Det ser inte ljust ut för Microsofts ARM-version av Windows 8, Windows RT. Företagets egen surfplatta med operativsystemet, Surface RT, har fått ljummet mottagande och fler och fler partnertillverkare tycks kasta in handduken, vilket Asus nu har gjort.

Sedan sin lansering i oktober förra året och fram till slutet av juni månad i år har Microsoft haft problem att tömma sina lager med sin Windows RT-baserade surfplatta Surface RT. Medan ingen officiell siffra har kommit från Microsoft så uppskattar källor till Geekwire att ungefär 1,7 miljoner enheter uppskattas ha sålts under den perioden.

Den totala omsättningen för Surface-surfplattor under samma period uppskattas till 853 miljoner dollar, en siffra som inkluderar försäljningen av den X86-baserade Surface Pro med fullfjädrat Windows 8. Och under samma period låg annonsbudgeten på 898 miljoner dollar.

Surface RT har fått prissänkas med 150 dollar som svar på den svala försäljningen, och Microsofts VD Steve Ballmer uttryckte på ett företagsmöte att företaget helt enkelt har tillverkat fler enheter än vad de kunnat få sålda. Surface RT är dock inte den enda enheten som drabbats på liknande sätt – försäljningen tycks inte ta ordentlig fart för övriga tillverkares surfplattor med Windows RT heller.

Android och Windows 8 lockar fler kunder

Asus uppger nu till Allthingsd att man inte kommer tillverka surfplattor med nästa generations Windows RT utan att man istället kommer lägga sin fokus på Android och Windows 8 respektive 8.1. Företagets egen Windows RT-surfplatta heter Vivo Tab RT, som likt Microsofts egen modell helt enkelt inte kunnat locka kunder från Android eller Windows 8.

Lenovo har tagit bort sin Windows RT-modell från sin hemsida och tycks likt Asus ha dragit in sitt stöd för åtminstone den här generationen. Acer har tidigare uppgett planer på att lansera en modell med operativsystemet men valde sedan att invänta den kommande uppdateringen Windows RT 8.1. Även Samsung har upphört försäljningen av sin RT-surfplatta Ativ Pad.

Hoppet tycks nu riktas mot just denna uppdatering, men risken är att förlusten av intresse från partnertillverkare leder till att Microsofts Surface-modeller blir ensamma med operativsystemet på marknaden. Nästa inkarnation av Surface RT har indikationer på att utrustas med Qualcomms kommande värstingprocessor Snapdragon 800 vilket kan komma att blåsa mer liv i enheten som en prestandaplattform.

Men då själva operativsystemet placerar sig mellan Android och Windows 8 som filorienterat portabelt operativsystem kommer Microsoft behöva arbeta mycket med att differentiera sitt operativsystem och locka nya kunder.

Källa: Allthingsd via PC för alla, Geekwire via Macrumors


Relaterade artiklar:

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Ghost^[Homie] Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Ghost^[Homie]
Medlem
Ghost^[Homie]

Stämmer ju inte riktigt… ”I en intervju med Allthingsd berättar Asus styrelseordförande Jonney Shih att resultatet av satsningen på Windows RT ”inte är särskilt lovande” och hänvisar bland annat till Microsofts nedskrivning av lagervärdet för Surface. Asus har experimenterat med mängder av olika typer av enheter de senaste åren, däribland Vivotab RT med Windows RT. När det kommer till Windows-produkter fokuserar nu Asus all energi på plattformar med Intel-kretsar, vilket antyder om ett stopp för Windows RT, även om nya enheter med Microsofts ARM-baserade operativsystem inte är helt uteslutna ur ekvationen. Asus har hittills varit den enda partnertillverkaren som inte… Läs hela »