Seagate fortsätter sin satsning på hybridhårddiskar och lanserar nu sin tredje generation där det även dyker upp en fullstor 3,5-tums modell för stationära datorer. Seagate väljer att döpa den nya familjen till SSHD för att poängtera användandet av klassisk HDD och ny SSD-teknik i samma enhet.

Seagate rullar ut två nya modeller på den bärbara marknaden. Även om båda är tillverkade i 2,5-tumsformat är det skillnad på profilen, Laptop SSHD mäter 9,5 millimeter i profil medan Laptop SSHD Thin mäter 7 millimeter och således får plats även i många ultrabooks-datorer. Den något tjockare modellen har 1 terabytes lagringskapacitet medan den tunnare 7 millimetersmodellen får nöja sig med 500 gigabyte.

desktop-sshd-dyn-family-300x300

Båda hårddiskarna har även 8 gigabyte flashminne, vilket är grunden till deras hybridfunktion där nandflashminnet används som en snabb cache för att rappa upp laddning av program och frekvent använda filer. Detta sköts helt automatiskt av Seagates egna Adaptive Memory-teknik som varken kräver drivrutiner eller specifik mjukvara i operativsystemet.

Kikar vi på den fullstora 3,5-tums modellen heter den kort och gott Desktop SSHD och kommer med 1 eller 2 terabyte lagringskapacitet. Även här verkar det vara viss skillnad i profil, 20 mot 26 millimeter för de två storleksmodellerna. Precis som sina bärbara syskon har Desktop SSHD totalt 8 gigabyte nandflashminne integrerat bredvid sina mekaniska lagringsplattor.

Seagate hävdar att en SSHD-hårddisk ska starta din dator 4 gånger snabbare än en traditionell hårddisk och hålla jämna steg med en SSD vid just laddning av program och operativsystem.

När SSHD-familjen dyker upp i butiker och med vilken prislapp är oklart.

Uppdatering: Seagate SSHD 500GB 2,5-tum kommer att få ett riktpris på 695 kronor inklusive moms medan storebror på 1TB i 2,5-tums format får ett riktpris på 1 090 kronor inklusive moms. De ska finnas i butik inom två till tre veckor. Prisuppgifter på 3,5-tums modellen är ännu inte tillgängliga.


3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Grizzly666daved Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
daved
Gäst
daved

Yes, Detta är vad jag längtat efter. Har alltid varigt intresserad av en SSD HDD hybrid lösning. Men för mig (ganska oteknisk av mig) var det alldeless för många parametrar som kunde gå fel med dagens sätt att mixtra ihop dessa lösningar. Så.. jag välkommnar detta med stort intresse. Är pris/prestanda rätt så är detta ett naturligt steg vid nästa Diskköp.
Ser gärna att ni på Nordichardware håller ett extra öga på dessa SSHD.

Medlem
WIRN

Låter bra, gillar idéen med hybridhårddiskar. Tycker dock 8gb låter lite snålt…

Grizzly666
Gäst
Grizzly666

8GB är väldigt snålt!
Det hade dom ju redan 2011 ”http://www.extremetech.com/computing/106843-seagate-new-momentus-xt-hybrid-hard-drive-battles-ssds-with-8gb-of-flash”

Och priset på flash har ju sjunkit en hel del sedan dess och dom borde därför ha råd med minst 16GB för samma pris (troligen ännu mer).