Den koreanska elektronikjätten Samsung biter ihop och har trots fjolårets motgång i Solnas tingsrätt fortsatt vägra ge efter för branschorganisationen Copyswedes krav om betalning av kassettavgift. Copyswede menar att Samsung ska betala extra lagringsavgifter för bland annat smartphones och surfplattor som man hävdar används för privatlagring.

Copyswede har gjort stora rubriker genom åren där organisationen lyckats få igenom lagar kring den kritiserade kassettavgiften där tillverkare av olika elektronikprodukter ska ålägas extra lagringsavgifter. Avgifterna ska enligt Copyswede användas för att täcka inkomstförluster för upphovsrättsinnehavare när privatpersoner kopierar ärligt köpt musik och videomaterial till sina digitala enheter – så kallad privatkopiering.

Läs även: Copyswede får rätt i Solna tingsrätt – Samsung tvingas betala privatkopieringsavgift

Copyswede menar att både smartphones och surfplattor bör omfattas av kassettavgiften för att dessa enheter i stor utsträckning används av konsumenter för just privatkopiering. Något Samsung och elektronikbranschen i helhet ställer sig tvärt emot, där inte minst det stora utbudet av streamingtjänster anses gjort privatkopiering på mobila enheter till en väldigt begränsad företeelse.

Detta är något som även åberopas i ett annat rättsfall mellan Copyswede och Telia där teleoperatören har påtryckningar om att betala kassettavgift för smarta telefoner, ett ärende som väntas få ett avgörande senare under året.

Copyswede får mothugg

Trots starka argument från elektronikbranschen och Samsung själva lyckads Copyswede få Solna tingsrätt att tvinga Samsung att presentera försäljningssiffror för bärbara datorer och surfplattor. En sammanställning som skulle användas som underlag för att fastställa Samsungs kassettskattskuld. Avgiften baseras på storleken av enhetens lagringsenhet och skulle innebära massiva extrakostnader för Samsung.

Läs även: Copyswede granskas i kommande Kickstarter-dokumentär

Samsung överklagade omedelbart domen och nu meddelar Svea hovrätt att man kommer att ta upp rättstvisten mellan Copyswede och Samsung.

Källa: IDG

Läs mer:

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

7
Leave a Reply

Please Login to comment
7 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
johnjensenandersemanuelMorkulWaxinatorMarquzz Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Andreacxcs
Gäst
Andreacxcs

Alltså att vi som folk ens låter detta skit existera är fan skamligt. Ett vinstdrivande företag som maskerat sig själva som ”statliga hjältar” med att driva in ”skatt”. Wtf?

Morkul
Medlem
Morkul

”Samsung går emot tingsrätten – vägrar betala kassettavgift till Copyswede” Något udda rubriksättning måste jag säga, smått aftonbladsvarning på den.

På vilket sätt går de emot tingsrätten beslut? Det är en dom som inte vunnit laga kraft som de överklagar precis som de är i sin fulle rätt att göra. Rubriken får det att låta som Samsung gör någon som strider mot tingsrättens beslut.

Marquzz
Medlem
Marquzz

Precis, tingsrätten dömer efter hur lagen ser ut, helt korrekt. Samsung överklagar domen, vilket de har rätt till.

Jag hoppas att det går upp i HD, för då finns det en chans att lagsystemet ses över, för det är verkligen på tiden. Det är dessa som behöver ändras och förtydligas.

Waxinator
Medlem
Waxinator

All heder åt Samsung som försöker hjälpa oss svenskar att få bort en förlegad och urbota dum kvarleva från tider då några kom på att kopiera köpta musik kassetter bland vänner. En lagtext som Copyswede genom åren lyckats förvandla till att gälla allt som klarar av att duplicera data. En lag som vi själva inte klarar av att avveckla trots fleråriga ramaskri från oss drabbade. Processen liknar SVT’s manipulerande av en lagtext som sade att utrustning ämnad att visa TV-sändningar skulle betala licens, vilket SVT fixade till via Internet så att all utrustning som kunde visa TV var ämnade för… Läs hela »

Morkul
Medlem
Morkul

[quote name=”Marquzz”]Precis, tingsrätten dömer efter hur lagen ser ut, helt korrekt. [/quote]

Nja… Då det ännu inte finns någon prejudicerande dom från HD ännu så vet vi inte hur lagtexten och dess förlagor ska tolkas. Så att låta nämndeman utan någon juridisk utbildning, alltså tingsrätten, göra en sådan bedömning är bara dumt.

Vi får vänta tills vi har en prejudicerande dom innan vi vet hur faktiskt lagen ”ser ut”.

andersemanuel
Gäst
andersemanuel

En skatt skall kallas ”en skatt” Detta är en gammal kvarleva som borde skrotas. Jag tycker inte att artisterna behöver specialkompenseras längre. Utvecklingen (spotify, webradio, reklam) har gjort att vi andra nu betalar för oss. Dessutom är skatten orättvis mot svenska webhandlare.
Om vi alla skriver till våra riksdagsledamöter och kräver att kassettavgiften skrotas, så kanske det händer något.
info@moderat.se
socialdemokraterna@riksdagen.se
https://sd.se/kontakt/
info@mp.se
info@centerpartiet.se
info@vansterpartiet.se
info@liberalerna.se
info@kristdemokraterna.se

Stormense
Medlem
Stormense

Nu får det vara nog. Tycker Spotify och Apple mm ska betala extra avgift så kulturella minnesmärken som skivaffärer kan överleva. Säg 1 öre per spelad låt. Bara att höja abonnemangen så är detta i hamn. Kan ju administreras av älskade Copy Swede.