Då var det dags för AMD:s tradition att lansera en stor mjukvaruuppdatering i slutet av året för sina grafikkort, årets upplaga går under namnet Radeon Software Adrenalin 2019 Edition. Låt oss gå igenom några av nyheterna.

Under de senaste fyra åren har AMD hållit i en ny tradition som ser företaget lansera en stor uppdatering till sin Radeon-mjukvara för tillverkarens grafikkortsmodeller. Det började med Catalyst Omega som lanserades under slutet av 2014. Denna följdes sedan upp av Crimson Edition, Crimson Relive och i slutet på 2017 lanserades lanserades den nuvarande Adrenalin Edition.

Nu har det blivit dags igen och AMD har denna gång valt att inte ändra mjukvarans namn på något markant vis. Mjukvaran som kommer att vara Radeon-användares kompanjon under år 2019 går under det kreativa namnet Radeon Software Adrenalin 2019 Edition och utöver uppdateringar till befintliga funktioner läggs det även till en del nyheter.

AMD Link

Radeon Software Adrenalin 2019 Edition kommer med ett par uppdateringar till AMD Link som är företagets smartphone-app som låter användare till exempel strömma spel till en mobil enhet från en dator utrustad med Radeon-grafikkort.

Applikationen har kunnat användas till att se information om det länkade systemet. Användare har även kunnat nyttja funktionen ReLive för att spela in och dela videos från spelsessioner med andra användare.

Med den senaste programversionen tillkommer även möjligheten att röststyra applikationen, dock finns det endast officiellt stöd för engelska och kinesiska vid lansering. Användare kommer nu också ha möjligheten att överklocka och/eller ”undervolta” sina grafikkort genom appen.

Radeon ReLive

Även den inbyggda funktionen för att spela in videos från spel får sig en uppdatering. AMD lägger med den senaste versionen av Radeon Software till en ”Scenhanterare”. Via denna funktion kommer Radeon-användare få möjligheten att hantera hur deras livestream är utformad. Detta att byta plats och storlek på fönster som syns i en livestream, till exempel chattfönster och videofönstret för webbkameror.

Den senaste uppdateringen lägger även till möjligheten att skapa .GIF-filer av favoritstunder från spelsessioner. Detta genom att spela in ett videoklipp som på mellan 5 och 30 sekunder i längd som sedan automatiskt omvandlas till en .GIF-fil genom ReLive.

AMD Advisors

Med Radeon Software Adrenalin 2019 Edition lägger AMD till en uppsättning ”coacher” som på olika vis ska hjälpa Radeon-användare att nå en bra balans mellan grafikkvalité och antalet bildrutor per sekund i spel.

Game Advisor

Game Advisor är ännu en ny funktion med Adrenalin 2019 Edition. Detta kan liknad med en slags coach för att få spel att flyta på så bra som möjligt på individuella användares system. När funktionen är aktiverad övervakar den systemets prestanda i det aktuella spelet under 90 sekunder. Efter denna period kommer användaren sen att få förslag om grafikinställningar som kan ändras för att förhoppningsvis förbättra spelupplevelsen.

Game Advisor kommer även fungera åt andra hållet. Skulle den tillgängliga kraften hos systemets grafikkort inte nyttjas fullt ut kan Game Advisor ge tips om grafikinställningar som kan höjas. AMD hoppas att denna funktion kan hjälpa användare nå en bra balans mellan antalet bildrutor per sekund och den grafiska kvalitén i spel utan att behöva spendera allt för lång tid i spelens inställningsmenyer. Hur pass användbar Game Advisor kommer att vara återstår att se.

Settings Advisor

Likt användare av Nvidias Geforce Experience kommer Radeon Software-användare nu även att kunna anpassa spelets inställningar direkt från AMD:s mjukvara. Funktionen ”Settings Advisor” ska analysera den tillgängliga hårdvaran och sedan ge förslag på hur inställningarna hos användarens installerade spel kan anpassas för att ge en bättre upplevelse.

Enkelt förklarat agerar Settings Advisor mer eller mindre på samma sätt som Game Advisor. Detta utan att behöva ha ett specifikt spel igång med AMD:s diagnostikfunktion aktiverad.

Upgrade Advisor

AMD:s tredje ”coach” blir vad som kallas Upgrade Advisor. Denna kan användas för att analysera speltitlars systemkrav och jämföra dessa med den tillgängliga hårdvaran. Med denna funktion hoppas AMD kunna förse sina Radeon-användare med ett enkelt sätt att se om till exempel Far Cry 5 går att spela på de lägsta inställningarna eller om det går att skruva upp grafikkvalitén med det system användaren nyttjar.

Radeon WattMan

AMD:s mjukvara WattMan kommer att få tillgång till ett par nya egenskaper med Radeon Software Adrenalin 2019 Edition. Bland dessa finns möjligheten att överklocka grafikprocessorer hos grafikkort ur RX 400-serien eller senare (RX 500-serien, RX Vega). Även grafikkortens minnen kan överklockas genom WattMan. Samma krav på grafikkort ur RX 400-serien eller en senare modell finns för denna funktion.

För användare med RX Vega-baserade grafikkort tillkommer även valet att ”undervolta” sitt grafikkort. Detta för att sänka grafikkortens strömförbrukning och i vissa fall även öka den generella prestandan.

En annan ny egenskap i WattMan som tillkommer för grafikkort ur RX 400-serien eller senare modeller är att mjukvaran nu låter användare ställa in grafikkorten fläktkurva. Nu kommer Radeon-användare kunna ställa in egna fläktkurvor och själva bestämma hur snabbt grafikkortskylarens fläktar ska snurra vid olika temperaturer på grafikprocessorn.

Utöver dessa funktioner vi gått igenom här kommer Radeon Software Adrenalin 2019 Edition med en del andra nyheter. Bland annat har nu Virtual Super Resolution (VSR) numera stöd för ultrabreda bildskärmar med 21:9 bildförhållanden. Stödet för FreeSync 2 har finjusterats och Radeon Chill påstås kunna sänka strömförbrukningen för Radeon-grafikkort med upp till 20 procent i ”utvalda speltitlar”. Bland dessa finns bland annat Fortnite, Overwatch och PlayerUnknown’s Battleground (PUBG).

AMD hävdar även att Radeon-användare under det gångna året sedan Adrenalin Edition först lanserades har kunnat uppleva upp till 15% bättre prestanda i en uppsättning spel. De siffror som AMD visar upp listar även Radeon RX 570 som exempelgrafikkortet där prestandan har höjts. Hur möjliga mjukvaruoptimeringar påverkat resterande produkter från AMD under året nämns inte. Värt att ha i åtanke är dock att dessa siffror kommer från AMD själva och bör tas med en nypa salt.

Radeon Software Adrenalin 2019 Edition lanserad idag och finns att ladda hem och installera via AMD:s hemsida.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid