Sony PS4 väntas inte lanseras förrän inom 3-5 år när den 10 år långa livscykeln för PS3 tagit slut. Men trots tidigare uttalande från tillverkaren kring användandet av endast nerladdningsbart material i nästa generations konsol kommer även PS4 använde sig av optisk media.

När Sony lanserade sin PlayStation 3 spelkonsol i slutet på 2006 passade Phil Harrison, vd vid Sony Computer Entertainment, på att fälla följande kommentar i en intervju med Wired.com;

“I’d be amazed if the PlayStation 4 has a physical disc drive”

Ett uttalande som kom i början på den hetska striden mellan Blu-ray och HD DVD-formatet, som senare Sony och Blu-ray formatet gick segrande ur.

När nu MCV gjort en intervju med Sony Computer Entertainments vd Kaz Hirai är det annat ljud i skällan. Hirai menar att infrastrukturen för att driva en spelkonsol med enbart nerladdningsbart material inte finns överallt idag och att den företagsmodell som Sony bygger sin verksamhet på alltid kommer att behöva ett fysiskt medium.

“To think everything will be downloaded in two years, three years or even ten years from now is taking it a little bit to the extreme.” påpekade Kaz Hirai

Om Sonys ändrade inställning färgas av framgångarna med Blu-ray formatet låter vi vara osagt, men sanningen är nog att många länder har för dålig infrastruktur att ladda hem spel på tiotals, kanske hundratals gigabyte inom de närmaste 10 åren.

ps33

Även om lagringstekniken för hårddiskar fortsätter att effektiviseras är det knappast realistiskt att tänka sig användare spara alla sina spel direkt på hårddisken, något som skulle göra spelkonsolerna i sig mycket dyrare och komplexa än nödvändigt.

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Swedish BerserkBirkslang Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
lang
Medlem
lang

Vad är de för fel på USB?
De kostar nästa ingenting o tillverka.
Snabbare och smidigare och lättare att säkra än en sketen skiva!
Ta bort de äckliga formatet innan man spyr.
Ladda hit o ladda dit.
Blä

Birks
Medlem
Birks

De USB minnen med tillräcklig storlek för att få plats med några timmar högupplöst material kostar betydligt mer än en Blu-ray skiva.
Jag är helt nöjd med Blu-ray, det fyller sin funktion och det finns fortfarande utrymme för förbättring av lagringskapaciteten.

Svensken
Medlem
Svensken

Jag hoppas att fysisk media lär finnas kvar i spelkonsolerna i framtiden som tex Blu Ray. Sen angående den 10 åriga livscykeln kan Sony släppa en PS4 2012 om man vill med tanke på att PS2 ersattes med PS3 efter 6 år. Troligtvis lär PS3 och PS4 samexistera ett tag precis som PS2 och PS3 gör idag!