Nya tekniker och standarder på TV-marknaden antågar sällan med stormsteg, och vi har hittills sett en ganska tunn skara TV-apparater med OLED-panel. Nu ser Samsung till att komma in i striden och lanserar officiellt sin böjda OLED-TV på 55 tum.

LG har nyligen börjat leverera sina böjda OLED-paneler som kunde börja beställas redan i april, och med Samsungs starka postition på TV-marknaden är det inte oväntat att de vill kontra med tillgänglighet av sin egen modell. Först mot årets slut kommer Samsung kunna öppna sin tredje OLED-fabrik, men de tycks ändå ha tillverkningskapacitet nog för att börja leverera TV-paneler från befintliga fabriker.

Nu har alltså TVn, som vi tidigare sett på diverse utställningar, blivit lanserad under ett event i Seoul i Sydkorea. Det är ännu tunnt om detaljer om modellen, vad som ännu delgivits är att det helt enkelt är en OLED-TV på 55 tum med upplösningen 1920 x 1080 och med en lätt krökning som placerar hela panelen på samma avstånd från tittaren, något som ska ge bättre inlevelse inte minst i 3D. Det ska även gå att uppgradera processorn i efterhand.

samsung_curved_oled_tv_live_2

Bild: Slashgear

Smakar det så kostar det, och OLED är fortfarande långt ifrån en billig historia. Omkring 13 500 dollar, vilket skulle kunna ge ett svenskt pris på strax över 100 000 kronor inklusive moms, går Samsungs variant på och inledelsevis kommer den säljas endast i Sydkorea. När eller om den når Sverige eller övriga världen är oklart.

Med både Samsung och LG aktiva på OLED-marknaden kan vi förhoppningsvis se fler modeller och betydligt mer humana prislappar under de närmsta åren. Samsung passade även på att tillägga att man inte har några planer på att lansera en traditionellt formad OLED-TV innan 2014.


4
Leave a Reply

Please Login to comment
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
-Tjalve-Anton Karmehedshaglordflopper Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
flopper
Medlem
flopper

en start på nästa generation TV

Micke
Medlem
Micke

Hur är hållbarheten på modern oled i dag? En LCD kanske är billig med tanke på att den håller i 10 år men en OLED blir ganska mycket dyrare relativt om den håller i 2 år och sen har halva ljusstyrkan kvar.

/s

Anton Karmehed
Admin

[quote name=”shaglord”]Hur är hållbarheten på modern oled i dag? En LCD kanske är billig med tanke på att den håller i 10 år men en OLED blir ganska mycket dyrare relativt om den håller i 2 år och sen har halva ljusstyrkan kvar.

/s[/quote]
jag har inte rotat reda på några helt uppdaterade siffror kring det där men redan för något år sedan talade man om att OLED var ikapp och i vissa fall förbi LCD vad gällde livslängd så är skeptisk till att du lär bli begränsad av den saken i alla fall.

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

precis som med alla andra tekniker så kommer oled att vara sämmre på vissa saker till en början (likt den usla betrakningsvinkeln som var på LCD). Jag hade därför väntat till andra generationenes OLED innan man börjar titta på den ordentligt.