Vi tror alla, eller i alla fall de allra flesta väntar med iver på att OLED-tekniken ska komma ned i pris. Men Sony är inte alls sugna på OLED, och drar sig helt ur den marknaden för att istället fokusera på sin alldeles egna teknik; Crystal LED.

OLED har än så länge bara hittat ut i smartphones i större utsträckning, och det stora hindret är att man inte lyckats få ned tillverkningskostnaderna på tekniken – även om den rent teoretiskt ska vara billig att tillverka. OLED går ut på att varje enskild pixel är sin egen ljuskälla, vilket gör att det inte krävs någon bakgrundsbelysning. Fördelarna är lägre strömförbrukning och en mycket tunnare skärm. De flesta TV och skärm-tillverkare arbetar hårt för att få ut tekniken med Sony har helt andra planer.

Företaget drar sig helt ur OLED-marknaden för konsumenter. Vad de istället satsar på är deras egenutvecklade Crystal LED-teknik. Crystal LED bygger på i princip samma teknik som OLED, förutom att den skapar sina färger utifrån tre kristaller (RGB = Red, Green Blue). I en OLED-skärm skapas färgerna genom strömvariationer i varje pixel. Varför Sony valt att gå denna väg beror troligtvis på att de ser en möjlighet att stå ut ur mängden.

Annons

Sony_Crystal_LED

Sony kommer fortsätta att utveckla OLED-tekniken och vad vi kan utröna fortfarande sälja dem till specifika marknader och segment. Fast för konsumentmarknaden gäller inte längre OLED för deras del, utan de blickar framåt med fullt fokus på Crystal LED. Engadget har fått en förhandstitt på tekniken och säger att den ser intressant ut. Det som visades upp var dock stillbilder och skärmar med extremt låg refresh rate vilket avslöjar att det är endast prototyper med den nya tekniken Sony har att visa upp än så länge.


Relaterade nyheter:

Annons

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Returthis Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
this
Medlem
this

Om det är så att Crystal LED kommer att vara ännu bättre än OLED så är det helt klart ett rätt val. Om man gör allt för många kompromisser så kanske det blir ett snedsteg men det viktigaste är nog att se till att hålla tillverkningskostnad i styr.

Robert Esping
Medlem
Robert Esping

Oled tekniken är intressant och har sina fördelar, men den är inte helt mogen än i professionell korrekt färgåtergivning.
Ungefär som tft-lcd tekniken var dom första åren, läcker i första anblick med smäcker design. Men kunde inte mäta sig professionellt mot crt.
Det finns en anledning till att ex Apple med fler avvaktar oled tekniken.
Men utvecklingen går så fort att oled har inte långt kvar.