Den kostnadsfria uppdateringen av Windows 10 upphör efter fredagen den 29:e juli, här är en snabbguide för hur du idag helt kostnadsfritt uppgraderar från Windows 7, 8 och 8.1.

Windows 10 är en av Microsoft största operativsystemsatsningar någonsin och för att få ut sin nya mjukvaruplattform till så många användare som möjligt har uppdateringen från tidigare Windows-versioner varit kostnadsfri det första året. Idag den 29:e juli är sista chansen att nyttja den kostnadsfria uppdateringen till Windows 10. Skulle du inte hoppa på tåget idag och avvakta kommer du att behöva köpa en ny version av Windows 10 med en prislapp på mellan 1 000 – 1 500 kronor.

Kan jag uppgradera?

Alla som har en dator med en giltig kopia och äkta licensnyckel för Windows 7, 8 eller 8.1 har rätt till en gratis uppdatering.

Win10upgrade2Bör jag uppgradera?

För er som är oroliga över att uppdatera och uppgradera ert operativsystem kan vi i redaktionen egentligen endast ge lovord för den senaste versionen av Windows. Windows 10 är, i synnerhet efter ett år av kontinuerliga uppdateringar, ett stabilt och funktionsrikt operativsystem. Generellt är Windows 10 en klart värdig uppdatering till Windows 7 eller Windows 8 – i synnerhet om det är en gratis uppdatering som i detta fallet. För dig med specifik och kritisk hård- eller mjukvara kan det samtidigt vara värt att göra närmare efterforskningar så att det även finns stöd för Windows 10, även om de flesta komponenter som stödjs av Windows 7 och framåt även fungerar på Windows 10.

Värt att notera är att Windows 10 även får en rejäl uppdatering redan efter helgen. Detta i form av Windows 10 Anniversary Edition som kommer att bjuda på många nya funktioner och finesser. Bland annat förbättrad säkerhet, bättre stöd för den digitala assistenten Cortana samt ett ”Dark Theme” för dem som vill få en mörkare känsla genom hela operativsystemet.

Vad får jag när jag uppgraderar?

Windows 10 finns i två olika versioner, Windows 10 Home och Windows 10 Pro. Den förstnämnda har lejonparten av den funktionalitet som vanliga konsumenter använder sig av och bör räcka för de flesta. Pro-versionen bjuder på extra funktionalitet som fjärrskrivbord, Bitlocker hårdvarukryptering, stöd för mer än 128GB RAM, skapa och ansluta till en domän samt virtualiseringsstöd. De flesta funktioner tenderar att vara riktade mot företagare och mer avancerade användare så Home-versionen bör räcka för de flesta.

Vilken version du får när du uppgraderar beror på vilken Windows-version du har i dagsläget.

Nuvarande operativsystem Uppgraderas gratis till
Windows 7 Starter
Windows 7 Home Basic
Windows 7 Home Premium
Windows 8
Windows 8.1
Windows 10 Home
Windows 7 Professional
Windows 7 Ultimate
Windows 8 Pro
Windows 8.1 Pro
Windows 8.1 Pro for Student
Windows 10 Pro

Hur uppgraderar jag?

Börja med att se till att alla dina viktiga filer och dokument är säkrade. En uppgradering av nuvarande installation som vi går igenom här ska inte skada eller förstöra några av dina privata filer men se till att vara på den säkra sidan.

När du är redo att starta uppgraderingen till Windows 10 kan du antingen klicka upp Microsofts fönster för uppgraderingspåminnelse som alla med en uppdaterad version av Windows 7 eller Windows 8 bör fått. Alternativt kan man ladda hem Microsofts uppgraderingsverktyg ”Media Creation Tool” som hjälper dig att få igång uppgraderingen av din dator.

  1. Hämta hem Media Creation Tool för 32- resp. 64-bit versionen av Windows 10 (Vilken version du har ser du genom att öppna systemfliken i din dator.
  2. Kör MediaCreationTool.exe och välj uppgradering eller att skapa ISO-fil för en ren installation.
  3. Följ installationsinstruktionerna och uppgradera/installera Windows 10 på din dator

MCT

Installationsfasen bör vara enkel att följa och efter att installationen är slutförd kommer Windows 10 automatiskt installera de drivrutiner och uppdateringar som behövs för dina komponenter. Det kan i vissa fall krävas manuella uppdateringar och drivrutinsinstallationer och det enklaste sättet här är att gå in i Enhetshanteraren för att se vilka, om några, enheter som inte är installerade.

Jag missade uppdateringen, vad gör jag?

Tyvärr får du antingen hålla dig till ditt nuvarande operativsystem eller köpa en ny utgåva av Windows 10.

Rubrik

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid