Att prislapparna för grafikkort har svullnat upp rejält är ingen nyhet. En ny rapport menar dock att priserna för grafikkort kan bli ännu värre då grafikminne förutspås bli dyrare.

Läget för grafikkortsmarknaden idag är en enda stor röra i princip. Vi har under en längre tid sett ökande prislappar och ett underskott av faktiska grafikkort som färdigställs. En av faktorerna som har spelat in i de ökade priserna är grafikminne som är en relativt dyr komponent för grafikkort.

Nu menar en rapport från Trendforce att dessa priser kan komma att fortsätta stiga. Den rådande komponentbristen tros inte lätta förrän framåt slutet av året och rapporten menar att priset på grafikminne kan komma att öka med ytterligare 13 procent inom kort.

Trendforce nämner fyra olika faktorer för de ökande priserna. Den första kommer i form av en hög efterfrågan från PC-marknaden och gaming-orienterade grafikkort. Den andra faktorn är att större kunder med större krav prioriteras. Till exempel Nvidia och deras behov av grafikminne. Den tredje faktorn är tillverkningen av den senaste generationens spelkonsoler. Även dessa använder sig av GDDR6-minne och sätter mer press på tillverkningen. Spelkonsolerna använder sig av 16 GB GDDR6-kretsar som inte är samma sak som 8 GB-kretsar när det kommer till själva tillverkningen. När en kiselskiva har bestämts bli en för 16 GB-moduler finns det således ingen chans för en tillverkare att stöpa om dessa till 8 GB-moduler istället. Den fjärde faktorn är servermarknaden som prioriteras av minnestillverkare.

Allt som allt menar rapporten att priserna för grafikminne kan komma att stiga med minst åtta procent under 2021 års tredje kvartal. Något som i sin tur kan komma att slå hårt med små eller mellanstora datortillverkare. Det skulle inte heller underlätta för de redan ökade grafikkortspriserna.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid