Apple har skördat stora framgångar på den mobila marknaden de senaste åren men med allt tyngre konkurrens börjar företaget tappa sitt hårda grepp om marknaden. Nu sägs Apple istället titta på nya jaktmarker och kanske mest intressant är en smart armbandsklocka – iWatch?

Apple har sällan varit först på marknaden med sina revolutionerande produkter men har trots detta lyckats skapa sig en mäktig position inom flera tunga produktsegment med allt från MP3-spelare till surfplattor och smartphones. Men marknaden och konkurrenterna utvecklas med tiden och med en aktie i fritt fall och ont om innovationer tros Apple börja titta på nya produktsortiment.

Nu säger nya rykten att Apple börjat göra interna experiment med en klockliknande produkt med smartphone-funktionalitet. En smartklocka i brist på bättre namn, ett produktkoncept som det ryktats tidigare om kring Apple och som inte sällan kallas Iwatch i media.

iwatch2

Böjt skärmglas och Ios

Enligt New York Times som sägs fått ny information om projektet ska klockan möjligtvis vara baserad kring Apples Ios operativsystem och använda sig av ett böjt skärmglas, något Apple lagt utvecklingspengar på under längre tid för att skapa så kallade wearable computers – datorer du bär på din kropp som klädesplagg eller accessoarer.

NYT spekulerar också kring vilka funktioner en Apple-klocka skulle kunna innehålla och pekar bland annat på mobila betalningar med passbook, gps-funktion men möjligtvis även funktioner som Siri-funktionalitet, pulsmätning och vanlig telefonfunktionalitet är lösa idéer som tidningen själva spekulerar kring.

Flera duktiga designers och formgivare har redan delat med sig av sina alster för hur en Apple Iwatch skulle kunna designas. En av de mer intressanta kommer från svenske designern Anders Kjellberg där vi här bjuder på några av hans alster.

iwatch3

iwatch4

Nästa stora produktsatsning för Apple

Samtidigt har det publicerats en till synes separat nyhetsartikel på Wall Street Journal som också talar om ett klock-projekt hos Apple som sägs kunna bli nästa stora satsning efter Apples smartphones och surfplattor. Bland annat ska företaget redan varit i kontakt med tillverkaren Foxconn för att diskutera eventuella tillverkningsfrågor.

Med sina kunskaper och erfarenhet inom bärbara teknikprodukter och sitt stora fokus på industridesign låter klockmarknaden inte som ett helt främmande produktområde för Apple. Men vad tror ni om de senaste ryktena, är en Iwatch något ni själva skulle kunna tänka er?

Källa: The New York Times, Wall Street Journal, Dogdaydesign


9
Leave a Reply

Please Login to comment
9 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
Tripptrapptrulldlq84ctrlAnton Karmehedn0pax Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Morkul
Medlem
Morkul

Nää det kommer knappast heta iWatch eftersom det redan är ett registrerat varumärke.

Tidsdjuret
Medlem
Tidsdjuret

Har haft en Tissot T-touch och den hade finesser så det räckte, inklusive touch skärm.

kentoals
Gäst
kentoals

Haha seriöst. Smartphoneklockor har funnits länge.
Har ingen varit intresserad av dom förut varför skulle dom vara det nu?
Märks att apple inte ens hittar andras ideer att stjäla.

n0pax
Medlem
n0pax

Ska jag köpa en sådan klocka ska den givetvis ha 3d hologram, liknade starwars 😆 Ärligt talat så använder jag faktiskt inte min armbandsklocka ofta. Blir istället mobilen som det är nu. Men jag skulle kunna tänka mig en klocka som mp3 med blåtand sen kopplat till ett par lätta hörlurar när man är ute och springer. Sen har dom ju siri, skulle kunna tänka mig att de skulle kunna bygga in telefon i klockan tex, där det är röststyrt etc. Möjligen skulle man kunna använda rörelse energi, solcell och få en enhet som inte behöver laddas. Fanns ju endel… Läs hela »

ctrl
Gäst
ctrl

Batteritiden är den största utmaningen. Men hoppar de över högupplöst och går på batteriekonomi, tror jag E-Ink hade fungerat. Det är tillräckligt snabbt för att visa info, samtidigt som det bara tar ström när displayen behöver uppdateras.

Har för mig jag sett några klockor med det redan, men var nog mest koncept eller designerklockor.

Daniel Lundqvist
Medlem
Daniel Lundqvist

[quote name=”Morkul”]Nää det kommer knappast heta iWatch eftersom det redan är ett registrerat varumärke.[/quote]

Det har aldrig hindrat apple att ta ett varumärke och sedan försöka stämma andra över det, Ta Iphone som exampel: http://www.theverge.com/2012/11/2/3591380/iphone-ifone-and-apples-mexican-trademark-standoff-whats-really-going

Tripptrapptrull
Gäst
Tripptrapptrull

Men hallå! En klocka är idag ett smycke. Alla funktioner förutom att kanske kolla tiden kommer att göra sig bättre på en lite större skärm än ett armbandsur. Behovet att kolla tiden på en klocka har ju i princip försvunnit sedan alla började gå omkring med mobiler som också har klocka. Som smycke och statussymbol kanske en iWatch kan ha framgång men knappast i övrigt.