Vi rapporterade för ett tag sedan mer detaljerade specifikationer kring Samsungs kommande Exynos 5250-systemprocessor, och nu bekräftas uppgifterna om dess grafik som i alla fall på pappret ser ut att bli någonting utöver det vanliga.

Exynos 5250, eller Exynos 5 som den kort kallas av ARM kommer med två ARM Cortex-A15-kärnor på 2,0 GHz. Processorprestandan beräknas vara upp till fyra gånger kraftfullare än den i deras Exynos 4210/4212 som används i bland annat Samsung Galaxy S II och Galaxy Note. Bandbredden ska också uppgå till 12,8 GB/s, vilket är dubbelt upp mot vad de kraftfullaste systemprocessorerna ute på marknaden idag har, inklusive Qualcomms nya Snapdragon S4.

Samsung_Exynos_5_Mali

Det bekräftas nu av SemiAccurate att Exynos 5 får en ARM Mali-T640 i en MP4-konfiguration, alltså fyra grafikkärnor. Varje kärna beräknas erbjuda mellan tre till fem gånger högre prestanda än Mali-400 som även den används i deras Exynos 4210/4212. Stämmer det här betyder det att Exynos 5 inte kommer ha några svårigheter att ge Apple A5X smisk i grafikprestanda.

Mali-T604 bjuder på samma funktionalitet som dagens grafikkort från AMD och NVIDIA

Exynos 5 ska enligt uppgifter till NordicHardware dyka upp i konsumentprodukter mot slutet av året, ungefär samtidigt som Texas Instruments väntas få ut sin OMAP 5-serie. Det är ännu inte helt klart vilken typ av enheter Exynos 5 riktar sig mot, men en kvalificerad gissning är att det är främst surfplattor och Windows 8-baserade enheter. Med tanke på de höga specifikationerna finner vi det svårt att tro att den skulle bli nådig mot ett litet smartphone-batteri.


Relaterade nyheter:

5
Leave a Reply

Please Login to comment
5 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
thisReturJacob Hugossonfackamato Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
fackamato
Medlem

Nice! Hoppas på 28nm. Min nästa telefon kommer inte vara 45nm!

Robert Esping
Medlem
Robert Esping

Funderade på, vem är det som äger patentet för ARM 😕

Robert Esping
Medlem
Robert Esping

[quote name=”smartidiot89″]Det är ARM Holdings som även utvecklar samtliga ARM-arkitekturer vi skriver om hela tiden 🙂 Företagen använder deras IP med hjälp av licensavtal, där en liten del av de intäkter företagen gör går direkt till ARM.

Med Qualcomm är det lite annorlunda, då de bara använder ARM:s instruktioner och utvecklar egna arkitekturer (Scorpion och Krait). Men de betalar precis som alla andra för varje såld krets, men de betalar för instruktionssetet vilket jag antar är en något lägre summa än att använda en av ARM:s utvecklade arkitekturer.[/quote]
Gör inte Nvida egna arkitekturer också 😕

this
Medlem
this

[quote name=”Retur”][quote name=”smartidiot89″]Det är ARM Holdings som även utvecklar samtliga ARM-arkitekturer vi skriver om hela tiden 🙂 Företagen använder deras IP med hjälp av licensavtal, där en liten del av de intäkter företagen gör går direkt till ARM. Med Qualcomm är det lite annorlunda, då de bara använder ARM:s instruktioner och utvecklar egna arkitekturer (Scorpion och Krait). Men de betalar precis som alla andra för varje såld krets, men de betalar för instruktionssetet vilket jag antar är en något lägre summa än att använda en av ARM:s utvecklade arkitekturer.[/quote]Gör inte Nvida egna arkitekturer också :-?[/quote]Nej det är endast Qualcomm som… Läs hela »