Nvidias absoluta flaggskepp för Ampere-arkitekturen RTX 3090 Ti har nu landat. Vad säger då recensionerna om denna mastodont till grafikkort egentligen?

Efter en period av ren tystnad har Nvidia nu lanserat Ampere-arkitekturens yttersta toppmodell. RTX 3090 Ti tar specifikationerna ett steg längre än vad vi redan sett hos RTX 3090. Däremot tar även strömförbrukningen och prislappen ett kliv uppåt hos detta praktexempel av en halo-produkt. Vad har då teknikvärldens olika recensenter att säga om denna massiva pjäs som nu är det mest kraftfulla grafikkortet på marknaden?

Rent generellt går det att sammanfatta de recensioner som finns tillgängliga nu ganska snabbt. RTX 3090 Ti erbjuder utan tvekan väldigt imponerande prestanda i högre upplösningar. Däremot är det ett dyrt grafikkort som med ett TDP-värde på 450 W kräver rejäla nätaggregat och dess energieffektivitet får bottenbetyg av de allra flesta.

Grafikkortets brutala specifikationer och således höga TDP-värde kräver också att kylarlösningarna är rejält tilltagna. I ovanstående video från JayzTwoCents ser vi till exempel hur EVGA:s FTW3 Ultra-variant av grafikkortet kommer med ett slags tillhörande koppel eller snara. En lösning från partnertillverkaren som ska låta användare i princip hänga upp bakdelen av grafikkortet i datorchassit. Detta i ett försök att förhindra så kallad GPU sag där grafikkortet inte orkar hålla upp sin egen vikt.

Sett till den faktiska prestandan visar recensionerna på en prestandaökning med omkring fem till tio procent rent generellt om man jämför med RTX 3090. Förvisso högre prestanda men med tanke på att grafikkortet drar 100 W mer än sitt syskon är det inte så värst imponerande. Partnertillverkade kort kan även från fabrik ha justerats för att suga i sig mer än de 450 W Nvidia listat för sin Founders Edition.

Det återstår även att se hur länge RTX 3090 Ti kommer att hålla sig relevant. Nvidia har längre ryktats lansera nästa konsumentarkitektur vid namn Lovelace under årets andra halva. Något som skulle kunna innebära att prestandakronan Nvidia nu säkrat från AMD och RX 6900 XT kan komma att snos snart igen. Dock av Nvidia själva om de nu sjösätter en ny arkitektur och dess översta prestandasegment inom ett par månader.

Nvidia har satt riktpriset för RTX 3090 Ti till 24 000 kronor. Tack vare den rådande komponentbristen lär vi nog inte se allt för många enheter sälja för det priset.

Utöver de två videorecensioner som finns att hitta längre upp i artikeln finns det en rad skrivna recensioner för olika modeller av Nvidias flaggskepp och allt fler publiceras med tiden:

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid