Nu avslöjar användarrapporter att knappt 1 år gamla RX 480-kort kan uppgraderas till RX 580-kort med en enkel bios-uppdatering, men det finns fallgropar.

Radeon RX 580 fick inte direkt redaktionen att tappa hakan med sin finpolerade Polaris GPU. AMD:s nya Radeon 500-serie beskrevs som ett ganska ”tamt tillskott” till AMD:s produktutbud. Anledningen var ganska enkel, Radeon RX 500-serien bygger på samma kisel som AMD introducerade under förra sommaren med Radeon RX 400-serien. Det som hänt sedan dess är att företaget implementerat tredje generationens 14-nanometers tillverkningsteknik och finputsat sina kretsar i tillverkningsprocessen.

Effektivare tillverkningsteknik är nyheten

Genom en effektivare tillverkningsteknik har AMD lyckats få till högre basfrekvenser på sina Polaris-grafikkretsar och detta är även grunden till den nya Radeon RX 500-serien. Det har nu befästs ytterligare av användare på Techpowerup som genom en enkel bios-uppdatering förvandlat sitt XFX RX 480-grafikkort till ett RX 580-grafikkort med högre klockfrekvenser. Från XFX RX 480-standardfrekvens på 1 288 megahertz till 1 411 megahertz med en ny Sapphire RX 580 Limited Edition-bios.

Medan förfarandet varken är nytt eller särskilt överraskande är det ytterligare ett tecken på att inte mycket egentligen hänt sedan AMD lanserade Polaris-arkitekturen förra året. Medan den nya biosen kan jämföras med en mjukvaruöverklockning ligger det lite mer bakom det hela. Den nya RX 580-biosen ökar nämligen även spänningen till grafikkretsen med 0,1 volt vilket kan vara nyckeln till de högre frekvenserna på kortets GPU.

Det kan vara så att AMD i sina nya RX 580-bioser låst upp nya spänningsprofiler som både förbättrar grafikkretsarnas överklockning och energiförbrukning. Det senare indikeras åtminstone av AMD:s marknadsföring om energieffektivare drift med flera skärmar och vid multimediauppspelning.

Inte alla RX 480-kort är redo att förvandlas till RX 580

Medan detta exempel visar att Radeon RX 480-grafikkort kan ”förvandlas” till ett kraftfullare RX 580-kort är det samtidigt med ett par brasklappar. Medan AMD använder sig av samma Polaris GPU i grunden för de två korten kan det finnas hårdvaruskillnader. AMD själva hävdar att man använder sig av tredje generationens 14 nanometer finfet-teknik vid tillverkningen av sina nya RX 500-serie av grafikkretsar. Det är troligt att de första vågorna av Radeon RX 480-grafikkort skeppade förra året helt enkelt har svårare att nå de frekvenser som RX 580-specifikationen kräver. Vilket kan betyda att en bios-uppdatering av ett äldre RX 480-kort resulterar i ett grafikkort som vägrar starta i sina nya standardfrekvenser. Många exemplar av Radeon RX 480 har haft problem att nå över 1 400 megahertz stabilt.

Asus och Sapphire låter sina nya RX 580-grafikkort sträcka på benen i testlabbet

Med det sagt kan särskilt senare modeller av Radeon RX 480 (Med ett senare tillverkningsdatum) vara mer benägna att nå högre frekvenser, särskilt med en smärre spänningsökning. Medan varken AMD eller andra källor uttalat sig om detta är det fullt möjligt, och kanske tom troligt, att vissa Radeon RX 480-kort redan tidigare skeppats med identiska grafikkretsar som den nya RX 580-serien. Detta för att testa AMD:s nya tillverkningsteknik innan en större nylansering. Om så är fallet lär det tyvärr vara omöjligt att identifiera dessa specifika kort innan ett köp.

Säkrare med överklockning i Windows

Ur säkerhetssynvinkel rekommenderar redaktionen att satsa på manuell mjukvaruöverklockning i Windows ifall du vill pressa några sista procents prestanda ur ditt nuvarande RX 480. Vill du nödvändigtvis testa att förvandla ditt RX 480 till ett RX 580 använd helst ett kort med dubbla bios-chip och var beredd på att kortet kan sluta fungera vid en felaktig bios-uppdatering eller att just ditt kort inte klarar av de högre frekvenser som en RX 580-bios använder.

Test: AMD Radeon RX 580 och RX 570 från Asus och Sapphire

Rubrik

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
P86

Vet inte om man kan kalla RX 580 för finpolerad Polaris..100MHZ och 40W TDP extra..snarare en desperat hårdvaromod