Svenska musiktjänsten Spotify har på bara några år vuxit fram till en stark kraft på den stormande musikbranschen. Genom att strömma musik helt kostnadsfritt över Internet har Spotify nått en miljonpublik men ofta kritiserats för låga intäkter. Något som nu får företaget att begränsa sina gratisalternativ i hopp om att få fler heltidsabonnenter.

I ett blogginlägg på Spotify.com förklarar tjänstens svenske grundare Daniel Ek att beslutat kommer att påverka de som idag använder Spotify Free och Spotify Open. Alla som registrerat sitt konto tidigare än den 1 november 2010 kommer från och med den 1 maj att endast få totalt 10 timmars lyssningstid med gratistjänsterna, samtidigt som man begränsas till att spela en enskild låt maximalt 5 gånger per månad. Användare som registrerat sig efter den 1 november kommer att se dessa förändringar ske gradvis under en 6 månadersperiod. 

Spotify kommer inte att göra några förändringar på sina betalabonnemang där man idag kan få full tillgång till tjänstens musikbibliotek för som minst 49 kronor i månaden. Då genom abonnemanget Spotify Unlimited som inte kommer med någon begränsning eller annonsbudskap. 

För dem som vill njuta av sin musik i mobiltelefonen och i offlineläge får man kosta på sig ett Spotify Premium-abonnemang för 99 kronor i månaden där även ljudkvalitén höjs till 320 Kbps.

spotify2

I sitt blogginlägg påpekar Daniel Ek att ändringarna i deras annonsdrivna abonnemangsformer är ett måste för att kunna få tjänsten att växa vidare. Även om det inte nämns i klartext kan vi om vi läser mellan raderna se att den kritik företaget fått från stora musikbolag, inte minst i USA där Spotify ännu inte fått upp sin verksamhet, påverkat deras planering.

I blogginlägget nämns att man vill fortsätta leverera musik till människor världen över ”samtidigt som man ser till att de artister vars musik vi alla älskar fortsätter att se fördelarna av att Spotify växer”. Vi skulle inte bli det minsta förvånade om dessa ändringar är ett krav just för att Spotify ska få en chans att ta sig in på den amerikanska marknaden som varit frågande till tjänstens lönsamhet.

Vi tror inte detta är en väg Spotify helst velat gå, men som nu blivit oundviklig. Var tror ni, våra läsare, om vad ändringarna kan betyda för Spotify? Kan det bli ett hårt slag eller är deras betaltjänster värda sina kronor?

Annons

27
Leave a Reply

Please Login to comment
27 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
16 Comment authors
MassorTempelMinkyIhmratBirks Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Dr.Blue
Medlem

Då blir det grooveshark.com som gäller i fortsättningen.

Mattias Halvarsson
Medlem
Mattias Halvarsson

Euhm. Detta sög ju rätt hårt.
Om än rätt väntat.
Även om inte 49kr /månaden är jättemycket….

hymer
Medlem
hymer

Tycker bara att det är snålt att inte betala. Fan när man är på fest och någon kör gratis abb med pisskvalité och reklam nej betala eller gtfo 🙂 Jag har kört premium så länge jag kan minnas och va fan 99kr per månad är 1 pizza mindre eller nått sånt. Prioritera handlar det om.

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

jag ska sätta upp en streamtjänst på min server istället tror jag 🙂

Minky
Medlem
Minky

Bäst är ändå människorna som klagar på att de inte har råd, alla har råd med 49kr/mån…Gratisätare som kommer byta tjänst är mer en belastning för samtliga tjänster inkl grooveshark på marknaden då de tar bandbredd och sällan köper något från reklamen ändå.

Tempel
Medlem
Tempel

Hela konceptet suger imho. Hemma kör man flac och bara i mobilen har man mp3or (tills det kommer en vettig mobil med stöd för flac (ingen smartfån)) En hel del av det jag lyssnar på finns inte på spotify och vill jag bara ha lite bakgrundsmusik så duger di.fm.

Disney
Medlem
Disney

tänker tillbaka på winamp tiden… blir besviken på spotify, men har lyssnat på rix förut får se vad det blir nu, då jag inte är någon musicnörd.(samma cd i bilen flertalet månader)

två steg framåt sen ett steg bakåt… bara vänta tills någon annan tar ett steg framåt 🙂

Minky
Medlem
Minky

[quote name=”Tempel”]Hela konceptet suger imho. Hemma kör man flac och bara i mobilen har man mp3or (tills det kommer en vettig mobil med stöd för flac (ingen smartfån)) En hel del av det jag lyssnar på finns inte på spotify och vill jag bara ha lite bakgrundsmusik så duger di.fm.[/quote]

Ah jag väntade på att FLAC människorna skulle dyka upp, vore intressant att se ifall du skulle höra någon skillnad på din FLAC och en mp3 kodad i 320Kbps. Men du kanske sitter på några tjusiga Martin Logan eller något i den stilen? 😉

Jacob Hugosson
Medlem

Blir att gå tillbaka till Winamp för min del :-*

Medlem
WIRN

Betalar 49/mån och är mycket nöjd med det, värre är att de har tagit bort några av mina favoritartister. När jag vill lyssna på dom blir det grooveshark

Tempel
Medlem
Tempel

[quote name=”Minky”][quote name=”Tempel”]Hela konceptet suger imho. Hemma kör man flac och bara i mobilen har man mp3or (tills det kommer en vettig mobil med stöd för flac (ingen smartfån)) En hel del av det jag lyssnar på finns inte på spotify och vill jag bara ha lite bakgrundsmusik så duger di.fm.[/quote] Ah jag väntade på att FLAC människorna skulle dyka upp, vore intressant att se ifall du skulle höra någon skillnad på din FLAC och en mp3 kodad i 320Kbps. Men du kanske sitter på några tjusiga Martin Logan eller något i den stilen? ;)[/quote] Du kan ju fundera på… Läs hela »

McKinley
Medlem
McKinley

[quote name=”Tempel”]Hela konceptet suger imho. Hemma kör man flac och bara i mobilen har man mp3or (tills det kommer en vettig mobil med stöd för flac (ingen smartfån)) En hel del av det jag lyssnar på finns inte på spotify och vill jag bara ha lite bakgrundsmusik så duger di.fm.[/quote] Är man en audiofil som du försöker måla upp, duger inte ens FLAC och skall det nu tvunget vara en osmarttelefon med stöd för det formatet kanke du skall ta och kolla in Sony Ericsson Zylo.Själv förstår jag mig inte på folk som inte kan betala 49/99kr i månaden för… Läs hela »

Tempel
Medlem
Tempel

Audiofil skulle jag inte kalla mig men van lyssnare av aukistisk musik live och då märker man skillnader lättare speciellt om man kan jämföra med orginalet irl.

Disney
Medlem
Disney

kan tom se skillnad på filerna utan o lyssna på dom… 😆

McKinley
Medlem
McKinley

Nu när Spotify ändå görs om en aningen, tycker jag också att man gott kan ta och ge oss premiumkunder möjligheten till att streama i 320 kbit/s

Minky
Medlem
Minky

[quote name=”Tempel”][quote name=”Minky”][quote name=”Tempel”]Hela konceptet suger imho. Hemma kör man flac och bara i mobilen har man mp3or (tills det kommer en vettig mobil med stöd för flac (ingen smartfån)) En hel del av det jag lyssnar på finns inte på spotify och vill jag bara ha lite bakgrundsmusik så duger di.fm.[/quote] Ah jag väntade på att FLAC människorna skulle dyka upp, vore intressant att se ifall du skulle höra någon skillnad på din FLAC och en mp3 kodad i 320Kbps. Men du kanske sitter på några tjusiga Martin Logan eller något i den stilen? ;)[/quote] Du kan ju fundera… Läs hela »

Henrik Berntsson
Admin

http://www.spotify.com/se/get-spotify/premium/
enligt denna sidan är en del material upp till 320 kbit och jag skulle tippa på att man siktar på att fortsätta lägga in nytt material högupplöst. Kör sennheisser hd650 och Musical Fidelity x-can v8 och tycker att 320 kbit räcker riktigt långt. gärna lossless men det tar nog ett tag till. att betala för tjänsten ökar i alla fall möjligheterna att vi får se högre kvalitet i framtiden.

Ihmrat
Medlem
Ihmrat

Förståeligt drag av spotify. Also: meh. OffT:Klart man hör skillnad på FLAC och MP3? Det är precis samma skillnad i ljudet som det är mellan en standard 2k akustisk gitarr och en Larrivée för 12k. OM man har ett ljudsystem som lever upp till det, självfallet. Redan med hörlurar för 600 bör det dock vara en klar skillnad. Ja, om man inte lyssnar på pop där man sabbar ljudkvaliten på inspelningen lite så det låter likadant på cd som på radio – något jag iofs inte vet om de fortfarande gör? Hur som, att plocka bort en tredjedel av ljudinformationen… Läs hela »

Henrik Berntsson
Admin

[quote name=”Ihmrat”]Förståeligt drag av spotify. Also: meh. OffT:Klart man hör skillnad på FLAC och MP3? Det är precis samma skillnad i ljudet som det är mellan en standard 2k akustisk gitarr och en Larrivée för 12k. OM man har ett ljudsystem som lever upp till det, självfallet. Redan med hörlurar för 600 bör det dock vara en klar skillnad. Ja, om man inte lyssnar på pop där man sabbar ljudkvaliten på inspelningen lite så det låter likadant på cd som på radio – något jag iofs inte vet om de fortfarande gör? Hur som, att plocka bort en tredjedel av… Läs hela »

lang
Medlem
lang

Där dog spotify helt.
Plupp ni som har akiter i spotify sälj ASAP.
Grooveshark har mer musik och är helt reklamfri.

Birks
Medlem
Birks

Jag lyssnar kanske en timme i månaden eller så på Spotify, men jag gillar konceptet och prenumererar därför på premium tjänsten.
Det var ett jävla tjat om att det inte fanns billiga alternativ tidigare och att det var därför man laddade ned istället, nu finns det massor med tjänster men ändå vill man inte betala, snacka om att vända kappen efter vinden. nej Pay Up säger jag bara.

Tempel
Medlem
Tempel

Jag har inte skrivit nått om att inte betala. En del här verkar ta kritik mot Spotify som att man inte vill betala. Det är era egna fantasier.

Ihmrat
Medlem
Ihmrat

[quote name=”Henrik Berntsson”][quote name=”Ihmrat”]Förståeligt drag av spotify. Also: meh. OffT:Klart man hör skillnad på FLAC och MP3? Det är precis samma skillnad i ljudet som det är mellan en standard 2k akustisk gitarr och en Larrivée för 12k. OM man har ett ljudsystem som lever upp till det, självfallet. Redan med hörlurar för 600 bör det dock vara en klar skillnad. Ja, om man inte lyssnar på pop där man sabbar ljudkvaliten på inspelningen lite så det låter likadant på cd som på radio – något jag iofs inte vet om de fortfarande gör? Hur som, att plocka bort en… Läs hela »

Minky
Medlem
Minky

[quote name=”Ihmrat”][quote name=”Henrik Berntsson”][quote name=”Ihmrat”]Förståeligt drag av spotify. Also: meh. OffT:Klart man hör skillnad på FLAC och MP3? Det är precis samma skillnad i ljudet som det är mellan en standard 2k akustisk gitarr och en Larrivée för 12k. OM man har ett ljudsystem som lever upp till det, självfallet. Redan med hörlurar för 600 bör det dock vara en klar skillnad. Ja, om man inte lyssnar på pop där man sabbar ljudkvaliten på inspelningen lite så det låter likadant på cd som på radio – något jag iofs inte vet om de fortfarande gör? Hur som, att plocka bort… Läs hela »

Tempel
Medlem
Tempel

Plats och bandbredd finns i överflöd. Varför använda lossy då när skillnaden i storlek ändå inte är så stor i förhållande till flac då du pratar om 320 hela tiden. Jag kan förstå behovet om det är begränsat med plats och låg bandbredd tillgängligt med då handlar det ju sällan om 320 iaf.

Mats
Medlem
Mats

[quote name=”McKinley”]Själv förstår jag mig inte på folk som inte kan betala 49/99kr i månaden för en tjänst som är riktigt bra. Det är just den sjuka snåla inställningen många svenskar har som äcklar mig.Jag ser det när jag är hemma i mitt hemland, svenskar med deras hemska engelska försöker pruta ner allting till noll kronor.[/quote] Själv lyssnar jag på spotify ca 10 minuter i månaden så 49 kr är för dyrt tycker jag. Snål? Nä det är jag inte. Har aldrig prutat mer än i indien och där betalade man ändå dubbelt fast man prutat. Hur kan du bunta… Läs hela »