Samsung är en av få tillverkare på tabletmarknaden som har närmast full kontroll på hela produktionsledet. Företaget tillverkar inte bara sina egna surfplattor, man utvecklar även sina egna ARM-processorer. Nu har företaget visat upp sin dubbelkärniga Orion CPU som tillverkas med 45nm teknik.

Samsungs nästa generations surfplatta – ersättaren till Galaxy Tab – kommer att byggas kring företagets nya ARM-processor som byggs kring Cortex-A9 arkitekturen. Samsung Orion kommer med två stycken 1 GHz processorkärnor och utöver en betydligt kraftfullare CPU-lösning har Samsung sett till att uppgradera deras redan imponerande grafikkrets från den PowerVR SGX540-krets man hittar i dagens Hummingbird CPU till en Mali-400 GPU. Enligt Samsung ska grafikkretsen vara 5 gånger så kraftfull som de lösningar man har på marknaden idag.

Mali-400 kommer med inte mindre än 4 separata beräkningsenheter och ska vara kapabel att hantera 1080p video med upp till 30 FPS samt givetvis avancerade 3D-effekter i spel och andra applikationer. Enligt branschtidningen DigiTimes ska Samsung Orion tillverkas i 32-nanometersteknik, något som dock tillbakavisas av Samsungs egna specifikationsdatablad och tidigare uppgifter till NordicHardware som avslöjat tillverkningstekniken till 45nm.

När Samsung lanserar de första produkterna med sin Orion CPU är oklart, men både nästa generations Galaxy Tab surfplattor och Galaxy S smartphones ligger nära till hands.

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid