AMD:s Radeon RX Vega 64 och 56 kommer inte i närheten av den ryktade prestandan när det gäller utvinning av kryptovalutor.

Innan lanseringen av AMD:s RX-serie av Vega-baserade grafikkort så cirkulerade det rykten om att dessa kort skulle få en utomordentlig prestanda när det gäller att utvinna kryptovalutor så som populära Ethereum. Enligt färska tester visar det sig att korten i åtminstone nuvarande utförande och med tillgängliga drivrutiner är långt ifrån dessa siffror.

Det är hemsidan Legitreviews som tagit sig tiden att jämföra beräkningskraften hos Vega 64 och Vega 56 med Gigabytes G1 Gaming-version av Nvidias Geforce GTX 1070. De tre grafikkorten testades ett åt gången på ”Claymore’s Dual Ethereum AMD+NVIDIA GPU Miner v9.8” och medans AMD:s Vega-kort har en högre hashrate än Nvidias GTX 1070 så är det runt en tredjedel av de 100 MH/s som tidigare rykten talade om.


Även om Vega levererar klart bättre hashrate än GTX 1070 är också effektförbrukningen på en helt annan nivå. Med Vegas standardfrekvenser så når Vega 64 cirka 34,4 MH/s med en total systemströmförbrukning av 367 Watt (W). Vega 54 lägger sig på 32,4 MH/s hashrate och en total strömförbrukning på 306 W medans GTX 1070 ligger på 26,4 MH/s vid 208 W.

Grafikkorten testades även med deras power limit begränsad, systemet med Vega 64 monterat med power limit satt till -30% resulterade i en total strömförbrukning på 283 W för hela riggen medans kortets hashrate inte såg någon drastisk minskning och hamnade på 34,3 MH/s. När samma inställning sattes på hela -40% så resulterade det i en hashrate på 32,6 MH/s men en markant minskad total strömförbrukning som då landade på 256 W.

RX Vega 64

Nvidias GTX 1070 å andra sidan kunde till och med få sitt minne överklockat till + 800 megahertz (MHz) och ändå ligga på en total strömförbrukning på 183 W medans dess hashrate fick ett uppsving till 32,17 MH/s.

Allt som allt så står det klart att Nvidias GTX 1070 ger mest prestanda per watt när det gäller att utvinna kryptovalutor. AMD:s Vega-kort nådde samma hashrate per watt som ett GTX 1070 som inte har fått några inställningar ändrade, dock är detta med AMD-kortens power limits drastiskt sänkta.

Legitreviews har även en uppdatering i sin artikel där man förklarar att man lyckats överklocka minnet på Vega 56 till 950 MHz upp från 800 MHz som är standard. Detta resulterade i en hashrate på hela 38 MH/s med kortets power limit satt till -23%. Kortets hashrate sjönk dock till 34,17 MH/s efter endast 6 minuters mining.

I dagsläget verkar i alla fall Vega 64 inte vara en särskilt effektiv lösning för mining om vi räknar in alla variabler som hashrate, strömförbrukning och inköpspris. Samtidigt säger kontakter hos AMD:s partnertillverkare att vi nog kan få se rejäla ökningar framöver när både drivrutiner och miningmjukvaror bättre lär sig att utnyttja beräkningskraften i Vega. En beräkningskraft som i alla fall på pappret slår alla konkurrenter på fingarna.

Test: AMD Radeon Vega 64 och Vega 56 – Mest prestanda per krona

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

20
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
19 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
Anton KarmehedJBMorkulJackbob Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Jackbob
Medlem
Jackbob

Hmmm, inte för att just mining berör mig nämnvärt men besvikelsarna kommer som på led verkar det som…

JB
Medlem
JB

Du läste förmodligen inte sista meningarna: ”Samtidigt säger kontakter hos AMD:s partnertillverkare att vi nog kan få se rejäla ökningar framöver när både drivrutiner och miningmjukvaror bättre lär sig att utnyttja beräkningskraften i Vega. En beräkningskraft som i alla fall på pappret slår alla konkurrenter på fingrarna.

Så ett tips till dig: Läs ALLT eller sluta läs, så slipper du bli så besviken. /jb

Medlem

Spekulationer om framtida ökningar är ju inte samma sak som faktiska ökningar. Sedan är storleken på ökningarna som grisen i säcken. Det kan vara mycket, men det kan också vara litet.

Magiska drivrutiner och programvaror som ger jättehopp i prestanda är inte särskilt vanliga, så bäst är att utgå ifrån vad som faktiskt existerar för stunden tills något bättre erbjuds, eller iallafall tills mer konkret information om eventuella prestandavinster existerar.

JB
Medlem
JB

Det var samma ”besvikelse” när väl Ryzen processorerna kom, men se nu vilka ”monster” de är. Det krävdes en del ”tillfixningar”, inte minst vad gäller RAM. Jag var tidigt ute med köp, har upplevt processorn ”växa”.

Nu hör man liknande gnäll vad gäller Vega, jag säger bara, ge den tid att ”växa”. Produkten lanserades sent, men förmodligen även för tidigt, om nu det kan förstås vad jag menar? /jb

Medlem

Hoppade på Haswell-tåget tidigt när den var ny (sitter fortfarande på samma 4770K), kunde inte köra mina RAM-pinnar i full hastighet – 2400MHz – i månader tills ASUS släppt ett antal nya moderkortsbiosar. Så om en Intel-propp har strul med minnen med en evolutionär processor som Haswell ska man nog inte göra för stort nummer av att AMD hade lite strul med en helt ny från grunden upp-processor som Ryzen. 🙂 Är fast besluten att köpa Vega, bara tredjepartskort dyker upp med fetare kylare. Strömförbrukningen är väl lite av en besvikelse, men man sitter ju redan med ett Radeon 390X,… Läs hela »

Morkul
Medlem
Morkul

Kan inte annat än att hålla med det. Nog för att AMD brukar vara lite sagt i starten och sedan fixa många problem med nya drivisar men detta? Även om de skulle öka prestandan med helt magiska 100% så är de bara halvvägs till de siffror som nändes innan.

JB
Medlem
JB

Frågeställningarna blir nu, VAD är det som är SANT, VEM far med osanning (eller mörkar sanningen) och isf AV VILKEN ANLEDNING. För gamers är det ju GOOD NEWS att Vega inte levererar bättre i mining, det lossar ju proppen som skapats på GPU-marknaden, och då möjligen särskilt när det gäller Amd-kort. Ni har väl läst artikeln som Anton skrev https://www.nordichardware.se/nyheter/radeon-rx-vega-64-ger-upp-till-100-mhs-mining-av-kryptovaluta.html, där finns källan till ryktet: “Seems the hash rate on VEGA is 70-100 per card, which is insanely good.,” Skriver Gibbo i OCUK:s forum, I VILKET SYFTE skriver han detta? Anton skriver i artikeln: ”Uppgifterna matchar ganska väl med tidigare… Läs hela »

Morkul
Medlem
Morkul

Ja helt klart intressanta frågor du tar upp. Hela nyheten om 100 MH/s. kändes lite udda från början.

Men en sak är säker stämmer uppgifterna nu om dryga 30 MH/s så kommer aldrig Vega 64 upp i 100 MH/s.

JB
Medlem
JB

Jo det förefaller osannolikt, men jag är mest intresserad av att avslöja en spridare av falsk information. Är denne Gibbo en sådan, då måste han ”hängas ut”. Det finns så många oseriösa aktörer som utmålar sig som sakkunniga, men de har en agenda som inte gagnar branschen, och ffa inte oss slutkunder/användare, därför måste de avslöjas. Tack och lov för att NHW finns, ingen korruption i sikte där inte. Men det gäller att vara vaksam mot alla försök – för de görs(!), det hoppas jag att de är. /jb

Morkul
Medlem
Morkul

Saken är den att när du läser igenom tråden så svarar Gibbo på vart han har fått uppgifterna ifrån och skriver: ”Guy internally from one of the AIB’s, maybe he is smoking the BS pipe.” Så det är alltså ifrån en tredjeparts tillverkare som uppgifterna kommer ifrån. Tycker du är lite väl höstig med att ”satta dit” folk. Att en forum admin skriver rykten på ett forum betyder ju ingen ting. Admins som postar i topics är ju som vilket användare som helst och ska du jaga sådana som sprider falska rycken kommer du få stänga ner många forums 😉

JB
Medlem
JB

Rykten kan vara förödande, mao så bör källan avslöjas och dess motiv, detta istället för att agera megafon för ryktet. Forum är jättebra, men samtidigt jättefarliga, just i den mening att rykten lätt kan få grogrund och sen härja vilt. Jag har vid ett tidigare tillfälle kritiserat NHW för att sprida rykten, tycker att de istället skall ägna sig åt att försöka få fram verifierad fakta. Vem som kan stå för verifierad fakta skiljer sig för varje enskilt ärende. /jb

Anton Karmehed
Admin

Vi ska definitivt gräva mer i detta JB och sen kan jag också hålla med om att Gibbo som en representant för en återförsäljare bör vara ganska försikt med att uttala sig om rykten som direkt gagnar företaget han jobbar för. Alla ska vara försiktiga när det kommer till rykten, givetvis även vi på NHW, men särskilt de som direkt gagnas av dem. 🙂 Jag ska jaga på lite folk inom AMD och se vad/om vi kan få reda på något. Problemet är nog att OM det går att öka hashraten rejält på RX Vega är det metoder som troligtvis… Läs hela »

JB
Medlem
JB
JB
Medlem
JB
Anton Karmehed
Admin

Tack JB vi var på det man han inte igår. Här är nyheten 🙂
https://www.nordichardware.se/nyheter/radeon-drivrutin-fokuserad-kryptovalutor.html

Jackbob
Medlem
Jackbob

Det finns fakta. Sen finns det löften från tillverkare. Detta är två skilda saker.

Fakta säger att det är knappt 1/3 av det som det pratats om. Löften säger… vänta så ökar vi prestandan med 200%?

Jag har läst hela artikeln. Men till skillnad från dig så baserar jag mina uppfattningar på fakta.

JB
Medlem
JB

Så du vet vad som är fakta, tillåt mig tvivla. Har jag uttalat någon mening – deklarerat någon åsikt, om vilket som är sann fakta i ämnet, NEJ det har jag inte. Jag har däremot just (se ovan) föreslagit att NHW skall försöka ta reda på fakta. Skrev: ”har Legitreviews haft tillgång till dessa “40-tal nya ISA-instruktioner”? Anton – gräv fram sanningen!” (se Antons artikel: https://www.nordichardware.se/nyheter/radeon-rx-vega-64-ger-upp-till-100-mhs-mining-av-kryptovaluta.html – och läs nu hela).

Så medan jag försöker få fram sann fakta (TRUE FACTS och inte FAKE NEWS), så lutar du dig tillbaks i tron att du redan har den. /jb

Jackbob
Medlem
Jackbob

Med all respekt så är du ju fullständigt ute och cyklar. Vi har benchmarks där hashrate och strömförbrukning tydligt framgår. Detta är FAKTA.

Du går till attack mot mig för att jag inte tror på löften om guld och gröna skogar. Anklagar mig för inte läsa. Faktum är att miningen är en besvikelse utifrån den FAKTAN vi har nu. Vad nån pajas lovar skiter jag fullständigt i.

JB
Medlem
JB

Jag drar utifrån vad du skriver slutsatsen, att även om nu inte dessa ”…benchmarks där hashrate och strömförbrukning…” mätts på ett korrekt sätt så skiter du ändå i det, du är hellre besviken. Märk väl att jag fortfarande Inte deklarerat någon åsikt om vad som är fakta i ämnet, och jag vill inte vara respektlös mot dig, men det föreföll mig som att du missat sista stycket i artikeln. /jb

Morkul
Medlem
Morkul

Jackbob: Det är faktiskt en ökning på nära 300% som måste till för att komma upp i 100 MH/s.. Dock så kan det finnas en anledning till ”missförståndet”. Satt och pratade om detta med en kollega, vi två har tidigare designat FPGA kretsar för att mina Ethereum lönsamt. Han poängterade någonting som jag inte hade tänkt på och det var att Ethereum är designat för att inte ASIC ska fungera speciellt bra. Vega 64 har i grund och botten beräkningskraft nog för att prestera betydligt högre hash/sek än vad det gör men minnet kan vara det som spökar. Ethereum vill… Läs hela »