Att tänka på när du köper grafikkort

Ett grafikkort är förvisso en av de absolut viktigaste komponenterna i dagens PC-datorer men det är även en till synes ganska enkelspårig produkt där många bara vill veta vilken grafikkrets och vilket grafikkort som ger bäst prestanda. Något man då oftast definierar med ett värde för hur många bildrutor per sekund (fps) kortet kan leverera.

grafikkort2

Det finns däremot betydligt fler aspekter än så att tänka på när man köper ett grafikkort och målet är att kika närmare på de flesta av dessa i denna artikel. Det finns vissa frågor som vi kan få svar på bara genom att kika på grafikkortet specifikationer men de viktigaste punkterna krävs det djupa tester för att svara på.

 • Prestanda – Antal bildrutor per sekund
  Det trots allt kanske viktigaste av allt är fortfarande grafikkortets prestanda. Hur många fps ett grafikkort kan leverera beror påverkas däremot av flera viktiga variabler, antal beräkningsenheter i grafikkretsen, mängden grafikminne, klockfrekvenser på grafikkrets och grafikminne samt drivrutiner. Prestandan i grafikkort baserade på samma GPU brukar vara snarlik men det finns skillnader även här, vilket kräver tester för att påvisa.
 • Strömförbrukning
  Grafikkortets prestanda måste alltid sättas i relation till dess energiförbrukning. Det går att tillverka ett sanslöst kraftfullt grafikkort om man inte bryr sig om effektförbrukningen. Men för att inte belastningen på nätdelar, elräkningar och din dators kylningssystem ska bli överväldigande är det något vi också lägger stor vikt vid. Ett bra grafikkort är det som kan leverera hög effektivitet, god prestanda utan orimlig effektförbrukning.
 • Temperaturer och ljudnivå
  Denna aspekt är direkt relaterad till grafikkortets strömförbrukning men grafikkortstillverkare kan här komma långt genom smarta kylningslösningar. En grafikkortskylare som på bild ser rejäl och häftig ut behöver nödvändigtvis inte vara tillräckligt effektiv för den grafikkrets som ska kylas. Återigen något som bara regelrätta tester kan avslöja.
 • Garanti och support
  Något som det sällan talas om när man köper eller för den delen utvärderar ett grafikkort är det ansvar som tillverkaren själv tar på sig. Grafikkort må ha en begränsad livslängd sett till dess prestanda men som en av de dyraste komponenterna i din dator vill vi få både god garantitid och support om så behövs.
 • Medföljande mjukvara och tillbehör
  Grafikkort levereras ofta med en viss mängd tillbehör som strömkablar, crossfire/sli-kablar, manualer, drivrutinsskiva och liknande. Vi lyfter fram de tillverkare och kort som bjuder något utöver det vanliga, vare sig det handlar om medföljande speltitlar eller extra kablar. Sedan är det upp till var och en att besluta sig för om tillbehören ger ett reellt mervärde eller bara blir en trevlig bonus. Lägg också märke till att datorbutiker ibland har unika erbjudande med spelpaket eller tillbehör som inte hittas i andra butiker, dessa erbjudande är ofta tidsbegränsade.
 • Grafikkortets storlek
  Den fysiska storleken på grafikkort kan skilja sig ganska mycket åt. För dig som tänkt bygga ett litet och smidigt system är det extra viktigt att hålla reda på hur stort grafikkort är. Längden är oftast den avgörande faktorn och kontrollera alltid hur stora grafikkort ditt chassi stödjer och jämför med grafikkortets längd, men även det antal expansionsplatser kortet kräver. Vi mäter längden på alla grafikkort vi testar och denna information hittar du under grafikkortets informationssida.

Alla konsumenter och användare har olika preferenser och även om vi i vår betygsättning lägger olika vikt vid olika punkter belyser vi alltid de modeller som på ett eller annat sätt står ut från mängden i specifika avseende. Vare sig det handlar om värdefulla tillbehör eller undermålig garanti och support.

Innehåll

19
Leave a Reply

Please Login to comment
19 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
10 Comment authors
Daniel AhlqvistAnton KarmehedTripptrapptrullLusläsarenZoolut1oN Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Andreas G
Medlem

Ja herrejävlar, det blev några sidor till slut 😀

David.W
Gäst
David.W

Helt tokigt vilket gedigt arbete du har lagt ner. Otroligt!
Sinnessjuk arbetskapacitet du har.
Riktigt bra guide utöver det också. Tack!

Tord Nilsson
Medlem
Tord Nilsson

Nu får du ta lite semester efter detta 😆

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

Grymt jobbat anton! Nu vet jag i alla fall vilket kort jag ska rekomendera till alla som frågar 😉

Hampans
Gäst
Hampans

Kanon jobb, mycket läsvärt.
En liten fråga bara, kommer ni även att göra en liknande guide på det dyrare segmentet?
Bra jobbat!

Zoolut1oN
Gäst
Zoolut1oN
Zoolut1oN
Gäst
Zoolut1oN

Fantastisk snabb respons 🙂 Sådant gillar vi…Keep up the good work…

Lusläsaren
Gäst
Lusläsaren

Hmm, trist att ni har så dålig kvalite på innehållet. Flera kort saknas i de olika diagrammen. Gör om, gör rätt!

Tripptrapptrull
Gäst
Tripptrapptrull

Är det inte dags att uppdatera guiden nu med de grafikkort som testades vid nyår?

Daniel Ahlqvist
Gäst
Daniel Ahlqvist

Bra jobb med guiden! Det hade dock varit intressant att se om GTX 960 korten med 4GB gör någon prestandamässig vinst jämfört med syskonen som bara har 2GB. Har försökt att hitta recensioner av 4GB korten och inte hittat det någonstans.