Samsung presenterade en uppsjö nya produkter under torsdagskvällen och en av de riktiga pärlorna heter Ativ Q. En konverterbar bärbar dator som huserar både Windows 8 och Android-operativsystem samt en 13,3-tums skärm med rekordhöga upplösningen 3 200 x 1 800 pixlar.

Samsung Ativ Q defineras som en ”konverterbar dator” och även om designen påminner om en bärbar dator saknas det exempelvis en dedikerad musplatta. Ativ Q kan närmast liknas vid en stor surfplatta med utfällbart tangentbord och det är också den roll Samsung hoppas enheten ska ta, en surfplatta som även går att använda produktivt.

För att främja produktiviteten har Samsung bakat in ett fullstort fysiskt tangentbord som skjuts fram från skärmens underreda. Den 13,3 tum stora skärmen är däremot det riktiga esset i skjortärmen och kommer med en upplösning på rekordhöga 3 200 x 1 800 pixlar, vilket ger en pixeltäthet på 275 pixlar per tum. Mäkta imponerande i en skärm av denna storlek. Den QHD+ upplösta skärmen kommer givetvis med pekstöd och levereras med Samsungs pekpenna S-Pen. Samsung hävdar även att skärmen ska vara mycket användbar även i solljus och andra ljusa miljöer.

ativq2

Samsung Ativ Q drivs av en Haswell-baserad Intel Core i5-processor, 4 gigabyte internminne, 128 gigabyte SSD-lagring samt en batteritid på upp till 9 timmar.

Dual-boot med Windows 8 och Android 4.2.2

Ativ Q är även unik på det sätt att datorn samkör både Windows 8 och Android 4.2.2 i samma system. Användare kan växla mellan Windows 8 och Android ögonblickligen med ett enkelt tryck på skärmramens windows-knapp och även synkronisera mjukvara mellan de två operativsystemen. Samsung säger att man till och med kan fästa genvägar till Android-appar i Windows 8-gränssnittet.

Funktionaliteten åstadkoms med hjälp av en WM-lösning och virtualisering men med ett resurssnålt operativsystemet som Android och en kraftig Haswell-processorer bör inte prestandan bli några problem.

Samsung Ativ Q mäter 13,9 millimeter i profil och väger 1,29 kilogram, själva chassit tillverkas i magnesium. Tillgänglighet och prisuppgifter är ännu inte bekräftade.


Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid