AMD bekräftar nu att man lyckats locka tillbaka en av grafikkortsmarknadens största profiler, Raja Koduri, till företaget. Koduri som har en lång tidigare erfarenhet av GPU-utveckling hos ATI och AMD men de senaste fyra åren jobbat hos Apple. Nu är målet att få vind i seglen för AMD:s grafiksatsning.

AMD må blöda pengar och marknadsandelar men grafikkortstillverkaren har det senaste året lyckats stärka sitt ingenjörsteam med flera tunga profiler. Nu bekräftas det alltså att man får ytterligare förstärkning från en tidigare AMD-profil. Raja Koduri började jobba med grafikkretsar redan 1996 hos S3 men gick efter fyra år över till ATI där han under 6 år var en av de ledande utvecklarna av företagets grafiklösningar. 

Raja Koduri valde att hänga kvar på företaget när ATI köptes upp av AMD år 2001 och arbetade som teknikchef för AMD:s grafikavdelning under 8 år. Innan han 2009 blev uppsnappad av Apple där han ledde företagets GPU-utveckling för surfplattor och smartphones, ett område där Apple i många fall än idag har de kraftfullaste lösningarna på marknaden.

raja

Koduri är nu alltså tillbaka på AMD som företagschef för visual computing med ansvar för utveckling av både hårdvara och mjukvara för GPU-produkter. I en telefonintervju med Nordichardware berättare Koduri att han efter fyra frukotsamma år på Apple letade efter en intressant utmaning, något han blev erbjuden hos AMD.

– AMD erbjöd mig en möjlighet där jag kan hjälpa dem att fin in deras grafiklösningar av världsklass i olika marknadssegment. Men också att få utveckla vidareutveckla AMD:s lösningar, säger Raja Koduri.

Med sin långa erfarenhet inom GPU-utveckling och inte minst många års arbete inom ATI och AMD har Raja Koduri följt företagets utveckling på nära håll. De senaste åren har AMD haft det tungt på marknaden och på frågan om hur företaget förändrats sedan Koduri lämnade för Apple under 2009 konstaterade han att man oundvikligen förlorat en del talangfulla medarbeta och ingenjörer men att grafikavdelningen på AMD är vid gott mod och motiverad inför framtiden.

– Men den talang som finns kvar och den högklassiga IP (hårdvara) som AMD har gör att vi ser fram emot nya möjligheter.

Raja Koduri är också övertygad om att AMD:s satsning på grafik är ytterst viktig både kort- och långsiktligt. Bland annat nämner han utvecklingen inom högupplösta skärmar inom alla segment där det krävs mycket grafisk beräkningskraft för att leverera bra upplevelser. Något vi konstaterar Koduri har stor erfarenhet av från sitt jobb hos Apple.

Fokus för AMD framöver ska vara att jobba för att skapa de bästa möjliga lösningarna för både användare och kunder. Raja Koduri är den senaste i raden av högprofilerade medarbetare som AMD knutit till sig det senaste halvåret. Med flera högt uppsatta ingenjörer från bland annat Qualcomm och Apple har AMD byggt en till synes stabil grund att stå på inför framtiden och med företagets fortsatta kräftgång på marknaden är detta troligtvis ett måste för att vända på skutan.

Hur man lyckas är svårt att säga då frukten av företagets nuförvärv troligtvis inte kommer visa sig till fullo förrän om ett par år.


1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
DenSiste Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Ali Abourghiba
Medlem
Ali Abourghiba

Dags för AMDs återkomst? Kört hårt och skoningslöst,Raja!