Hos diverse återförsäljare har nu en uppdaterad variant av AMD:s instegsprocessor Ryzen 3 1200 som nu gått från arkitekturen Zen till Zen+ börjat dyka upp.

Utan något större ståhej har AMD nu börjat rulla ut en nyversion av sin instegsprocessor Ryzen 3 1200. Vid lansering baserades processorn kring AMD:s första generations Zen-arkitektur. Den nya versionen kommer dock med en aningen nyare arkitektur och baseras även på en annan tillverkningsprocess.

Nyversionen av Ryzen 3 1200 baseras på arkitekturen Zen+ och 12 nanometers (nm) tillverkningsprocess istället för originalets Zen och 14 nm. Sett till specifikationer är den nyare upplagan identisk med originalet. Det handlar fortfarande om fyra kärnor och fyra tråkad med två megabyte L2 cache och åtta megabyte L3 cache. Klockfrekvensen listas som 3,1 gigahertz och turbofrekvensen som 3,4 gigahertz. Detta tillsammans med ett TDP-värde på 65 watt. Dock kommer den nyare arkitekturen med en rad förbättringar sett till instruktioner per klockcykel (IPC), energieffektivitet, snabbare cache och RAM-stöd.

Då de olika upplagorna av processorn delar samma namn kan det vara någorlunda svårt att se vilken som är vilken. Detta går dock att göra genom processorernas produkt-ID. Originalversionen bär benämningen YD1200BBAEBOX medans den nya upplagan baserad på Zen+ har YD1200BBAFBOX som produktbeteckning.

Då AMD smugit ut denna nya processorvariant är det oklart hur stor tillgången kommer att vara. Även dess slutgiltiga slutpris är i skrivande stund uppe i luften. Den tyska återförsäljare vars produktsida för processorn ses i bilden ovanför har ett riktpris på cirka 550 kronor. En stor skillnad från den prislapp som processorn bär i Sverige där den ens finns i lager fortfarande.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid