Samsung har nyligen presenterat sitt NFC-chip som genom en trådlös sändare bokstavligt talat väntas öppna nya dörrar för mobiltelefoner och deras användningsområde. Genom att chipet kommer inom räckhåll för en mottagarkrets – runt 10cm – kan man på detta sätt använda telefonen för betalningstransaktioner eller för att låsa upp dörrar.

Near Field Communicaions heter tekniken som Samsung nu satsar hårt på inför nästa år och deras NFC-chip som går i masstillverkning under första kvartalet 2011 spås redan stor framgång. Enligt analysföretaget IMS Research väntas 25 procent av alla nya telefoner som säljs under 2015 komma med stöd för NFC-tjänster.

NFC är en standard för dataöverföring vid korta avstånd på upp till tio centimeter. Har mobiltelefonen ett NFC-chip håller man upp mobilen mot en mottagare för utbyte av data. Det kan exempelvis vara för att betala en vara eller låsa upp en dörr – just nu pågår bland annat ett NFC-projekt på Clarion Hotel i Stockholm där gästen använder en Samsungmobil för att öppna och låsa dörren till sitt rum.

samsung.star
Samsung Star S5230 är den NFC-mobiltelefon som just nu används på Clarion Hotel i Stockholm

Samsungs nya NFC-chip har fått en kraftigt reducerad energiförbrukning och med integrerat flashminne ska kretsens funktionalitet vara uppgraderingsbar. Den låga energiförbrukningen gör det även möjligt att använda kretsen trots att telefonens batteri är för urladdat för att ringa med.

När de första mobiltelefonerna med NFC-chipet finns på marknaden är oklart, men användningsområdena är onekligen många och får oss att tänka på den klassiska RFID-tekniken som var på tapeten för några år sedan. Att man redan idag har svårt för att vara utan sin mobiltelefon känns nästan lite oroväckande med tanke på vart tekniken ser ut att vara på väg. Men samtidigt låter Samsungs NFC-satsning självklart väldigt spännande.

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Anton Karmehedvoleyro Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Voleyro
Medlem
Voleyro

Så jag behöver inte längre min magnetbricka för att öppna min dörr? Vem som helst med en sån mobil kan komma i min port? :-*

Eller kanske in på tvättstugan och stjäla mina björnborg ”string” 😛 ?