När Postnord den första mars införde sina nya regler för paket som kommer från länder utanför EU blev många upprörda, dock har ett svenskt företag nu hittat ett sätt att ta sig förbi hanteringsavgiften och momsen.

Importen av paket från länder utanför EU, varav en stor mängd skickas från Kina, har stigit likt en raket under de senaste åren. Många svenska mottagare av dessa paket har struntat i att betala den moms som man enligt lag är skyldig att göra. Detta resulterade i ett nytt system som trädde i kraft den första mars, systemet siktar på att få så många svenskar som möjligt att betala in den begärda momsen.

De nya reglerna innebär en administrationsavgift på 75 kronor för alla paket som kommer från länder utanför EU, med ett värde på upp till 1 500 kronor. Överstiger värdet detta kommer avgiften att hamna på 125 kronor, Postnord ska även se till att momsen betalas in, och för paket vars värde överstiger 1 500 kronor ska även tull betalas.

Kryphål går förbi moms och hanteringsavgift

Nu rapporterar SVT att ett svenskt företag lyckats hitta ett sätt att importera paket, till exempel från Kina, men samtidigt kringgå kravet på momsbetalning samt Postnords hanteringsavgift.

Den nya taktiken går ut på att paketen skickas via Holland där kravet är att moms ska betalas in enligt EU:s satta regler. Detta betyder att det inte kommer att krävas ut någon moms på paket med ett värde på under 22 euro. Paketen skickas sedan från Holland vidare till Sverige och på så vis tas inte heller Postnords hanteringsavgift på 75 kronor ut.

Enligt SVT är det flera svenska företag som förbereder sig för att börja nyttja genvägen via Holland. Fyndiqs VD Dinesh Nayar nämner att holländarna ser detta som en bra chans att bygga upp handelsvägar mellan Europa och Kina.

Genvägen genom Holland kommer att resultera i höjda priser på ”Kina”-paket, men Nayar menar att prispåslaget kommer att vara minimalt. Det rör sig om så pass stora volymer att det handlar om några få kronor som läggs till på antingen varornas pris eller fraktkostnaden.

Kinesiska återförsäljaren Gearbest.com som under fjolåret började fokusera allt mer på den svenska marknaden medger för NordicHardware att man nu skeppar mycket av sina produkter genom Belgien. På detta sätt undviker man Tullverket och Postnords nya regler och enligt egen utsago utan att det påverkar frakttiderna märkbart.

SVT har även varit i kontakt med Thomas Backteman, kommunikationsdirektör för Postnord, som påpekar att man inte är förvånad över att svenska företag börjat utforska alternativa sätt för att importera paket. Enligt Backteman har man redan från början räknat med detta.

Snabbfakta om förtullning av paket:

Alla varor som skickas till Sverige från ett land utanför EU, även från de länder som räknas som EU:s skatteområden eller punktskatteområden, ska momsbeskattas av kunden enligt Svensk lag. Ansvaret ligger i grunden hos dig som konsument men Tullen har nu bestämt att alla paket som importeras från icke EU-länder ska förtullas av Postnord. Tidigare har Postnord ofta låtit ansvaret för mindre värdefulla produkter och paket ligga på konsumenten själv, nu kommer alla paket oavsett värde att kontrolleras, momsbeskattas och få en extra hanteringsavgift som kostnadspåslag.

Värt att notera är att alla Svenska speditörer tar ut en avgift för att sköta förtullningen av paket, exempelvis tar UPS ut en administrativ avgift på 184 kronor per försändelse vid tull- och momshantering.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

8
Leave a Reply

Please Login to comment
5 Comment threads
3 Thread replies
3 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
ReturmumrikenSagacnuutJens Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
EZ
Medlem
EZ

Kina hit och Kina dit.
USA då? De nya reglerna gäller för alla köp från Amazon och Ebay etc från USA med.
Pekar med hela handen åt stora stygga Kina för att rättfärdiga slavpolitken för sheeple landet Sverige.

Magnus
Medlem
Magnus

O det skickas med global shipping program kan de väl inte ta ut nått extra i sheepie landet ?

Medlem
Olle P

Försändelser från USA har redan tidigare (oftast) haft så hög kostnad (över 100kr bara för frakten) att moms och hanteringsavgift som regel tagits ut.

Beställningar från Kina ligger ofta <50 kr inklusive frakt.

Jens
Medlem
Jens

Kostnaden som tas ut är likväl densamma, skillnaden ligger enbart i relativ kostnad.

cnuut
Medlem
cnuut

Landet heter Nederländerna, Holland är en region i NL 🙂

Saga
Gäst
Saga

Det lite som en Helan & Halvan film där regeringen springer efter pengar och företagen springer i cirklar runt dem. Kapitalism trumfar socialism i alla väder, och det är mäkta intressant hus den svenska socialistregeringen vill hindra 1. svenska låginkomsttagare från att köpa saker billigt och 2. kommunistlandet Kina från att utvecklas.
Aja, räck mig popcornskålen.

mumriken
Gäst
mumriken

Det spelar ingen roll nått paket slinker egenom flera företag skickar via nederländerna,tyskland estland är populärt men puckorna byter ej lådor så ettiketter o dyl har kinensiska loggor så skiten blir stämplat som kina skit ändå och så kommer avgift 😀 jobbar med skiten

Retur
Gäst
Retur

Intyg för för månstagare