Mikrodatorn Raspberry Pi har blivit något av en favoritleksak för många teknikentusiaster, inte minst tack vare sin låga prislapp. Nu släpps Raspberry Pi Model A i Europa och det med en ytterligare pressad prislapp, men för 25 dollar får man klara sig utan ethernet och 256 megabyte ram.

Raspberry Pi är i korta drag en komplett dator i kreditkortsstorlek och hjärtat i datorn är en förhållandevis enkel systemprocessor från Broadcom. BMC2835 har en ensam ARM11-kärna som arbetar i 700 megahertz men som även kompletteras med en videocore 4 grafikkrets med stöd för uppspelning av video i blu-ray kvalitét och 40 megabit per sekund. Raspberry Pi kan med fördel användas tillsammans med lättdriva Linux-distributioner men det finns även ett initialt stöd för plattformen i senaste versionen av mediagränssnittet XBMC.

raspberrypiA

Raspberry Pi Model A är 10 dollar billigare än sitt dyrare syskon Model B, prislappen går från 35 dollar till 25 dollar. Vilket bör ge ett butikspris på runt 250 kronor i svenska butiker.

För att åstadkomma den procentuellt sätt ganska rejäla prissänkningen har man slopat viss funktionalitet. Istället för 512 megabyte internminne får man nöja sig med 256 megabyte minne. Det är också endast trådlöst nätverk, med usb-adapter, som gäller då ethernet-kontakten slopas. Sist men inte minst får man nöja sig med en ensam USB-port mot de två som återfinns på Model B.

Förutom att model A blir märkbart billigare har bantningen av funktionalitet sänkt strömförbrukningen märkbart. Raspberry Pi Model B är en ytterst strömsnål dator men Model A ska dra så lite som en tredjedel av sitt syskon. Vilket kan vara nog så viktigt för den som vill driva sin dator med solceller eller enklare batterier.

Raspberry Pi Model A ska börja säljas i Europa idag men vi kan inte säga exakt när datorn dyker upp i Svenska butiker.


4
Leave a Reply

Please Login to comment
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
MorkulkentoalsDravond Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Dravond
Medlem
Dravond

Det tog lite tänkande innan man kommer på något att göra med sådana här enkla datorer men när man väl satt igång är det svårt att släppa vissa idéer… Det här är ett trevligt alternativ (finns flera liknande enkorts datorer (en annan större aktör är Arduino) som är relativt stark för sin minimala strömförbrukning. Mycket roliga ”små” hemmabyggen själv har jag lite blöta idéer som får det att klia i bygg nörden i mig.Har redan Rev B som hittills bara kört enklare saker som XBMC, Raspbian etc ingen egen programmering, än… 😉Och denna kanske kan vara ett alternativ att göra… Läs hela »

Morkul
Medlem
Morkul

PRi är en riktigt rolig leksak, men det just det en leksak. Den är lite klen i många situationer. Tidigare har jag istället köpt Exynos 4412 baserade Droid-X, men då är prislappen lite dyrare. Nu har dock ODROID-U2, fick 3 stycken förra veckan och för $89 styck inklusive frakt så är den värd varenda öre.

För mer info:
http://www.hardkernel.com/renewal_2011/products/prdt_info.php?g_code=G135341370451&tab_idx=1

kentoals
Gäst
kentoals

[quote name=”Morkul”]PRi är en riktigt rolig leksak, men det just det en leksak. Den är lite klen i många situationer. Tidigare har jag istället köpt Exynos 4412 baserade Droid-X, men då är prislappen lite dyrare. Nu har dock ODROID-U2, fick 3 stycken förra veckan och för $89 styck inklusive frakt så är den värd varenda öre.

För mer info:
http://www.hardkernel.com/renewal_2011/products/prdt_info.php?g_code=G135341370451&tab_idx=1%5B/quote%5D

Hade varit skönt om man hade sluppit android. Därför raspberry vinner.

Morkul
Medlem
Morkul

[quote name=”kentoals”][quote name=”Morkul”]PRi är en riktigt rolig leksak, men det just det en leksak. Den är lite klen i många situationer. Tidigare har jag istället köpt Exynos 4412 baserade Droid-X, men då är prislappen lite dyrare. Nu har dock ODROID-U2, fick 3 stycken förra veckan och för $89 styck inklusive frakt så är den värd varenda öre. För mer info:http://www.hardkernel.com/renewal_2011/products/prdt_info.php?g_code=G135341370451&tab_idx=1%5B/quote%5D Hade varit skönt om man hade sluppit android. Därför raspberry vinner.[/quote] Jag använder mig av Ubuntu for ARM, vilket finns att ladda hem på så väl Ubuntus hemsida som sidan jag länkade till. Skulle till och med vilja påstå att… Läs hela »