Sonys nytillsatta vd, Kazuo Hirai har ambitiösa planer för deras konsumentelektronik, och vill fokusera på en strategi mycket likt den Apple använder sig av. Hårdvara och mjukvara ska vara tätt sammanknutet, och man ska kontrollera så många delar i leveranskedjan som möjligt. Smart TV?

Sony omsatte förra kvartalet 23,4 miljarder dollar, men gick trots detta med en förlust på hela 1,2 miljarder dollar. Igår hade företagets styrelse kommit till ett enhetligt beslut där man utsåg Kazou Hirai till företagets nya vd. Detta efter att företaget har kämpat med att gå med vinst igen. Senaste året väntas 2,3 miljarder av förlusterna ha kommit enbart från TV-divisionen, som överlag gått med förlust senaste sju åren.

”We can’t just continue to be a great purveyor of hardware products.”

Kazou Hirai som man nu hoppas ska styra skutan i rätt riktning, planerar att göra stora ändringar inom företaget. Han säger att Sony inte längre kan vara en förmedlare av hårdvara, och att de måste börja titta på att erbjuda mer mjukvara och tjänster än tidigare. När han diskuterat företagets nya målinriktning har han gjort direkta jämförelser med hur Apple fungerar. Apple är kända för att kontrollera så många delar i leveranskedjan som möjligt, då allt ifrån minsta komponent i deras hårdvara till dess mjukvara och tjänster.

Sony var tidigare ett företag som innoverade med deras produkter, men har på senare tid haft svårt att hänga med i utvecklingen. Apple iPod slog Sonys Walkman, och deras iOS har på senare åren visat sig vara en spelplattform som lockar allt fler konsumenter och har skadat deras portabla PlayStation-division. Företaget ska de senaste fem åren förberett en plattform, för att kontra Apple när de väl tänkt göra entré på TV-marknaden, enligt Howard Stringer som avgick som vd för Sony för att numera sitta som styrelseordförande.

Sony_Crystal_LEDRäcker Smart TV för att lösa Sonys problem?

Just TV-divisionen är Sonys svaga länk i dagsläget som de vill få på fötterna igen. Med tanke på att Sony vill röra sig mer mot en Apple-liknande modell, är det inte svårt att lista ut att det är just Smart TV man pratar om. Om Smart TV och närmare integration av hårdvara och mjukvara är tillräckligt är svårt att svara på i dagsläget. Vi tror däremot att integration av hårdvara och mjukvara, men även att sammanfläta olika produktsegment är rätt väg att gå framöver.

Källa: Appleinsider


7
Leave a Reply

Please Login to comment
7 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
thisJacob HugossonTempel Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Tempel
Medlem
Tempel

Och Sony tror att det är det här kunderna eftersträvar. Apple har av nån anledning blivit en statusmarkör och då kommer man undan med kundfientligt beteende som hård inlåsning etc. Sony å andra sidan är inget företag som är en statusmarkör även om de har en del fanbois som vi tom sett här. Men inte ens på walkmantiden var Sony status på samma sätt som Apple är idag och det tog Apple lång tid att komma dit. Jag tror inte Sony har den styrkan och beslutsamheten att ta sig dit och även om dom skulle det så är de konsumenter… Läs hela »

Tempel
Medlem
Tempel

Problemet med ett enhetligt ekosystem är att kunderna inte kör hela racet med bara ett företag, man har inte bara Sony-produkter eller Samsung, LG eller nått annat. Man har en mängd olika fabrikat och det är där Apple lyckats, dom erbjuder allt mer och lyckas få sina kunder att välja nästa sak och nästa sak som Apple erbjuder och utökar sitt område med produkter som är ihopkopplade och nästintill kräver varandra för att det skall bli den där upplevelsen. Det blir mycket svårt för andra företag att komma dit utan att blöda rejält och helst skulle det vara färdigt igår.… Läs hela »

Tempel
Medlem
Tempel

Då undrar jag exakt vad dom menar med mjukvara och tjänster. Att mjukvaran i en produkt skall vara bra förutsätter väl alla konsumenter idag och att sync med mail på en nalle funkar utan bekymmer. Men vad skall dom ha mer i grejerna? I en TV tex? Streama från yuotube finns ju redan i en hel del modeller och hur stor risk är det inte att det blir bloatat och mest en ny reklamkanal till dig som konsument? Alternativet är ju att knyta produkterna närmare varandra men då är vi på allt av samma märke. Det som jag ser är… Läs hela »

this
Medlem
this

Sony har ju alltid haft väldigt bra kvalitet på sina produkter och deras gränssnitt är väldigt smidiga och innovativa. Alla Sony produkter jag har och haft tål otroligt mycket stryk, men det verkar helt klart som att prissänknings hetsen skadar marginalerna och speciellt på kvalitetsprodukter. Giganten Samsung verkar ha hittat någon slags balans men klår verkligen inte Sonys kvalitet. Men jag tror helt klart på att man kommer att behöva särskilja sig mer från andra företag för att lyckas i den här branschen i framtiden. Apples koncept har ju visat sig fungera så att försöka efterlikna det är nog ingen… Läs hela »