Microsofts färgstarka vd Steve Ballmer avslöjar att han inom 12 månader kommer att avsäga sig sin position inom mjukvarujätten. I en intervju med ZDNet berättar nu Ballmer närmare om sina 33 år inom företaget där operativsystemet Windows Vista är det svarta fåret.

Steve Ballmer har jobbat hos Microsoft över tre decenium och hjälpt företaget växa till ett av de mest inflytelserika datorföretagen i världen. Beslutat att avsäga sig positionen som vd på Microsoft säger Ballmer är något som funnits i tankarna under en längre tid. När beslutet väl togs var Ballmer samtidigt öppen med att det aldrig finns en optimal tidpunkt för en sådan här förändring i ett företag men menar att tiden nu var kommen.

”I am writing to let you know that I will retire as CEO of Microsoft within the next 12 months, after a successor is chosen. There is never a perfect time for this type of transition, but now is the right time. My original thoughts on timing would have had my retirement happen in the middle of our transformation to a devices and services company focused on empowering customers in the activities they value most. We need a CEO who will be here longer term for this new direction,” skriver Steve Ballmer i ett öppet brev.

När Ballmer ser tillbaka på sina år med Microsoft är det med en stolthet över vad han och företaget lyckats med under sina snart 40 år på marknaden. Där även om man haft en betydligt tuffare konkurrens de senaste åren är en av de absolut viktigaste spelarna i datorbranschen.

”I am proud of what we have achieved. We have grown from $7.5 million to nearly $78 billion since I joined Microsoft, and we have grown from employing just over 30 people to almost 100,000. I feel good about playing a role in that success and having committed 100 percent emotionally all the way,” fortsätter Ballmer i sitt brev.

WindowsVistaUltimate

Windows Vista är det Ballmer ångrar mest

Vägen till framgång har däremot inte varit spikrak och om Ballmer ska se tillbaka på vad han ångrar mest genom åren med Microsoft så är det inte helt oväntat ett specifikt operativsystem som pekas ut som det svarta fåret. Windows Vista som utvecklades under namnet Longhorn blev en närmast fiaskoartad lansering för Microsoft, något Steve Ballmer alltså medger.

”Oh, you know, I’ve actually had a chance to make a lot of mistakes, and probably because, you know, people all want to focus in on period A, period B, but I would say probably the thing I regret most is the, what shall I call it, the loopedy-loo that we did that was sort of Longhorn to Vista,”[…]”I would say that’s probably the thing I regret most. And, you know, there are side effects of that when you tie up a big team to do something that doesn’t prove out to be as valuable.” säger Steve Ballmer till ZDNet i en intervju.

Microsoft kommer de närmaste 12 månaderna leta efter en efterträdare till Ballmer och företaget gör det i ett kritiskt läge. Microsoft kämpar med att få upp intresset för PC och Windows 8 samtidigt som man jobbar i motvind med sin mobila plattform Windows Phone. Under fjärde kvartalet lanserar man sin spel- och multimediakonsol Xbox One som inte heller fått den mest smärtfria av starter på karriären.

Steve Ballmer kommer likt grundaren Bill Gates vara förevigt förknippad med Microsoft och inte minst till scennärvaro blir det stora skor att fylla för hans efterträdare.


11
Leave a Reply

Please Login to comment
11 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
10 Comment authors
RobinmmKaffiMannDravondTempel-Tjalve- Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Tord Nilsson
Medlem
Tord Nilsson

Tyckte han om Windows ME bättre då eller?

Medlem
WIRN

Eller IE6s försök att anpassa hela webben efter läsaren snarare än tvärtom

Tripptrapptrull
Gäst
Tripptrapptrull

[quote name=”Viking1962″]Tyckte han om Windows ME bättre då eller?[/quote]

Håller med. Fan vad ME kraschade för mig. Farsan hjälpte mig installera Windows 2000, vilken skillnad!.

EliXyR
Medlem
EliXyR

[quote name=”Viking1962″]Tyckte han om Windows ME bättre då eller?[/quote]
Och windows 8?

nILGot
Medlem
nILGot

[quote name=”EliXyR”][quote name=”Viking1962″]Tyckte han om Windows ME bättre då eller?[/quote]
Och windows 8?[/quote]
Windows 8 är det ju inget direkt fel på i stabilitet och så. Kan tänka mig att det är klockrent för Surface pro och liknande. Dock så är det ju inte optimalt för vanliga datorer, men fungerar minst lika bra som win 7.

KaffiMann
Medlem
KaffiMann

Synes også det var morsomt med Windows 98 SE, eller ”Søppel Edition” som vi kalte den. Med flere bugs og kræsj enn den opprinnelige versjonen 😀

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”KaffiMann”]Synes også det var morsomt med Windows 98 SE, eller ”Søppel Edition” som vi kalte den. Med flere bugs og kræsj enn den opprinnelige versjonen :-D[/quote]

Jag tycket 98 SE fungerade bra. Bättre än vanliga 98, bättre än 95 och bättre än ME?

Tempel
Medlem
Tempel

ME var ju bara en piffning, Vista var ett stort steg när den kom och floppade hårt. Dock kommer han säga om 10år att det är Nokia samarbetet och försöket att tvinga på folk winphone med hjälp av Win8 som är det som sänkte MS.

Dravond
Medlem
Dravond

[quote name=”Tempel”]ME var ju bara en piffning, Vista var ett stort steg när den kom och floppade hårt. Dock kommer han säga om 10år att det är Nokia samarbetet och försöket att tvinga på folk winphone med hjälp av Win8 som är det som sänkte MS.[/quote] Ehm va?Menar du att för att de samarbetar med Nokia är dåligt? Hur då Microsoft får trevlig hårdvara exklusivt för sitt OS… Och hur tvingar man någon att använda ett telefon OS med hjälp av ett Desktop OS? Eller är det så att du inte tycker om ”modern UI”?Modern UI för telefoner/plattor är trevligt… Läs hela »

KaffiMann
Medlem
KaffiMann

[quote name=”-Tjalve-”]Jag tycket 98 SE fungerade bra. Bättre än vanliga 98, bättre än 95 och bättre än ME?[/quote]

Alt er bedre enn ME. Jeg hadde en beta versjon av XP, men det krevde så forferdelig mye, 2000 var jo helt supert.

Ganske sikker på at det var 98 SE, men jeg kan huske feil, har flere bekjente som også husker ”Søppel Edition”. Jeg gikk over til NT4 og det var jo bra.

Robinmm
Gäst
Robinmm

[quote name=”EliXyR”][quote name=”Viking1962″]Tyckte han om Windows ME bättre då eller?[/quote]
Och windows 8?[/quote]

Windows 8 (8.1) är ett OS i toppklass, en klass över konkurrenterna skulle jag säga. Ett komplett OS i alla bemärkelser, sen att en del inte gillar Startmenyn ”Metro” gränssnittet är tråkigt men det fungerar för mig och andra.