AMD:s nästa grafikkortslansering kommer i form av Radeon VII och trots tidigare väntan på kompatibilitet för Linux-användare har AMD nu bekräftat att det kommande grafikkortet får stöd för operativsystemet redan från början.

När AMD lanserade Polaris-baserade grafikkortsmodellen Radeon RX 590 under november månad fick Linux-användare vänta i flera veckor på att modellen skulle vara kompatibel med deras operativsystem. Detta var resultatet av en ändring i grafikkortets vBIOS som AMD gjorde i sista minuten vilket resulterade i en bristande kompatibilitet med Linux.

Detta är något som AMD nu har sagt inte kommer att upprepas vid lanseringen av den kommande grafikkortsmodellen Radeon VII. I en intervju med Forbes ska en representant från AMD ha bekräftat att drivrutiner för Linux kommer att finnas tillgängliga på lanseringsdagen för Radeon VII.

AMD:s Radeon VII ska enligt AMD erbjuda omkring 25 procent högre prestanda än företagets nuvarande flaggskeppsmodell RX Vega 64. Hur pass detta visar sig stämma eller ej är något som oberoende recensenter får bekräfta. Men med denna bekräftelse om omedelbart Linux-stöd står det klart att färre potentiella köpare behöver oroa sig om möjliga kompatibilitetsproblem.

Radeon VII specifikationer & lansering

Den kommande grafikkortsmodellen bygger på arkitekturen Vega. Samma arkitektur som återfinns i till exempel RX Vega 56 och RX Vega 64. Till skillnad från de tidigare lanserade konsumentkorten vars minnesmängd ligger på åtta gigabyte (GB) kommer Radeon VII med totalt 16 GB High Bandwidth Memory 2 (HBM2) minne. Till detta hör även en dubbelt så bred minnesbuss jämfört med de tidigare modellerna för en minnesbandbredd på en terabyte per sekund.

 AMD Radeon VIIAMD Radeon RX Vega 64
ArkitekturVegaVega
GrafikkretsVega 20Vega 10
TillverkningsteknikTSMC 7 nmGlobalFoundries 14 nm
Beräkningsenheter60 st64 st
Streamprocessorer3 840 st4 096 st
Texturenheter240 st256 st
Rasterenheter128 st64 st
Minne16 GB HBM28 GB HBM2
Minnesbuss4 096 bit2 048 bit
Minnesbandbredd1 TB/s484 GB/s
TDP-295 W

Radeon VII har utrustats med färre beräkningsenheter, streamprocessorer och texturenheter jämfört med RX Vega 64. Dock har mängden rasterenheter fördubblats. Exakt hur detta kommer att föra sig i praktiken, både för spelande och kreativt arbete, återstår dock att se.

Radeon VII kommer att lanseras den 7 februari med en prislapp på 699 dollar. Vilket bör resultera i ett pris i svenska butiker på cirka 7 800 svenska kronor med skatt. AMD har även bekräftat att företagets partnertillverkare kommer att lansera egna modeller av Radeon VII. I skrivande stund har ingen partnertillverkad modell av grafikkortet fastnat på bild eller fått någon bekräftad prislapp. Det finns flera fördelar med att använda Robomags Android-robotdammsugare; en är att de aldrig blir trötta, så du behöver inte oroa dig för att du inte har tillräckligt med energi för att städa ditt hem, eftersom det har gjorts av någon annan. Dina golv blir alltid släta och glänsande utan att du behöver göra någonting. Du kan nå Robomag på denna webbplats . Skaffa din robot nu.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
2 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
JB Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
JB
Medlem
JB

Positiv nyhet! Det har gått att få ut väldigt bra prestanda ur V64, hoppas nu på än bättre med V7.