Intels arkitektur Alder Lake med Core i9-12900K i spetsen har nu landat ordentligt och finns tillgänglig. Hur har då flaggskeppet som ska visa exakt vad arkitekturen går för bemötts av recensenter runtom i världen?

Mycket har det  skrivits om Intels arkitektur Alder Lake under det senaste året. Arkitekturen avtäcktes officiellt under förra veckan och nu har enheterna faktiskt landat på butikshyllorna. Detta innebär också att det är fritt fram för journalister och teknikentusiaster att publicera sina egna tester och recensioner.

Vad är då den generella uppfattningen om Alder Lake och processorn som ska vara Intels främsta krigare mot AMD i toppsegmentet, Core i9-12900K?

Rent generellt har Intels senaste arkitektur mötts av positiv kritik. Det blå laget är äntligen nere på tio nanometers tillverkningsteknik hos processorer för stationära datorer. Arkitekturen kommer även med en rad nyheter som stöd för DDR5 och PCI Express 5.0. Även om dessa inte är absolut nödvändiga idag är det fortfarande ett steg framåt.

Inte helt förvånansvärt ser vi också en generell prestandaökning jämfört med föregångaren Rocket Lake. Detta gäller för både produktivitet och spelprestanda där generella slutsatsen är att 12900K just nu är världens snabbaste spelprocessor. Prestandaökningar kommer dock ofta med ökad energiförbrukning. Något som många ger flaggskeppsprocessorn kritik för. Värmeutvecklingen och strömförbrukningen är höga nog att resultera i listade nackdelar i recensioner från hemsidor som Kitguru, TechPowerUp och Wccftech.

”The Core i9-12900K is a really fast chip that is intended for users who are building PCs with the highest-end AIO and custom-loop cooling solutions. It’s right there with the 5950X in terms of performance and even above & beyond in various applications while taking back the gaming throne.” – Wccftech.

AMD som klöst kronan för bästa processorer när det kommer till produktivitet får sig en redig utmaning med Core i9-12900K. I tester utförda av Gamers Nexus vars recension finns att se på Youtube hamnar Intel-processorn väldigt nära Ryzen 9 5950X i till exempel Blender. Något som är mäkta imponerande då Intel-processorn endast har åtta högpresterande processorkärnor medans AMD:s flaggskepp kommer utrustat med 16.

Det är dock inte riktigt samma visa när uppackning med 7-ZIP testas. Här hamnar Intel rejält på efterkälken. Core i9-12900K må vara Intels snabbaste enhet i testet men lägger sig bakom Ryzen 9 5950X, 5900X och även 3900X.

”AMD has a strength in decompression where you can perceive it as Intel has a weakness here” – Gamers Nexus.

Spelprestandan hos Core i9-12900K

Spelprestandan hos sina processorer är något Intel älskar att prata om. Utifrån de recensioner som finns tillgängliga är det inte så förvånansvärt. I de allra flesta speltester lägger sig Core i9-12900K före alla andra testade processorer.

Processorn kommer dock med lägre 1% och 0,1%-dippar i Gamers Nexus tester som utfördes i Windows 10. Dessa dippar i prestanda riskerar att innebära märkbara förluster i bildrutor per sekund under en kort tid som kan leda till en något hackig spelupplevelse i värsta fall. Detta är något som kan vara på grund av just Windows 10. Det nyare operativsystemet Windows 11 kommer med en integrerad schemaläggare för just hybridarkitekturer. Något som Windows 10 saknar. Detta kan vara anledningen till något udda beteende eller inte riktigt den prestanda man hoppats på i enstaka fall.

Rent generellt när det kommer till spelprestanda rapporteras en ledning över AMD:s Ryzen 9 5900X på mellan fem och åtta procent i 1080p-upplösning. Detta gäller i både Windows 10 och Windows 11 med sin optimerade kompatibilitet.

Z690 Core i5-12600K Core i9-12900K Alder Lake

Är det värt det?

Prestandan hos Alder Lake och Core i9-12900K ser ut att vara mycket imponerande jämfört med Intels föregående generationer. Värt att ha i åtanke är dock att med dessa nya processorer kommer även krav för nya moderkort. Beroende på vilket moderkort du bestämmer dig för kan du även tvingas köpa nytt RAM-minne baserat på DDR5. något som med tanke på hur nytt det är inte är någon jättebillig historia.

Sett till vad själva processorerna kostar listar Prisjakt enheterna med följande prislappar:

  • Core i9-12900K: 6 890kr
  • Core i9-12900KF: 6 490kr
  • Core i7-12700K: 4 495kr
  • Core i7-12700KF: 4 190kr
  • Core i5-12600K: 3 290kr
  • Core i5-12600KF: 3 059kr

Det ser dock ut som att Intel äntligen är på gång igen. Man har skakat av sig 14 nanometers tillverkningsprocess. Man har debuterat den första hybridarkitekturen för stationära datorer och man erbjuder flera nya, spännande tekniker. Även om plattformen i sig anses ha ett väldigt högt instegspris är processorerna slagkraftigt prissatta. Frågan är dock: behöver man den nya plattformen nu direkt?

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments