En fullt fungerande dator med CPU, GPU och minne, som drivs över USB med en yta som ett kreditkort – Raspberry Pi har vuxit avsevärt i popularitet sedan lanseringen förra sommaren. Tillverkningen accelererar, och Raspberry Pi Foundation rapporterar att de såld över en miljon enheter.

Det rådde hög efterfrågan på Raspberry Pi vid lanseringen förra sommaren, och många fick vänta flera veckor på ett exemplar från något av de anlitade distributionsbolagen. Med sin kostnadseffektiva ARM-processor, signerad Broadcom, en enkel men kompetent uppsättning portar och en prislapp på omkring 350 kronor för den fullutrustade varianten Model B har den lockat till sig både hobbyanvändare, programmerare och visionärer. Vissa har köpts in till skolor, andra huserar i mediaspelare, emulatorer eller kameror.

Sedan lanseringen har allt mer av produktionen förflyttats från Kina till Storbritannien. Främst är det distributören Element14 som numera har hela sin produktion i Wales genom Sony, men även RS Components förflyttar delar av sin produktion till Storbritannien. Samtidigt har produktionen trappats upp, och Sonys fabrik skeppar numera 40 000 enheter i veckan för totalt 500 000 enheter det senaste halvåret. Den totala produktionen har enligt Raspberry Pi Foundation passerat en miljon sålda enheter i januari.

”Sony’s only been making Pis for us since September, but today they announced that the 500,000th Pi has just rolled off their lines. At the moment nearly 40,000 Pis are being made in Pencoed every week, and that number is set to climb further (I have some projections I’m not allowed to share, but they did make me swallow sharply when I read them) – even at these numbers we’re still having trouble meeting demand around the world. We sold our millionth Pi in January. Soon there will be more Made in the UK Pis in the world than their Made in China cousins.”

Produktionen är tänkt att trappas upp ytterligare, och man räknar med att enheter tillverkade i Wales kommer bli vanligare än de tillverkade i Kina, men RS Components kommer tills vidare fortsätta sin kinesiska produktion för att förse de ostasiatiska marknaderna.

Källa: RaspberryPi.org

6
Leave a Reply

Please Login to comment
6 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
MorkulUT_lolctrlAndreas GAndreasvensson Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Andreasvensson
Gäst
Andreasvensson

Vad är det som gör att denna säljer så bra? Den har ju skitprestanda jämfört med konkurrenter som jag förstått det?

Andreas G
Medlem

[quote name=”Andreasvensson”]Vad är det som gör att denna säljer så bra? Den har ju skitprestanda jämfört med konkurrenter som jag förstått det?[/quote] Inte skitprestanda, men knappast överväldigande. Hur som helst, det är ett projekt. Något roligt att leka med. Tanken på att kunna göra så mycket som möjligt med så lite som möjligt. Jag kommer troligen köpa en när jag är tillbaka från semestern i maj. Det blir ett sommarprojekt för att se om jag kan ersätta min HTPC med en raspBMC-låda. Om det funnits stöd för externa blu-ray-spelare i Android så hade man kunnat köra på det, men nu… Läs hela »

UT_lol
Medlem
UT_lol

[quote name=”Andreasvensson”]Vad är det som gör att denna säljer så bra? Den har ju skitprestanda jämfört med konkurrenter som jag förstått det?[/quote]
Vad jag vet så har konkurrenterna inga GPIO! Men det finns säkert andra anledningar…

ctrl
Gäst
ctrl

Stödet för hårdvaran och dokumentationen är vida överlägsen för Pi. Har en själv och använder den för att lära mig linux bättre. Som htpc fungerar den, men den har lite problem med tyngre filer.

Funderat på en droid u2 från hardkernel. Men stödet för hårdvaran i linux är i princip obefintligt.

UT_lol
Medlem
UT_lol

[quote name=”ctrl”]Stödet för hårdvaran och dokumentationen är vida överlägsen för Pi. Har en själv och använder den för att lära mig linux bättre. Som htpc fungerar den, men den har lite problem med tyngre filer.

Funderat på en droid u2 från hardkernel. Men stödet för hårdvaran i linux är i princip obefintligt.[/quote]

Kan du köra Android så kan du köra GNU/Linux. Här står det ju dessutom att Droid U2 har stöd för Ubuntu 12.10: http://www.hardkernel.com/renewal_2011/products/prdt_info.php
😉

Morkul
Medlem
Morkul

[quote name=”ctrl”]
Funderat på en droid u2 från hardkernel. Men stödet för hårdvaran i linux är i princip obefintligt.[/quote]

Har själv flera sådana kort och använder Ubuntu utan problem, finns bra support forum för det också.

Tidigare skrev någon om GPIO, lägg till $15 och köp till ett IO Board så får du även GPIO/PWM/SPI/UART/I2C/ADC.

Med Exynos 4412 har du dessutom betydligt mer prestanda än vad RIP har.