Ryktesmaskinen står aldrig helt stilla, och nu viskar källor om Nvidias kommande grafikkortsmodeller. Ryktena talar bland annat om planer på att lansera GTX Titan Ultra och GTX 790 under hösten följt av grafikkort med Maxwell-arkitektur redan under första kvartalet 2014.

I år lanserade Nvidia sin GTX 700-serie grafikkort, som innehåller modeller som trimmats i större eller mindre grad och fått ny etikett sedan GTX 600-serien. Vi har även fått se GK110, kretsen bakom GTX Titan, i en något nedskalad modell som fick namnet GTX 780. Källor till Videocardz uppger nu hur Nvidia kan tänkas fortskrida med sina grafikkort i höst och under nästa år.

GTX Titan Ultra och en GK110-duo

Enligt källorna kommer Nvidia lansera två nya entusiastgrafikkort i höst. Ett av dem kombinerar två GK110-kretsar på samma grafikkort som får namnet GTX 790. Hur många CUDA-kärnor som är aktiva per grafikprocessor framgår dock inte, men rimligtvis bör det röra sig om färre än GTX Titan och antagligen även färre än GTX 780.

Nästa kort som beryktas tycks återinföra Ultra-suffixet till Nvidias grafikkortsled i form av GTX Titan Ultra. Det namnet har nämnts i andra läckor tidigare i år och bubblar nu åter upp till ytan. Likt tidigare källor påstås GTX Titan Ultra bli en fullskalig GK110-krets med samtliga 2 880 CUDA-kärnor aktiva.

Maxwell under första kvartalet

Samtidigt ryktas det om Nvidias nästa grafikkortsarkitektur som går under namnet Maxwell. Som uppföljare till nuvarande Kepler för Maxwell med sig en rad förändringar och ska enligt uppgifter från tidigare i år bland annat levereras integrerad ARM-processor för att avlasta systemets primära CPU och göra grafikkortet mer självständigt.

Källorna till Videocardz uppger att Maxwell kan lanseras i form av GTX 800-serien redan under första kvartalet 2014 vilket, om det stämmer, antyder att kretsarna inte tillverkas med 20 nanometers tillverkningsteknik. TMSC inleder enligt planerna produktionen av 20-nanometers kretsar först under andra halvan av nästa år. Men i och med att den ursprungliga planen var en lansering under 2013 är det inte konstigt att korten designats kring årets tillverkningsprocesser.

Det framgår inte när de nya Kepler-baserade korten kan komma att lanseras, utöver att det bör ske ”inom ett par månader” och innan årsskiftet. Sommaren börjar lida mot sitt slut, så om uppgifterna stämmer bör få mer information om korten i slutet av tredje kvartalet eller början av fjärde.

Källa: Videocardz


Relaterade nyheter

8
Leave a Reply

Please Login to comment
8 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
mitrixhymerOldvikingschoolStardeluxeflopper Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Marquzz
Medlem
Marquzz

Ganska väntat då folk med stålars måste ha nånting som kan driva deras 3st 4K skärmar när de spelar BF4 i ultra 🙂

mitrix
Medlem
mitrix

Haha, satt faktiskt senast i förrgår och tänkte att nvida borde lansera ett kort i stil med Titan ultra (Hade tydligen missat de tidigare ryktena) och att det borde heta just Titan ultra också då nvidia borde ha lite mer högläckande GK110 (Quadrokorten lägger nog beslag på de kretsar med minst läckage) där alla kärnor är hela som de vill sälja. Gissar på ca 7Ghz minne och ett riktpris kring $1299 eller iaf över 1000, ett lämpligt lanseringstillfälle skulle ju kunna vara vid BF4 release. BF4 är ett AMD ”sponsrat” spel och det vore ju ett rätt bra avbräck för… Läs hela »

flopper
Medlem
flopper

13000kr senare, finns inte en chans att en annan köper ett sånt kort.

Rene
Medlem
Rene

Det låter som Nvidia också använder sig av Intels Tick-Tock-modell.

hymer
Medlem
hymer

Fasen har AMD hamnat på efterkälken? Dom ska lansera nya nu i Oktober och sen igen i Q1 2014 isf för att matcha NV elle rkommer dom hamna 1 gen bakom?

Robin Larsson
Medlem
Robin Larsson

[quote name=”hymer”]Fasen har AMD hamnat på efterkälken? Dom ska lansera nya nu i Oktober och sen igen i Q1 2014 isf för att matcha NV elle rkommer dom hamna 1 gen bakom?[/quote]

Att producera kretsar som inte är ekonomiskt hållbara betyder inte att NV är en generation före.

hymer
Medlem
hymer

[quote name=”Oldvikingschool”][quote name=”hymer”]Fasen har AMD hamnat på efterkälken? Dom ska lansera nya nu i Oktober och sen igen i Q1 2014 isf för att matcha NV elle rkommer dom hamna 1 gen bakom?[/quote]

Att producera kretsar som inte är ekonomiskt hållbara betyder inte att NV är en generation före.[/quote]
Tänkte mer på Maxwell som är en ny arkitektur jämfört med 7** som bara var en refresh. Den som AMD släpper nu är väl en refresh på 7*** ? Då borde dom ju logiskt hamna 1 gen bakom.

mitrix
Medlem
mitrix

[quote name=”Oldvikingschool”][quote name=”hymer”]Fasen har AMD hamnat på efterkälken? Dom ska lansera nya nu i Oktober och sen igen i Q1 2014 isf för att matcha NV elle rkommer dom hamna 1 gen bakom?[/quote]

Att producera kretsar som inte är ekonomiskt hållbara betyder inte att NV är en generation före.[/quote]

Skulle nog påstå att GK110 är tämligen hållbar, tesla och quadrokorten som baseras på den har tämligen hälsosamma mariginaler och Titan var den dyraste enkärns-gpu:n någonsin, och ändå sålde den över förväntan!