Den japanska kylartillverkaren Scythe bygger vidare på sin populära Mugen-serie av kraftfulla luftkylare varav det senaste tillskottet är Mugen 4. Likt många andra tillverkare i klassen har man utöver effektivare kylning satsat på enklare montering och mer slimmad design.

Kylning för stationära datorer är inte en fullt lika blomstrande industri idag som för ett par år sedan, men ännu finns det nya framsteg att göra. Mugen-serien från Scythe har varit med i spelet länge och är väldigt populära alternativ för tunga, luftkylda system.

Med den tidigare Mugen 3 som utgångspunkt arbetade Scythe på att placera kylflänsarna effektivare, och resultatet är vad tillverkaren kallar T-M.A.P.S., eller Three-dimensional Multiple Airflow Pass-through Structure. Vad det i praktiken innebär är helt enkelt att Scythe har strukturerat om kylaren för ett ökat luftflöde och därmed ökad kylprestanda.

8284_01_scythe_mugen_4_cpu_cooler_generally_available

Den ökade kylprestandan har möjliggjort mer kompakta mått för den nya kylaren, även om det fortfarande inte är en kylare för små formfaktorer det rör sig om. Mugen 4, eller SCMG-4000, har måtten 130 x 88 x 156,45 millimeter och väger in på 625 gram. Kylaren är tänkt att kombineras med en 120-millimetersfläkt, och Scythe skickar med en egen modell med PWM-stöd kallad Glide Stream.

Mugen 4 kommer även med ett uppdaterat moderkortsfäste kallat H.P.M.S., som ska vara betydligt enklare att handskas med än tidigare lösningar och kylaren ska kunna monteras utan tillgång till moderkortets baksida. Det finns stöd för alla de aktuella processorsocklarna från Intel och AMD, inklusive Intels äldre LGA 775, LGA 1366, LGA 1156 och samtliga av AMDs socklar från AM2 och framåt.

Riktpriset för Scythe Mugen 4 är 36 euro, vilket kan komma att motsvara 300 – 400 kronor inklusive moms i Sverige. Mmodellen är redan på väg ut i butik och bör finnas tillgänglig under nästa vecka.


Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid