Nordichardware har nu fått det bekräftat att Samsungs nya smartphone Galaxy S4 endast kommer att säljas med den fyrkärniga processorkretsen Snapdragon 600 i Sverige. Detta eftersom Samsungs egna ”åttakärniga” Exynos 5 Octa-processor inte kommer få 4G-stöd.

Samsung lanserade under stort påmpa och ståt sitt nya flaggskepp på smartphonemarknaden natten till fredag den 15 mars. På menyn stod bland annat en större och mer högupplöst skärm samt nya funktioner och den senaste versionen av operativsystemet Google Android.

Något förvillande presenterade Samsung sin nya telefon med två olika processorkretsar. Den fyrkärniga Snapdragon 600 med en klockfrekvens på 1,9 gigahertz baserad på Krait-arkitekturen från Qualcomm. Men även en andra modell med Samsungs egna Exynos 5 Octa-processor. En systemprocessor med totalt åtta CPU-kärnor (4×4) där fyra kraftfulla Cortex-A15-kärnor delar kisel med fyra energisnåla Cortex-A7-kärnor. 

Annons

Vi meddelade redan i vår genomgående förhandstitt att Samsung endast hade för avsikt att lansera Snapdragon-varianten av Galaxy S4 i Sverige, något det senare kom motstridiga rykten kring.

Efter flera samtal med Samsung under fredagen kan vi nu bekräfta att man i Sverige Endast kommer att lansera just Snapdragon 600-varianten av Galaxy S4. Detta då Samsung bekräftar att endast Snapdragon 600-modellen får stöd för LTE och 4G-nätverken. Exynos 5 Octa kommer alltså inte paras med mer än 3G-nät, något Samsung inte är intresserade av att lansera i Sverige, vilket vi har svårt att argumentera emot.

Exynos eller Snapdragon?

Qualcomm Snapdragon 600 och Samsung Exynos 5 Octa skiljer sig åt på flera sätt. Krait-arkitekturen i Snapdragon är väletablerad men Cortex-A15 som Samsung använder i Exynos 5 är en generellt nyare och något effektivare arkitektur. Även om Exynos 5 Octa har åtta fysiska CPU-kärnor är deras uppgift inte att arbeta tillsammans för maximal prestanda, snarare i form av avlastning för att optimera energiförbrukningen i den förhållandevis stora och kraftfulla kretsen.

Annons
Specifikationer Qualcomm Snapdragon 600
Samsung Exynos 5 Octa
Tillverkningsteknik 28nm 28nm
CPU-kärnor 4 x Krait 4 x Cortex-A15 + 4 x Cortex-A7
CPU-frekvens 1,9 GHz 1,2 GHz resp. 1,6 GHz
GPU Adreno 320 PowerVR SGX544MP3
Nätverk LTE/4G (oklart om integrerat) 3G

Det övertag Samsungs arkitektur troligtvis medför kan den högre klockfrekvensen på Snapdragon-kretsen till viss del uppväga. Enligt Anandtech ska nämligen de fyra Cortex-A15-kretsarna endast arbeta i upp till 1,2 gigahertz, medan Cortex-A7-kärnorna är de som kan klättra ända upp till 1,6 gigahertz.

Grafikdelarna är egentligen det stora osäkra kortet där vi förvisso redan sett hur Adreno 320 presterar riktigt väl men där det är desto mindre oklart hur Samsungs nya samarbete med Imagine Technologies kommer att fungera. Exynos 5 Octa huserar nämligen en PowerVR SGX544MP3 grafikdel, till skillnad från en ARM Mali-modell som återfanns i Exynos 4.

qualcomm-snapdragon

Utan att vi ännu sett prestandatester på de båda modellerna av Samsung Galaxy S4 är det svårt att säga vilken krets som har överhanden. Grundarkitekturen i Exynos 5 Octa är en något kraftfullare lösning, men den stora skillnaden i klockfrekvenser bör kunna ge Snapdragon 600 en bra chans att hänga med CPU-mässigt. Det som kanske är ännu mer intressant är energiförbrukningen där Qualcomms Snapdragon 600-krets bör kunna prestera väl med färre fysiska kärnor men där ARM:s big.litte-arkitektur också är en intressant lösning.

Annons

Det positiva för svenska konsumenter är att båda kretsarna är två av de kraftfullaste på marknaden och det lär vara få, om några, vardagsapplikationer som ger märkbara prestandaskillnader mellan de två modellerna.

Mer information om våra första intryck av Samsung Galaxy S4 finns att hitta i vår förhandstitt. I slutet på april ska det nya flaggskeppet finnas i butik och då med ett riktpris på 6 295 kronor inklusive moms för modellen med 16 gigabyte lagringsutrymme.

Relaterade artiklar:

Annons

5
Leave a Reply

Please Login to comment
5 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
Marquzzkentolasvirtual voidBobby83 Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
virtual void
Gäst
virtual void

Skulle nog inte säga ”endast” med Snapdragon 600, är tvärtom övertygad om att det kommer vara den bättre versionen. Tittar man historiskt så verkar drivarna för PowerVR-chippen vara allt annat än bra på något förutom iOS (Apples SoC kör med dessa chip). Både på Android, men även under Windows (vissa Atom versioner kör med PowerVR GPUer) så har drivarna varit riktigt usla. Sedan så har Cortex A15 än så länge resulterat i rätt strömslukande SoCer. Enligt PhoneArena så har även Samsung haft problem med överhettning när de använt Exynos Octa http://www.phonearena.com/news/NVIDIA-Tegra-4-beats-Qualcomm-Snapdragon-600-in-benchmark-tests_id40160 AnandTech har nu lagt till att han inte vet… Läs hela »

Bobby83
Gäst
Bobby83

Eh.. Vet inte vart du fått din info från men det är tvärtom. Adrenos drivrutiner har alltid presterat dåligt jämfört med hårdvaran. Det tog drygt 2 år innan Adreno 205 presterade som den borde ha gjort. IMG har inte problem med drivrutiner på Android, deras GPU:er har alltid presterat väldigt bra. Jag misstänker att det du pratar om är öppenhet med källkoder osv för att kunna flasha ROMs. Men rent prestandamässigt är SGX544MP3 bättre i alla sammanhang utom möjligtvis ”compute” baserade jobb via Renderscript men där är det många år kvar. Den har ett rejält övertag i fillrate och 99%… Läs hela »

virtual void
Gäst
virtual void

Adreno 205 är väldigt gammal (så hur är den överhuvudtaget relevant idag?) och ska jämföras med SGX540 och enligt http://www.glbenchmark.com/result.jsp så må SGX540 vara konkurrenskraftig i fill-rate och textel tester, men när man kör en hel scen så är Adreno 205 minst lika snabb, oftast signifikant snabbare. Tittar man på lite mer moderna telefoner så kan man bara konstatera att väldigt få Android-lurar använder SGX, enda jag kan komma på är de Medfield baserade telefonerna som kör en högt klockad SGX545 men resultaten är ändå efter Adreno 225 (och det trots att CPUn i Medfield presterar RIKTIGT bra). En annan… Läs hela »

kentolas
Gäst
kentolas

Snålsamsung!

Köp inte.

Marquzz
Medlem
Marquzz

Förstår heller inte vad det skulle vara för stor nackdel att få Snapdragon? Än så länge har jag inte läst något vettigt argument mot den.