I samband med ryktena om att Samsung tänkte köpa upp HP:s PC-division var det även prat om att Samsung skulle outsourca sin notebook-tillverkning. Vi vet idag att det första inte stämmer, men Samsung har redan börjat outsourca tillverkningen hos ODM:s.

Samsung har alltid byggt sina egna bärbara datorer, men ska enligt flera industrikällor börjat titta på de Taiwanesiska ODM-tillverkarna Quanta, Compal och Pegatron. Officiellt säger Samsung att de ser efter vad tillverkarna har att erbjuda och inte är intresserade av att skriva kontrakt med dem. Men flera industrikällor säger att Samsung har börjat outsourca tillverkningen av bärbara datorer om än i en nästan obetydlig skala.

Varför Samsung börjat outsourca tillverkningen är oklar, men det spekuleras i att företaget börjar växa ur sina skor. Samsungs Suzhou-fabrik har en kapacitet på max 17 miljoner datorer per år, men än så länge har fabriken bara toppat 11 miljoner som mest. Samsung har dock satt ett ambitiöst mål för 2012 på 17 – 19 miljoner enheter, någonting som skulle få deras egna fabrik att gå på knäna. När året är slut förväntar sig Samsung ha skeppas totalt 11 – 12 miljoner.

Vi tycker det låter osannolikt att Samsung klarar av att sälja runt 50 procent fler datorer nästa år. Men klarar de av att nå upp till målet så har de i alla fall inlett ett partnerskap och skrivit kontrakt med ODM-tillverkarna, som de sedan kan utöka vid behov.

samsung92

Vad vi ser som den stora nyheten här är egentligen inte att Samsung börjat outsourca sin tillverkning utan deras mål för 2012. Att öka sin försäljning på ett redan väletablerat segment som bärbara datorer med hela 50 procent på ett år är en stor utmaning. Samsung fortsätter att växa på alla marknader de är aktiva inom, frågan är om de kan ta med sig succén till PC-marknaden?

Källa: CNES via netbooknews


Relaterad nyhet:

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid