Seagate siktar på att lansera hårddiskar med upp till 5 terabyte lagringskapacitet och istället för att fylla sina hårddiskar med helium som HGST väljer man ny lagringsteknik. Med överlappande data väntas man nå 5 terabyte i år och ytterligare tekniska framsteg lovar 6,4 terabyte under 2014.

Seagates första anhalt är att lansera hårddiskar baserade på lagringstekniken shingled magnetic recording som mer eller mindre lagrar data överlappande på lagringsytan. Tekniken som är kompatibel med dagens perpendicular magnetic recording media väntas kunna öka lagringskapaciteten med 20-25 procent på samma lagringsyta. Detta bör göra det möjligt för Seagate att lansera hårddiskar med mellan 4,8 terabyte till 5 terabyte lagringsutrymme redan i år.

Det finns dock nackdelar med tekniken där de överlappande databanorna måste återskapas innan man skriver ny data. Något som ska göra att skrivhastigheten på SMR-media kommer att vara lägre än dagens traditionella PMR-media.

HGST, Hitachi Global Storage Technologies, som numera ägs av Western Digital har istället valt att satsa på heliumfyllda hårddiskar vilket också väntas göra det möjligt att nå 5 terabyte i en vanligt 3,5 tums hårddisk redan i år. Detta utan några begränsningar i skrivhastighet.

För Seagate är SMR-tekniken däremot bara en mellanlandning. Redan under 2014, två år tidigare än beräknat, kan man komma att introducera hårddiskar med heat-assisted magnetic recording teknik. Här krävs det ny lagringsmedia men med hjälp av värmande laserstrålar kan HAMR-tekniken öka lagringskapaciteten radikalt. Tekniken ska inte heller ge några prestandaförluster utan förlitar sig på att minska storleken av varje bit data.

hamr2

Seagate tror sig i framtiden kunna nå en lagringskapacitet på 60 terabyte i ett 3,5 tums format men det är lång väg innan man kommit dit. Däremot bör redan dagens HAMR-teknik göra det möjligt att skala hårddiskkapaciteten upp till 6,4 terabyte med endast 4 lagringsskivor under 2014.

Vi kommer med andra ord att få se en fortsatt utveckling i lagringskapacitet på den mekaniska hårddiskmarknaden och särskilt spännande blir det att följa tillverkarnas olika metoder för att nå nya lagringsrekord.

Källa: The Register

14
Leave a Reply

Please Login to comment
14 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
12 Comment authors
TidsdjuretViking1962-Tjalve-Anton KarmehedAMD73 Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

Äntligen börjar det hända nått. Det kände som om vi skulle få sitta med 2TB diskar som bästa alternativ i 5 år till 😛

korvmos
Gäst
korvmos

Men HDD med helium, läcker den inte ut med tiden? 😮
Vad händer då?

flopper
Medlem
flopper

väntar på kristalllagring 🙂

SnitchO
Gäst
SnitchO

Är det bara jag som tror att hårddisks industrin gräver sin egna grav med att öka lagringskapaciteten så mycket!

Visst i datacenters så kanske det finns en marknad men seriöst jag kör just nu 5 1,5TB diskar i Raid5 och det räcker lååååååååååååååååååååååååångt!

Segen01
Gäst
Segen01

[quote name=”SnitchO”]Är det bara jag som tror att hårddisks industrin gräver sin egna grav med att öka lagringskapaciteten så mycket!

Visst i datacenters så kanske det finns en marknad men seriöst jag kör just nu 5 1,5TB diskar i Raid5 och det räcker lååååååååååååååååååååååååångt![/quote]

Men nu glömmer du dom som har ett brinnande behov av att säkerhetskopiera hela internet 😉

McKinley
Medlem
McKinley

[quote name=”SnitchO”]Är det bara jag som tror att hårddisks industrin gräver sin egna grav med att öka lagringskapaciteten så mycket!

Visst i datacenters så kanske det finns en marknad men seriöst jag kör just nu 5 1,5TB diskar i Raid5 och det räcker lååååååååååååååååååååååååångt![/quote]

När väl 4k blir standard i hemmet, tror jag inte 6.4TB kommer vara så där överdrivet mycket.
Har själv 4TB och har behövt rensa från och till under halvårs tid.

triDave
Gäst

[quote name=”Anton Karmehed”][quote name=”SnitchO”]Är det bara jag som tror att hårddisks industrin gräver sin egna grav med att öka lagringskapaciteten så mycket! Visst i datacenters så kanske det finns en marknad men seriöst jag kör just nu 5 1,5TB diskar i Raid5 och det räcker lååååååååååååååååååååååååångt![/quote]Till viss del kan jag tycka att du har rätt SnitchO, och om alla bara vore smarta med sin lagrings = inte spara på sånt du aldrig kommer använda igen. Så hade det nog varit helt korrekt.Men tiden har utvisat att lagringskapaciteten ganska väl följer lagringsbehoven. Däremot skulle det kunna bli lite problem för hårddisktillverkarna… Läs hela »

Tintin
Gäst
Tintin

Att tillverkarna går upp i storlek är inget konstigt alls egentligen.Hängde man med på biologilektionen i skolan så snappade man nog upp att människan alltid varit ett djur som drivs av att samla och jaga, något som gjort oss så framgångsrika i naturen. Vi har en nedärvd instinkt att samla, och i takt med att beräkningskraften hos datorer ökar så ökar även storlek på program och mängd information som följer med i form av filer runt omkring. Ta sedan hur musiken och filmen har förändrats i samband med att datorer blivit snabbare och filöverföring blivit snabbare, upplösningar har skjutit i… Läs hela »

AMD73
Medlem
AMD73

[quote name=”SnitchO”]Är det bara jag som tror att hårddisks industrin gräver sin egna grav med att öka lagringskapaciteten så mycket! Visst i datacenters så kanske det finns en marknad men seriöst jag kör just nu 5 1,5TB diskar i Raid5 och det räcker lååååååååååååååååååååååååångt![/quote] jag köpte en 10 gb hårdisk runt 95a tror jag.Sa att nu behöver jag aldrig köpa hd igen. Den funkar visserligen en. Men går inte ens använda till c med xp. får liten hihi. En WD disk caviar är det.När 4k kommer får du inte platts med många filmer på dina små diskar kan jag lova… Läs hela »

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

det behöves ALLTID mer utrymme. För hemmanavändare kan det kanske verka mycket, men för företag så finns inte tillräckligt stora diskar. Allt fler saker flyttas ut i ”molnet” och då måste ju all data lagras nånstans. jag tror enterprise-grade marknaden kommer att öka medans konsumentmarknaden kommer att minska.

Tord Nilsson
Medlem
Tord Nilsson

Har BIOS support för så stora hårddiskar?

Tidsdjuret
Medlem
Tidsdjuret

Vad är gränsen för GPT format på diskar jämfört med MBR?

Min första PC 1995 hade en AMD 40MHz CPU och 130MB HD som snart fick en 500MB extra.