För första gången har Nvidias RTX 5000-serie av grafikkort skymtats bland uppdateringar för Nvidias grafikkort vilken nämner RTX 5880 som en del av Ada-generationen av grafikprocessorer.

Så fort AMD, Intel eller Nvidia lanserar en produkt börjar rykten om uppföljaren cirkulera. Trots att Nvidias Ada Lovelace-baserade grafikkort RTX 4080 inte kan anses vara gammalt har RTX 5080 börjat dyka upp i rubriker. Denna gång är det dock inte bara lösa rykten eller fantasidrivna spekulationer.

Detta kommer från Nvidias egna drivrutin vid namn 537.99 WHQL som i sin innehållsförteckning nämner ett grafikkort vid namn RTX 5880. Något som kan tyda på att företagets nästa generations grafikkort bygger på samma arkitektur som RTX 4000-serien.

Nvidia nämner å ena sidan en grafikprocessor vid namn RTX 5880. Namnet skiljer sig från tidigare generationer där vi haft till exempel 4090. 3070, 2060 och liknande. Sällan har vi haft grafikkortsnamn där hundratalet inte varit en nolla. Detta pekar mot att det hela kan vara ett enkelt stavfel.

Å andra sidan har vi ett namn som kan kännas lite för udda för att vara ett enkelt stavfel. Då Nvidias senaste generationer inte rört hundratalsnumren för något grafikkortsnamn kan det peka mot att nästa generation av grafikkort blir Lovelace-baserade men går under 5000-namnet.

Möjligheten att Nvidia börjat använda liknande namnscheman för sina bärbara grafikkretsar som AMD använder för sina bärbara processorer är inte heller helt orealistisk. AMD är ökända för att släppa bärbara processorer med väldigt förvirrande produktnamn. Nvidia kan helt enkelt ha valt att använda 5000-serien för kommande bärbara grafikkort och låta bli RTX 6000-serien bli nästa generations diskreta grafikkort. Allt vi vet just nu är att RTX 5880 verkar vara en kommande krets från Nvidia. Vilken typ av krets det faktiskt blir återstår dock att se.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid