Nästa generations smarta klockor är här och på första parkett sitter Samsung med omtalade Galaxy Gear. Vi var på plats under den officiella lanseringen på IFA 2013 i Berlin och tog chansen att klämma på Gear som bland annat kan användas som spionkamera och telefonheadset.

Galaxy Gear är i sann Samsung-anda en smart klocka med fokus på funktionalitet. Det är den mest välutrustade smarta klocka vi sett hittills och trots att tidigare läckta bilder indikerad att detta skulle skada dess design var det inte lika illa som vi befarat.

Med en 1,63 tum stor super amoled-skärm är Galaxy Gear ingen liten klocka men den är inte heller så överdrivet stor som tidigare rapporter talat om. Vikten ligger på runt 74 gram och klockan mäter 11 millimeter i profil. Klockans material är en blandning av metall och gummi och känns inte direkt exklusivt men inte heller billigt.

Annons

Processorn är en enkelkärnig krets på 800 megahertz som med 512 megabyte internminne samt 4 gigabyte lagringsminne även parats med en kamerasensor på 1,9 megapixel. Kameran sitter på ovansidan av armbandet och aktiveras enkelt genom en svepning ner över skärmen, utan tvekan ett nytt grepp för de som har för vana att knäppa smygfoto med mobilen. Själva skärmen har en upplösning på 320 x 320 pixlar och klockan stödjer även inspelning av 720p-video och uppspelning av HD-video.

Galaxy Gear rymmer ett batteri på 315 milliamperetimmar och ska enligt Samsung ha en batteritid på 25 timmar, vilket troligtvis kan skifta en hel del beroende på användningsscenario.

ggear_cam

Samsung har utvecklat Galaxy Gear som ett komplement till sina smartphones och till en början är det nylanserade Galaxy Note 3 som blir den närmaste partnern. Kontakten mellan telefon och klocka sker med bluetooth 4.0 och tanken är att använda Gear som ett fönster till din traditionella smartphone. Klockan stödjer notifikationer, visning av mail och kan även användas för att ringa samtal. För klockan upp mot huvudet och prata direkt in i klockan, ett ”naturligt” rörelsemönster menar Samsung. Vi kan förvisso hålla med om detta men det betyder också att alla Galaxy Gear-ägare på stan kommer att se ut som federala agenter när de pratar i mobil.

Annons

Samsung har toppat klockan med stöd för diverse appar som RunKeeper, Evernote, Path och TripIt. Givetvis har man även utvecklat egna appar och hävdar att ett 70-tal applikationer finns tillgängliga vid lanseringen.

ggear_svoice

Galaxy Gear ska dyka upp i flera olika färger som Jet Black, Mocha Gray, Wild Orange, Lime Green, Oatmeal Beige, och Rose Gold. Prislappen landar på runt 2 600 kronor när klockan dyker upp i svenska butiker under september eller oktober månad. 

Våra första intryck av Galaxy Gear är generellt positiva med tanke på vad vi väntat oss efter de senaste produktläckorna. Klockan både ser och känns trevligare än vad vi hade väntat oss och har en hel del roliga användningsområde. Att Gear däremot förlorar det mesta av sin funktionalitet när den inte är i närheten av din smartphone är däremot mindre imponerande.

Annons

Samsung sätter ribban för den nya generationens smarta klockor och även om man gör ett bättre jobb än vi väntat oss finns det tydliga öppningar för konkurrenter på marknaden.


Relaterade nyheter

Annons

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
voleyroImlal Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
WIRN

Ser helt klart bättre ut än den fula prototypen som dök upp härom dagen.

Tycker dock 25 timmar känns lite klent, i fall de kan utveckla trådlös laddning så man bara behöver lägga den på natthögsbordet över natten så kanske…

Imlal
Gäst
Imlal

Är också väldigt skeptiskt till batteritiden. Tyckte i vissa fall att batteritiden på Sonys första smartwatch var lite jobbig. Vill i alla fall att den skall klara en hel helg ifall man skulle ha glömt laddaren eller liknande när man far bort.

Voleyro
Medlem
Voleyro

25 timmar är helt ok. Glöm inte att inom ramen av 25 timmar, 8-9/ av 25 timmar så ligger ni och sover, och då kan klockan laddas. Fattar inte hur folk bara klagar. Det är rätt schysst pryl inom sin första generation, om 3-4 år när det fortfarande är mindre än 30 timmar, då kan ni börja klaga.