Sony och Panasonic är båda två jättar inom optisk lagring, där Sony stått för en stor del av utbredningen av Blu-ray för konsumenter och båda har bidragit till standarden. Nu inleder företagen ett samarbete för en ny standard med 300 gigabyte lagringsutrymme för 2015.

Många konsumenter har idag till stor del har gått ifrån optisk lagring för annat än film. Moderna USB-minnen erbjuder snabbare och mindre omständig skrivning av data och riskerar inte dataförlust på grund av repor, och i många fall erbjuder de också mer lagringsutrymme än exempelvis en Blu-ray-skiva.

Men det finns också många områden där optisk lagring fortfarande är mer aktuell än andra lagringstyper. Fysisk distribution av 4K-video är ett exempel, där Blu-ray utan kraftig komprimering inte kommer räcka till i sitt nuvarande utförande. Och just för film är optisk lagring fortfarande oerhört aktuellt, då långt ifrån alla har tillräckligt snabb internetanslutning för att kunna strömma eller ladda ner en fullstor film utan kvalitetsförluster i komprimeringen.

Företag har desto större användning av optisk lagring, då en skiva som kapslas in ordentligt tillsammans med sin läsanordning kan vara den säkraste lösningen mot stötar, damm och andra skadliga påverkningar från omgivningen. Främst är det för långtidslagring skivorna är oumbärliga idag, då flashlagring blir för kostsamt och har begränsad livstid och hårddiskar är för känsliga för stötar och elektromagnetiska fält.

300 gigabyte per skiva för företag – konsumenter i svallvågorna

Sony och Panasonic har nu inlett ett samarbete där målet är att få ut optiska skivor med 300 gigabyte lagringskapacitet till 2015. Målgruppen är primärt företag som behöver stort lagringsutrymme för säkerhetskopiering, men får tekniken väl genomslag är det troligt att framstegen sprider sig till konsumentmarknaden där den kan implementeras för fysisk distribution av spel och film i höga upplösningar.

De båda företagen diskuterar för närvarande förutsättngarna för den nya standarden och mer information bör presenteras i takt med att vi närmar oss 2015.

Källa: Sony

Relaterade nyheter:


3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Anders LagerqvistCarl HolmbergTempel Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Tempel
Medlem
Tempel

Sony står inte för den rådande standarden blu-ray.

Hitachi, LG Electronics, Panasonic, Philips, Pioneer, Samsung, Sharp, Sony & Thomson är de nio företag som utgjorde BDA och tillsammans tog fram BD.

Gör Sony nått på egen hand så blir det inte en hit, Elcassette, Beta-Max, Atrac, Memorystick för att nämna några proprietära floppade format.

Är däremot Philips inblande (gärna med Sony på ett hörn) så blir det en framgång. Compact Cassette, CD (med Sony), S/PDIF (s), Blu-Ray (s)

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”Tempel”]Sony står inte för den rådande standarden blu-ray.

Hitachi, LG Electronics, Panasonic, Philips, Pioneer, Samsung, Sharp, Sony & Thomson är de nio företag som utgjorde BDA och tillsammans tog fram BD.

Gör Sony nått på egen hand så blir det inte en hit, Elcassette, Beta-Max, Atrac, Memorystick för att nämna några proprietära floppade format.

Är däremot Philips inblande (gärna med Sony på ett hörn) så blir det en framgång. Compact Cassette, CD (med Sony), S/PDIF (s), Blu-Ray (s)[/quote]

Mycket riktigt, ber om ursäkt om jag uttryckte mig vilselsedande. Ingressen är nu uppdaterad 🙂

Anders Lagerqvist
Gäst
Anders Lagerqvist

Hur är det med holografisk lagring? Holografisk lagring utvecklades mellan 2005 fram till 2008 med en lagringskapacitet på 200 gb upp till 6 tb. Kanske Sony och Panasonic tar fram en billigare lagringsteknik i motsats till Holografisk lagring?