Efter en återlansering av Samsung som laptoptillverkare i Sverige i juni, lanserar nu företaget sin första Chromebook i landet på sju år. Först ut är Chromebook 4, som är en av företagets billigaste modeller.

Samsung lämnade den svenska laptopmarknaden år 2013, i en tid då försäljningen av laptops hade sjunkit drastiskt de senaste åren. Sedan dess har laptopmarknaden stabiliserats och Samsung har alltså återintroducerats i Sverige. I juni lanserades flera tunna och lätta alternativ, inklusive Sveriges första laptop baserad på Intels första hybrid-processor, kallad Lakefield. Nu satsar Samsung alltså också på Chromebooks i Sverige.

Liten och stryktålig Chromebook

Först ut är Chromebook 4 som är en blygsam start för Samsung. Den siktar på Chromebook-marknadens kanske viktigaste segment, budgetsegmentet. Den kostar 3 700 kronor och är en liten och kompakt modell med en 11,6 tum skärm och en vikt på 1,18 kg, trots att den dessutom ska vara stryktålig med Military Standard MIL-STD-810G-klassning. Designen gör den väl anpassad för användning i skolor, vilket har varit en framgångsrik nisch för Chromebooks.

Specifikationerna imponerar knappast. Under huven finns 32 GB eMMC-lagring, 4 GB RAM-minne och en Intel Celeron N4000-processor från 2017, med två kärnor och en basfrekvens på 1,1 GHz.

Även om Samsung hittills bara har presenterat en billig Chromebook-modell, har företaget också dyra och lyxiga Chromebook-modeller som säljs internationellt. Samsung Galaxy Chromebook har till exempel en 4K AMOLED-skärm och en Intel Comet Lake-processor i ett chassi som är mindre än en centimeter tjockt. Även om någon sådan modell inte har bekräftats för en svensk lansering, har Samsung Norden i alla fall öppnat för en möjlig expansion på Chromebook-marknaden även i Sverige.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

3
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
2 Thread replies
2 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
MorkulJoel Oscarsson Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Morkul
Medlem
Morkul

Utbudet på Chromebooks har växt ganska ordentligt på sistone, Undrar om dessa nylanseringar har och göra med att fler och fler skolor väljer Chromebook.