Den välkända grafikkortstillverkaren Sapphire debuterar nu som kylartillverkare på processormarknaden genom att lansera sin CPU-kylare Vapor-X. Kylarens namn känns igen från företagets många AMD-baserade grafikkort och fokuserar som väntat på rejäl kylförmåga vid låg ljudnivå.

Sapphire hävdar att Vapor-X ska vara kapabel att hantera processorer med en strömförbrukning på upp till 200 watt och kylaren stödjer alla nuvarande processorsocklar från AMD och Intel med ett universalt monteringssystem. Vapor-X bygger kring en liknande grunddesign som Sapphires grafikkortskylare med samma namn. Kylarens kopparbas har en förångningskammare i direktkontakt med själva processorkretsen som snabbt ska fånga upp värmen och föra den vidare till aluminiumflänsen med hjälp av fyra värmeledningsrör på vardera 7 millimeter i diameter. 

vaporxcooler

Aluminumflänsen i sin tur kyls av två stycken 120 millimeters fläktar med PWM-reglering och glidlager för fläkthastigheter på mellan 500 till 2 200 rpm. Det maximala luftflödet spikas till 77 kubikfot per minut och ljudnivån till maximalt 40 dBA. Sapphire lovar dock riktigt låga ljudnivåer även vid tung belastning och kylaren ska trots sina två fläktar och omslutande plastkåpa göra det möjligt att installera de flesta minnesmodulerna på marknaden. Om detta betyder att kylaren har utrymme även för minnesmoduler med förhållandevis höga kylflänsar är dock oklart.

vaporxcooler2

Kylaren mäter 135 x 110,4 x 163,5 millimeter och har en vikt på 924,85 gram. Prislappen ska landa på motsvarande 500-600 kronor inklusive moms.


Relaterade artiklar:

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
drizzit Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
drizzit
Medlem
drizzit

Den var ju… speciell 😀

Nått test planerat? Vore interessant om det är möjligt.