereoskopisk 3D. Medan det låter som en enkel bedrift så måsta drivrutinerna ha saker som betraktningsvinklar från användaren i åtanke. Tekniken ska finnas närvarande i HD 7900-serien med den nya GCN-arkitekturen, och det är ännu oklart om övriga grafikkort i HD 7000-serien kommer att stödja Eyefinity 3D eller helt enkelt får nöja sig med Eyefinity.

Även det europeiska priset för HD 7970 ska ha dykt upp, och det ser ut att bli allt annat än billigt. En AIB-partner till AMD har sagt till Donanimhaber att priset för HD 7970 ska ligga på 539 till 549 Euro vid lansering – en bit över 5 000 kr i Sverige. Notera då att HD 7970 kommer med en GPU-kärna och inte är ett grafikkort med dubbla GPU:er.

HD 7970 ska enligt tidigare uppgifter ha en minnesbuss på 384-bitar och GDDR5-minne, med en 2048 Radeon-kärnor klockade till runt 1 000 MHz. Det blir även det första grafikkortet sedan lanseringen av HD 2900 XT med en helt ny arkitektur. Det nya med GCN-arkitektur är främst att den ska vara byggd för GPGPU-accelerering. vi hoppas kunna bjuda på mer detaljer om detta inom kort.

Källa: Donanimhaber

Relaterade nyheter:

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
M Hammargardflopper Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
flopper
Medlem
flopper

har 3 skärmar med 120hz, agerar gärna försökskanin, bara skicka ett kort 🙂

M Hammargard
Medlem
M Hammargard

Jag hoppas att priset betyder att man kan förvänta sig grym prestanda.