Under Samsung SSD Global Summit i Korea så har Samsung demonstrerat en ny form av cachemjukvara som dramatiskt kan öka prestandan i företagets nya SSD-enhet 840 Evo. Samsung visade bland annat upp sekventiell skrivhastighet långt över 1 gigabyte per sekund.

Alla moderna SSD-enheter är begränsade av SATA gränssnittet som i sin nuvarande version endast kan leverera 6 gigabit per sekund. Vilket i praktiken kan översättas till ungefär 540 megabyte per sekund i en SSD-enhet. Lösningen på detta är givetvis ett nytt och snabbare gränssnitt men det är inget som kommer att ske inom en allt för snar framtid utan det kommer att ta ett tag. Under tiden så får vi snällt vänta. Samsung har dock en kommit på en lösning som gör att vi kan komma runt SATA-gränssnittets begränsningar.

I den nya versionen av Samsungs SSD programvara, SSD Magician 4.2, så kommer man att ha implementera en ny funktion som man kallar för Rapid. Rapid är i grund och botten en cachningsmjukvara utvecklat av Nvelo. Vi känner till Nvelo sedan tidigare från deras programvara Dataplex. Dataplex gör att man kan använda en SSD tillsammans med en mekanisk hårddisk och på så vis få det bästa av två världar. Vi testade programvaran tillsammans med Corsair Accelerator och OCZ Synapse med blandade resultat. I mitten av december förra året så köptes Nvelo upp av Samsung och Rapid är då den första produkten som Nvelo utvecklat åt Samsung.

Utnyttjar ditt lediga internminne

David Lin (som tidigare var produktchef på Nvelo) berättar att lagringssystemet ofta är den stora flaskhalsen i dagens datorsystem. Även med en snabb SSD så är det ofta lagringsenheten som får arbeta medans resten av systemet väntar. Idéen var att ta en del av de resurser som ändå finns i dagens system och använda den för att accelerera prestandan hos en SSD. Detta gör man genom att låna ledigt internminne och CPU-kraft för att öka både skriv- och läsprestanda. Vad som är ännu bättre är att man får ökad prestanda både vid sekventiell och slumpmässig data.

samsung_rapid3

Rapid består egentligen av två tekniker, ”Read Acceleration” och ”Write Optimization”. Read acceleration ser ut att ha mycket gemensamt med Nvelos tidigare cacheprogramvara. Mjukvaran analayserar vilken typ av data som läses mest och lägger det i en snabbare cache, i det här fallet internminnet. Då internminnet töms när man stänger av datorn så måste all ”het data” sparas undan på SSD-enheten när systemet stängs ner. Samsung gick inte in på några detaljer exakt hur det fungerar men de menar att systemet kommer ihåg vilken data som används oftast men att den inte kan accelerera boottiden. Read acceleration inehåller också algoritmer för att exkludera vissa typer av data som man vet inte kommer användas så ofta.

Imponerande prestandaökningar i tester

Write Optimization är fokuserad på slumpmässig skrivning. Man samlar in ett antal små slumpmässiga skrivningar som vanligtvis har väldigt låg QD. Sedan skickar man allihopa till SSD-enheten samtidigt och kan på så sätt bättre  utnyttja enhetens prestanda vid högre QD på ett mycket effektivare sätt. Även sekventiell skrivning blir snabbare men Samsung gick inte in i detalj på hur det går till. Återigen är det datorns internminne som står för den extra drivkraften.

Samsung demonstrerar Rapid på 2013 Samsung SSD Global Summit i Seoul. Vi ser 840 Evo till vänster och samma enhet med Rapid, till höger. Observera likheten mellan 4K och 4K QD32 med rapid.

I det praktiska demo som Samsung visade upp så nådde man över 770 megabyte per sekund för sekventiell läsning av stora block. Samtidigt fick man över 1 000 megabyte per sekund i sekventiell skrivning, en fördubbling av prestandan utan Rapid-aktiverat. Slumpmässig läsning hamnade på ungefär 124 000 iops och slumpmässig skrivning landade på ungefär 114 000 iops. Observera att man fick ungefär samma resultat för slumpmässig skrivning vid QD1 som vid QD32, vilket är mäkta imponerande.

samsung_rapid2

Rapid kommer initialt endast att finns tillgängligt på 840 Evo. Samsung har dock lovat att man kommer ge stöd för 840 Pro i ett senare skede. Programvaran finns som beta i nuläget och ska finnas tillgänglig till försäljningen av 840 Evi drar igång men vi kommer få testa det i samband med att vi testar Samsung 840 Evo redan inom kort. Så håll utkik på Nordichardware under nästa vecka. 

Relaterade artiklar:

11
Leave a Reply

Please Login to comment
11 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
flopperRealiam-Tjalve-Anton KarmehedBirks Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Anton Karmehed
Admin

Jag är genuint intresserad av att se hur Rapid fungerar vid vanlig användning och inte minst hur hastigheten på RAM och mängden minne eventuellt påverkar prestandan. Även om 1GB/s garanterat är nära ”best case” scenario så är det ju häftiga prestandasiffror för en SSD som räknas bli en budgetlösning. Eller rättare sagt häftigt för oss konsumenter, jobbigt för konkurrenterna. 😛

Birks
Medlem
Birks

Jag är mer intresserad över vad som händer när strömmen går om den använder vanliga internminnet som cache.

Anton Karmehed
Admin

[quote name=”Birks”]Jag är mer intresserad över vad som händer när strömmen går om den använder vanliga internminnet som cache.[/quote]
Vet inte om de avslöjat hur det ska funka men en lösning är ju att all data som flyttas och ligger i cache även finns duplicerad på SSD-enheten under alla tillfällen. Det känns som en ganska straight forward lösning även om det nog låter lättare än vad det i själva verket är.

flopper
Medlem
flopper

gott man väntat på köp av ssd.

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”Birks”]Jag är mer intresserad över vad som händer när strömmen går om den använder vanliga internminnet som cache.[/quote]
Man gick inte in på några detaljer om hur detta fungerar i praktiken. Jag ska se om jag kan få svar på frågan idag.
Däremot så berättade man att systemets resurser övervakas hela tiden för att inte ”ta för mycket”. Sedan så kan Rapid använda Max 1gb RAM. Så större ram borde inte ge någon direkt prestandaökning. Snabbare minnen borde ju dock ge bättre prestanda. Men jag ska se om jag kan få svar på detta också.

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

Haha ibland har man lite tur 😉Jag stötte på David Lin (tidigare produktchef och en av grundarna till Nvelo) vid frukosten. Han förklarade att RAM hastighet har en direkt inverkan på en slutgiltiga prestandan. Bu snabbare minnen man har, desto bättre ssd prestanda. Även CPU spelar en viss roll, då all data komprimeras innan det läggs i RAM. Angående strömförlust så berättade han att i samband med att Windows skyfflar data från RAM till SSDn så dumpas en ”kopia” av din data på SSDn. På det sättet så ska all data finnas kvar även om strömmen skulle gå. Men då… Läs hela »

Anton Karmehed
Admin

Nu har vi även publicerat en separat nyhet om detaljerna kring hur Rapid-tekniken fungerar sett till minnesfrekvenser och CPU-prestanda.
https://www.nordichardware.se/Minnen/ssd-chefen-bekraeftar-att-ram-hastigheten-gynnar-samsungs-cacheloesning.html

Realiam
Gäst
Realiam

detta ( iirc ) är under de siffror jag får med mina två samsung 830 som stripeset med programmet fancy cache och det har jag kört i över ett år nu. vet inte om det är mer prisvärt dock. kan iaf varmt rekommendera detta ifall ni har mycket ram. jag kan göra lite tester och posta när jag kommit hem från semestern om någon är nyfiken ( fancy cache finns som trial för den som själv vill testa). det kanske inte är samma teknik men känslan det erbjuder med en disk som i princip är lika snabb som ram är… Läs hela »

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”Realiam”]detta ( iirc ) är under de siffror jag får med mina två samsung 830 som stripeset med programmet fancy cache och det har jag kört i över ett år nu. vet inte om det är mer prisvärt dock. kan iaf varmt rekommendera detta ifall ni har mycket ram. jag kan göra lite tester och posta när jag kommit hem från semestern om någon är nyfiken ( fancy cache finns som trial för den som själv vill testa). det kanske inte är samma teknik men känslan det erbjuder med en disk som i princip är lika snabb som ram… Läs hela »

Realiam
Gäst
Realiam

[quote name=”-Tjalve-”][quote name=”Realiam”]detta ( iirc ) är under de siffror jag får med mina två samsung 830 som stripeset med programmet fancy cache och det har jag kört i över ett år nu. vet inte om det är mer prisvärt dock. kan iaf varmt rekommendera detta ifall ni har mycket ram. jag kan göra lite tester och posta när jag kommit hem från semestern om någon är nyfiken ( fancy cache finns som trial för den som själv vill testa). det kanske inte är samma teknik men känslan det erbjuder med en disk som i princip är lika snabb som… Läs hela »

flopper
Medlem
flopper

[quote name=”Realiam”]detta ( iirc ) är under de siffror jag får med mina två samsung 830 som stripeset med programmet fancy cache och det har jag kört i över ett år nu. vet inte om det är mer prisvärt dock. kan iaf varmt rekommendera detta ifall ni har mycket ram. jag kan göra lite tester och posta när jag kommit hem från semestern om någon är nyfiken ( fancy cache finns som trial för den som själv vill testa). det kanske inte är samma teknik men känslan det erbjuder med en disk som i princip är lika snabb som ram… Läs hela »